1
LIFO PICKS

Aκούστε την μοναδική ηχογράφηση με τη φωνή της Βιρτζίνια Γουλφ, σε ένα πανέμορφο φιλμάκι (1937)

"Οι λέξεις, οι αγγλικές λέξεις είναι γεμάτες από αντίλαλους, από αναμνήσεις, από συσχετισμούς – φυσικά. Υπάρχουν και κυκλοφορούν στα χείλη των ανθρώπων, στα σπίτια τους, στους δρόμους, στα λιβάδια, για τόσους πολλούς αιώνες. Και αυτή είναι μια από τις κύριες δυσκολίες να τις γράφεις σήμερα – είναι τόσο φορτωμένες με νοήματα, με μνήμες και έχουν τελέσει τόσους πολλούς διάσημους γάμους."

Έτσι ξεκινά μία ηχογράφηση της Βιρτζίνια Γουλφ που μεταδόθηκε πρώτη φόρά από το BBC στις 29 Απριλίου του 1937, ως μέρος της σειράς "Words Fail Me". Έχουν σωθεί μόνο 8 λεπτά από το σύνολο της εκπομπής και είναι μάλλον η μοναδική ζωντανή ηχογράφηση της Βρετανίδας συγγραφέως. 

Σηματοδοτώντας τα 75 χρόνια από το θάνατο της Γουλφ , το BBC Culture και το BBC Britain ανέθεσαν στη Phoebe Halstead τη δημιουργία κινούμενης εικόνας για να επενδυθεί οπτικά η ηχογράφηση, η οποία έχει επίσης μετατραπεί σε δοκίμιο που ονομάζεται Craftmanship και έχει δημοσιευθεί στη συλλογής The Death of the Moth, and Other Essays. Η Phoebe Halstead εμπνεύστηκε από τις ξυλογραφίες που δημιούργησε η αδελφή της Γουλφ η Vanessa Bell για την Hogarth Press.

"Στις λέξεις" κατέληγε η Γουλφ, "αρέσει να σκεφτόμαστε, να νοιώθουμε πριν τις χρησιμοποιήσουμε·  αλλά τους αρέσει επίσης να κάνουμε παύσεις· να γίνονται υποσυνείδητες. Η ασυνειδητότητα μας είναι η ιδιωτικότητα τους· το σκοτάδι μας είναι το δικό τους φως".

Τα στοιχεία από το BBC

 

 

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ