0
LIFO PICKS

Πώς τα παπούτσια έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βαδίζουμε

Τα παπούτσια έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο περπατάμε εδώ και μια χιλιετία. Ο τρόπος με τον οποίο φτάνει το πόδι μας στο έδαφος διαφέρει όταν φοράμε παπούτσια σε σχέση με το γυμνό πόδι.


Η δομή της πατούσας και του κάτω μέρους του ποδιού είναι τέτοια, ώστε να απορροφώνται οι κραδασμοί καθώς περπατάμε ή τρέχουμε και η ενέργεια που προκαλείται από την επαφή του ποδιού με το έδαφος να μετατρέπεται σε κίνηση, μέσω της ελαστικότητας της καμάρας. Ο τρόπος με τον οποίο, όμως, φτάνει το πόδι μας στο έδαφος διαφέρει όταν φοράμε  παπούτσια σε σχέση με το γυμνό πόδι, δίνοντας πλεονέκτημα στη δεύτερη περίπτωση, στην οποία έχουμε:

Όσο πιο χοντρά είναι τα παπούτσια μας, τόσο περισσότερο εμποδίζουμε τους αισθητήρες των ποδιών μας. Αντίθετα, όταν είμαστε ξυπόλυτοι, αξιοποιούμε το 100% των αισθήσεων των ποδιών μας και ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τη φύση.

Καλύτερη προσγείωση. Όταν περπατάμε ή τρέχουμε ξυπόλυτοι, προσγειωνόμαστε με το σημείο αυτό που ενώνονται τα δάχτυλα των ποδιών με την υπόλοιπη πατούσα ή με το πλαϊνό μέρος του πέλματος, μεταφέροντας το βάρος προς τα εμπρός και όχι με τη φτέρνα, όπως συμβαίνει όταν φοράμε παπούτσια. Με αυτό τον τρόπο το γόνατό μας λυγίζει ελαφρώς, κάνουμε πιο μικρές και ελαφριές δρασκελιές, το σώμα σου έχει πιο σωστή, ευθυγραμμισμένη στάση και δεν επιβαρύνουμε τους συνδέσμους. Έτσι, γλιτώνουμε από τους χρόνιους τραυματισμούς των αστραγάλων, των γονάτων και των γοφών.

Μεγαλύτερη αίσθηση. Όσο πιο χοντρά είναι τα παπούτσια μας, τόσο περισσότερο εμποδίζουμε τους αισθητήρες των ποδιών μας. Αντίθετα, όταν είμαστε ξυπόλυτοι, αξιοποιούμε το 100% των αισθήσεων των ποδιών μας και ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τη φύση.

Περισσότερη ενέργεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι τρέχοντας με τα αθλητικά μας μειώνουμε κατά 4% την ενέργειά μας, καθώς αυτά αποτελούν ένα επιπλέον βάρος στα πόδια μας, κάτι που δε συμβαίνει όταν τα πόδια μας είναι γυμνά.


Μια μελέτη του 2007 συνέκρινε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι περπατούν με παπούτσια με το βάδισμα χωρίς παπούτσια. Διαπίστωσαν ότι υπήρχε 12% λιγότερη επιβάρυνση στα γόνατα όταν ο ο άνθρωπος ήταν ξυπόλητος. Φυσικά, το περπάτημα χωρίς παπούτσια δεν είναι πάντοτε εφικτό. Αλλά είναι είναι ένα καλό επιχείρημα να περνάμε χρόνο βαδίζοντας ξυπόλητοι, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι στην παραλία ή ακόμα και μέσα στο σπίτι. Τα πόδια σας θα σας ευχαριστούν.

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ