0
LIFO PICKS

To animation για την ελληνική κρίση του βραβευμένου με Emmy Νάσου Βακάλη είναι πλέον ελεύθερο στο Vimeo

Ήδη απ' το καλοκαίρι του 2014, όταν πρωτοείδα το δεκάλεπτο animation Δείπνο για Λίγους, είχα πάρει συνέντευξη απ' τον Νάσο Βακάλη. Τέσσερα χρόνια (και καμιά εκατοστή βραβεία) αργότερα, το φιλμ είναι ελεύθερο προς θέαση στο Vimeo, και μάλιστα με τη «σφραγίδα» VIMEO STAFF PICK.

Ακολουθεί η συνέντευξη που μου είχε δώσει όταν το φιλμ ξεκινούσε την πορεία του, το καλοκαίρι του 2014:

 

– Τo φιλμ σας ξεκινά με μια ρήση του Μπρεχτ. Θέλετε να μας μιλήσετε γι' αυτήν και για τη σχέση της με το φιλμ; Aλλά και το πώς αποφασίσατε να κάνετε ένα τόσο πολιτικό, αλληγορικό φιλμ;

Είναι ένα κοινωνικοπολιτικό αλληγορικό φιλμ σχετικά με την ανακύκλωση των διαφόρων δυναμικών μέσα σε μια δομημένη κοινωνία. Αρχικά δεν είχα υπόψη μου να βάλω κάτι από τον Μπρέχτ γιατί δεν ήταν και η έμπνευση μου για το θέμα.


Αργότερα όμως είχα την ευκαιρία να διαβάσω το ποίημα του «From A German War Primer» και είδα ότι κάποιες αναφορές ήταν θεματικά παράλληλες με το δικό μου έργο. Πιστεύω ότι η ρήση αυτή προδιαθέτει τον θεατή για αυτό που θα δει και για αυτόν τον λόγο ξεκίνησα έτσι την ταινία μου. Μου άρεσε όμως και γιατί έχει ένα τόνο ειρωνείας που μεταφράζεται σχεδόν Καβαφικά και στα Ελληνικά, δηλαδή δεν χάνεται στην μετάφραση, και αυτή η ειρωνεία είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα που μένουν στον θεατή με το κλείσιμο της ταινίας.


Όσο για το πώς το αποφάσισα να κάνω ένα πολιτικό και αλληγορικό φιλμ, μου ήρθε η ιδέα όταν μιλούσα στο τηλέφωνο πριν 3 χρόνια με ένα φίλο και παρομοίασα στην εκφορά του λόγου τις γάτες που βλέπει κανείς στις ταβέρνες να πηδάνε στο τραπέζι για να κλέψουν λίγο φαγητό με την κοινωνία που περιμένει την ευκαιρία να πάρει πίσω κάτι που της ανήκει. Έτσι γεννήθηκε η ταινία στο μυαλό μου και μετά εμπλουτίστηκε με ολα τα άλλα στοιχεία που την απαρτίζουν.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στα ΜΙΚΡΟΠΡΑΓΜΑΤΑ του Άρη Δημοκίδη

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ