5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την μελαγχολία των γιορτών

5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις την μελαγχολία των γιορτών

Για να αντιμετωπίσεις κάθε μελαγχολικό συναίσθημα αυτές τις γιορτές, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις από πού πηγάζει. Οι τρεις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι εξής

Για κάποιους είναι οι πιο χαρούμενες ημέρες του χρόνου. Για κάποιους άλλους, είναι οι πιο δύσκολες. Και για ορισμένους είναι κάτι το ενδιάμεσο αφού ένα απλό ερέθισμα μπορεί να τους ρίξει από τη χαρά στη μελαγχολία...

 

Τι συμβαίνει με τα Χριστούγεννα και προκαλούν τόσο μαζικά συναισθήματα χαράς, καταναλωτισμού αλλά και... μελαγχολίας; Τα πολλά οικογενειακά τραπέζια που, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι πάντα διασκεδαστικά, τα οικονομικά άγχη που αναπόφευκτα προκύπτουν αλλά και η ίδια η πίεση του να είμαστε χαρούμενοι και "καλοί άνθρωποι" καθιστούν τα Χριστούγεννα μία εποχή τουλάχιστον κυκλοθυμική! Ίσως πιάσεις τον εαυτό σου να νιώθει από ένταση και θυμό μέχρι απέχθεια και κοινωνικό άγχος. 

 

Για να αντιμετωπίσεις κάθε μελαγχολικό συναίσθημα αυτές τις γιορτές, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις από πού πηγάζει. Οι τρεις πιο συνηθισμένες αιτίες είναι οι εξής:

 

Τελειομανία

"Νιώθουμε πως τα πάντα στις γιορτές πρέπει να μοιάζουν βγαλμένα από κάποια τέλεια ταινία" λέει η κλινική ψυχολόγος Sanam Hafeez. "Ο αγώνας της απόκτησης του τέλειου δέντρου, της τέλειας φωτογραφίες, του τέλειου γιορτινού look και, φυσικά, των πιο νόστιμων εδεσμάτων μπορεί να σε σπρώξει στα άκρα".

 

Μοναξιά

Για εκείνους που δεν μπορούν να περάσουν τις γιορτές με την οικογένεια ή μερικούς καλούς τους φίλους, οι γιορτές μπορούν να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος. Αντίστοιχα συναισθήματα, και μάλιστα επιβαρυμένα, μπορεί να νιώσει κάποιος που βίωσε μια σοβαρή απώλεια και περνάει τις πρώτες γιορτές μόνος. Για όποιον λόγο κι αν αισθάνεσαι μόνος αυτές τις γιορτές, το πιο πιθανό είναι πως βιώνεις συναισθήματα απομόνωσης και εγκατάλειψης.

 

Έλλειψη φωτός

Ακόμα κι αν στην Ελλάδα είναι σπάνιες οι μέρες χωρίς ήλιο, αυτή τη στιγμή λουζόμαστε από φως πολύ λιγότερες ώρες απ'ότι τον υπόλοιπο χρόνο. Ακόμα και αυτή η μικρή έλλειψη φωτός μπορεί να προκαλέσει άγχος, θλίψη και μειωμένο ενδιαφέρον για ομαδικές δραστηριότητες και άρα να επιδεινώσει κάθε αρνητικό συναίσθημα.

 

Υπάρχουν ωστόσο πέντε μικρά πράγματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να μειώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα που φέρνουν μαζί τους οι γιορτές:

 

1

Φτιάξε πρόγραμμα

Αντί να αποφύγεις τις κοινωνικές υποχρεώσεις, φτιάξε από νωρίς ένα πρόγραμμα για τις ημέρες των γιορτών. Έτσι θα γνωρίζεις από πριν πώς περίπου θα περάσεις τον χρόνο σου κάτι που είναι πολύ καλύτερο από την ασάφεια και την αναβλητικότητα στο να πάρεις αποφάσεις και να κάνεις σχέδια. Κάνε τα ψώνια σου όσο πιο νωρίς μπορείς και μην αφήσεις τίποτα για την "τελευταία στιγμή".

 

2

Ζήτησε βοήθεια

Είτε προτιμήσεις κάποιον έμπιστο φίλο, έναν συνάδελφο ή έναν ψυχολόγο, πάρε την απόφαση να μιλήσεις και να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου. Επιπλέον, ζήτα βοήθεια σε όλες σου τις υποχρεώσεις. Δεν είσαι εσύ μονάχα υπεύθυνος και αβοήθητος απέναντι στην to do list των εορτών. Όλα θα γίνουν πιο εύκολα και διασκεδαστικά αν έχεις παρέα.

 

3

Μην πιεστείς

Δεν θες να πας σε εκείνο το χαοτικό πάρτι; Θα ζοριστείς να αγοράσεις το δώρο που ξέρεις ότι θέλει το ανήψι σου; Είναι η σειρά σου να κάνεις το τραπέζι στην οικογένεια αλλά δεν έχεις χρόνο; Μίλα ανοιχτά και βάλε όρια στις απαιτήσεις που έχουν οι άλλοι από σένα αυτές τις γιορτές.

 

4

Μην πιεστείς (μέρος β΄)

Μην αφήσεις να πιεστείς ούτε καν από τις απαιτήσεις που έχεις εσύ ο ίδιος από τον εαυτό σου. Θυμήσου πως το σημαντικότερο πράγμα είναι να βρεθείς με τους αγαπημένους σου και να χαρίσεις αγάπη όπως και όπου μπορείς. Το τέλειο δέντρο/ φόρεμα/ τραπέζι είναι εκπληκτικά υπερτιμημένο!

 

5

Μην απομονωθείς

Ξέρεις, δεν είσαι μόνος σου στη μελαγχολία σου. Αν ψάχνεις τον πιο αποτελεσματικό και εποικοδομητικό τρόπο να βοηθηθείς αυτές τις γιορτές, δοκίμασε να είσαι εσύ εκείνος που προσφέρει τη βοήθεια. Κάνε μερικές ώρες εθελοντικής εργασίας και μετάτρεψε κάθε άσχημο συναίσθημα σε δώρο προς τον συνάνθρωπο.

 

Με στοιχεία από το thethirty.byrdie.com

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ