0
LIFO PICKS

Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ποιος ήταν πραγματικά ο Πίτερ Λίντμπεργκ

Ο Πίτερ Λίντμπεργκ υπήρξε ίσως ο μοναδικός Γερμανός φωτογράφος που κέρδισε διεθνή αναγνώριση στον κόσμο της μόδας και της διαφήμισης. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμες. Το στιγμιότυπο των μοντέλων με τα λευκά πουκάμισα αναγορεύθηκε ως η καλύτερη φωτογραφία της δεκαετίας του 1990 από το περιοδικό Vogue. Όμως λίγοι γνωρίζουν ποιος ήταν ο Peter Lindbergh στην πραγματικότητα.

Ο Λίντμπεργκ αντλούσε έμπνευση από τις εξπρεσιονιστικές γερμανικές ταινίες της δεκαετίας του 1920 και τον ελεύθερο χορό εκείνης της εποχής. Συνδυάζοντας την πρωτοποριακή αισθητική και μια προσγειωμένη στάση απέναντι στα πράγματα δημιούργησε κάτι νέο, αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε μια προσέγγιση "verité".

Γεννήθηκε στη σημερινή Πολωνία το 1944 και μεγάλωσε στην περιοχή της Ρουρ πριν εκτοπιστεί βίαια. Άρχισε να εργάζεται φτιάχνοντας βιτρίνες όμως στη συνέχεια - πριν από περισσότερα από 40 χρόνια - αγόρασε μια φθηνή φωτογραφική μηχανή για να τραβήξει τα παιδιά του αδελφού του. Τότε ήταν που ανακάλυψε την αγάπη του για τα πορτρέτα.

Οι πρώτες του φωτογραφίες εμφανίστηκαν στο θρησκευτικό περιοδικό Twen και στο γερμανικό περιοδικό ειδήσεων Stern. Στη συνέχεια τα διεθνή περιοδικά όπως η Vogue, το Rolling Stone και το Vanity Fair άρχισαν να ενδιαφέρονται για την γερμανική ματιά στη φωτογραφία.

Στο ντοκιμαντέρ της Deutsche Welle μιλούν για τον Λίντμπεργκ o σκηνοθέτης και φωτογράφος Βιμ Βέντερς και ο φωτογράφος Τζιμ Ράκετε.

Πηγή: Deutsche Welle Documentary

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ