0
LIFO PICKS

Ευγενία: μια επαγγελματίας ψαράς από την Χίο που δεν το βάζει κάτω

Η ΕΕ λέει ότι το 93% των μεσογειακών ιχθυαποθεμάτων έχει υπεραλιευθεί και κατηγορεί ιδιαίτερα τις μεγάλες μηχανότρατες γι αυτό. Τα ψάρια στην κυριολεξία μικραίνουν ενώ ορισμένα είδη έχουν εξαφανιστεί εντελώς. "Τι θα γίνει", ρωτάει η ελληνίδα επαγγελματίας ψαράς από την Χίο, Ευγένια.

"Πέντε κιλά ψαριών επί τρία ευρώ το κιλό κάνουν 15 ευρώ την ημέρα. Πώς μπορεί κανείς να ζήσει με αυτά τα χρήματα;",  αναρωτιέται καθημερινά η Ευγενία Φλωρή. Για πάνω από 50 χρόνια, αυτή και ο σύζυγός της αλιεύουν στο νησί της Χίου.

Αν και πλέον υπάρχουν όλο και λιγότερα ψάρια, η Ευγενία και ο Γιώργος, συνεχίζουν να πηγαίνουν για ψάρεμα επειδή η θάλασσα είναι η ζωή τους. Στο παρελθόν έπιαναν καθημερινά περίπου 10 με 20 κιλά ψαριών στα παράλια της Χίου, κάτι που τους εξασφάλιζε ένα καλό εισόδημα.

Σήμερα η ψαριά τους μερικές φορές δεν αρκεί για το οικογενειακό τραπέζι. Ορισμένες φορές δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα καύσιμα για το σκάφος τους. Οι κρατικοί έλεγχοι στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Η

Ευγενία είναι 69 ετών και ο Γεώργιος 78, και οι δύο λένε ότι θα ψαρεύουν όσο ακόμα αντέχουν όμως γνωρίζουν καλά ότι η παράδοση των ψαράδων των ελληνικών νησιών σύντομα τελειώνει.

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ