Μηδέν ύπνος; Να πώς θα ανταπεξέλθεις την επόμενη μέρα

Μηδέν ύπνος; Να πώς θα ανταπεξέλθεις την επόμενη μέρα

Eπτά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις την επόμενη μέρα που θα βρεθείς με μηδέν ώρες ύπνου.

Η εορταστική σεζόν είναι γεμάτη από πάρτι αλλά και υποχρεώσεις, πολλές εξόδους αλλά και πολλή δουλειά. Αν λοιπόν έχεις από τώρα ξεκινήσει να θυσιάζεις ώρες από τον ύπνο σου στο βωμό των εορτών, να τι θα κάνεις για να βγεις από αυτό, αλώβητος!

 

Ο ύπνος είναι το πρώτο πράγμα που θυσιάζουμε στο βωμό της διασκέδασης αλλά και των υποχρεώσεων. Όλοι, σε όποια φάση ή ηλικία κι αν βρισκόμαστε, έχουμε βρεθεί κάποια πρωινά με ελάχιστες ώρες ύπνου και ένα σωρό λόγους να μείνουμε ξύπνιοι μέχρι το επόμενο βράδυ. Μακροπρόθεσμα ωστόσο, η έλλειψη ύπνου είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Σύμφωνα μάλιστα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Neuroscience, η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε εγκεφαλική βλάβη.

 

Ο Adam Tishman, ένας Αμερικάνος ψυχολόγος και ειδικός στα ζητήματα ύπνου, μοιράζεται παρακάτω επτά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις την επόμενη μέρα που θα βρεθείς με μηδέν ώρες ύπνου. 

 

Πιες πολύ νερό

"Η αφυδάτωση ενισχύει το αίσθημα κούρασης" εξηγεί ο Tishman. Είναι λοιπόν σημαντικό να παραμείνεις καλά ενυδατωμένος καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να διατηρήσεις τα επίπεδα της ενέργειάς σου υψηλά!

 

Κάνε ένα κρύο ντους

Μπορεί να σου ακούγεται σκληρό, όμως λίγα μόλις δευτερόλεπτα αρκούν για να σε ξυπνήσουν και να βοηθήσουν στην κυκλοφορία του αίματος. "Αν δεν αντέχεις να κάνεις κρύο ντους, κλείσε το καθιερωμένο σου ντους γυρνώντας το σε κρύο για 30 δευτερόλεπτα" συνιστά ο ίδιος.

 

Πήγαινε έξω

Σύμφωνα με τον Tishman είναι σημαντικό να εκθέσεις τον οργανισμό σου σε φυσικό φως ιδίως κατά τις πρωινές ώρες. "Ο βιορυθμός μας ελέγχεται από το φως, έτσι η έκθεση σε φυσικό φως, στην ύπαιθρο, θα βοηθήσει το σώμα και το μυαλό σου να ενεργοποιηθεί και να προετοιμαστεί για μία ακόμα ημέρα" εξηγεί. Αν νιώσεις την κούραση να σε καταβάλει αργότερα μέσα στη μέρα, δοκίμασε να κάνεις μια ακόμα μικρή βόλτα έξω.

 

Πιες καφεΐνη

Οι μικρές δόσεις καφεΐνης καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις την ενέργειά σου σταθερή. "Αν συνηθίζεις να πίνεις καφέ το πρωί τότε συνέχισε να το κάνεις και τις ημέρες που δεν έχεις κοιμηθεί. Ωστόσο πρόσεχε να μην καταναλώσεις περισσότερα από 2 φλιτζάνια καφέ. Η πολλή καφεΐνη θα σε κάνει νευρικό και θα μειώσει την όρεξή σου κάτι που στη συνέχεια θα στερήσει από τον οργανισμό σου τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να έχεις ενέργεια όλη την ημέρα" λέει ο Tishman.

 

Κάνε γυμναστική

"Η άσκηση ενισχύει τα επίπεδα της ενέργειάς σου και ξυπνά το σώμα και το μυαλό σου. Επιπλέον, θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα την επόμενη νύχτα, κάτι που σίγουρα θα χρειαστείς!" εξηγεί ο Tishman.

 

Πάρε έναν υπνάκο

Αν νιώθεις εξαιρετικά κουρασμένος, κοιμήσου για 20-25 λεπτά ανά 2-3 ώρες. "Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της αδενοσίνης, μιας νευροχημικής ουσίας που συσσωρεύεται τις ώρες που είσαι ξύπνιος και σε κάνει να νιώθεις σε εγρήγορση" λέει ο Tishman. Εκτός των άλλων, μια μικρή σιέστα μπορεί να βελτιώσει και την ικανότητά συγκέντρωσής σου αλλά και την αποδοτικότητά σου.

 

Απόφυγε τη ζάχαρη, φάε φρούτα και λαχανικά

Τις μέρες που είσαι χωρίς ύπνο είναι πολύ πιθανό να βιώσεις αυξημένη όρεξη για γλυκά ή υδατάνθρακες αφού ο οργανισμός σου γνωρίζει ότι θα σου χαρίσουν ενέργεια, έστω και πρόσκαιρα. "Αντιθέτως, επίλεξε φρούτα ή σνακ ολικής άλεσης, που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να απορροφηθούν και σου χαρίζουν αυξημένη ενέργεια για όλες. Φάε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά όπως αυγά με αβοκάντο, ψωμί ολικής με αμυγδαλοβούτυρο και λίγο γιαούρτι" προτείνει ο Tishman.

 

Με στοιχεία από το thethirty.byrdie.com

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ