Ρώτα οποιονδήποτε έχει επιχειρήσει να το κάνει! Τα dinner parties μπορούν να είναι ένας από τους πιο όμορφους τρόπους να περάσεις μία τέλεια βραδιά στο σπίτι με τους φίλους σου ή και ο λόγος που θα μείνεις ξύπνια 2-3 μέρες από το άγχος και την κούραση.

 

Γιατί, ναι. Όσο κι αν αγαπάς τους καλεσμένους σου, το μικρόβιο του "τέλειου τραπεζιού" είναι ικανό να σε γεμίσει στρες! Αν ωστόσο είσαι σωστά προετοιμασμένη, δεν χρειάζεται να φοβάσαι τίποτα. Γιατί ο γενικός κανόνας ισχύει και εδώ: η προετοιμασία είναι το παν. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, άφησέ μας να σου δείξουμε τον δρόμο. Τα βασικά στοιχεία για ένα χαλαρό και επιτυχημένο dinner party είναι το μενού, η προετοιμασία στην κουζίνα, το τραπέζι και η διασκέδαση. 

 

Ετοιμάσου λοιπόν να περάσεις υπέροχα ξεκινώντας από τώρα. Πάρε μολύβι και χαρτί και σχεδίασε, με τη βοήθεια των παρακάτω tips, την τέλεια βραδιά φίλων!

 

Το μενού

Ο σχεδιασμός του μενού εξαρτάται από το πόσα άτομα περιμένεις στο τραπέζι σου. Αν μιλάμε για πάνω από έξι, είναι θεμιτό να ζητήσεις από τον καθένα να συνεισφέρει με μια δική του συνταγή αλλά φρόντισε να αναλάβεις εσύ το κυρίως πιάτο. Ζήτησε από κάποιον άλλο να φέρει τη σαλάτα, ένα συνοδευτικό πιάτο και ένα επιδόρπιο δίνοντάς τους, αν το επιθυμείς, μια γενική οδηγία. Παραδείγματος χάρη, αυτή την εποχή μπορείς να ζητήσεις από τον καθένα να φέρει ένα νηστίσιμο πιάτο ενώ για το κυρίως πιάτο ιδανική είναι μια απλή αλλά και εντυπωσιακή μακαρονάδα με θαλασσινά!

 

Καθάρισε μύδια, φρέσκες γαρίδες και καλαμάρια και βάλε τα μακαρόνια να βράσουν. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίξε σκόρδο και ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σώταρέ τα ελαφρώς. Ρίξε στο τηγάνι τα καλαμάρια και τις γαρίδες στο τηγάνι να πάρουν χρώμα και σβήσε με λίγο ούζο. Αφαίρεσε με μία κουτάλα τα θαλασσινά και στη σάλτσα που έμεινε στο τηγάνι πρόσθεσε μερικά κομμένα ντοματίνια και τα μύδια. Σκέπασε το για 3-4 λεπτά και δυνάμωσε τη φωτιά για να ανοίξουν τα μύδια. Πέταξε όσα δεν ανοίξουν και ρίξε ξανά στο τηγάνι το καλαμάρι και τις γαρίδες. Με μία τσιμπίδα ψάρεψε τα έτοιμα μακαρόνια από το νερό και ρίξτα στο τηγάνι. Ολοκλήρωσε τη συνταγή τρίβοντας άφθονο μαύρο πιπέρι και αφήνοντας όλο το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσουν! 

 

 

 

Η προετοιμασία 

Λίγες ημέρες πριν το πάρτυ φρόντισε να κάνεις τα ψώνια σου, αποφεύγοντας τις ημέρες και ώρες αιχμής. Αυτό που θα βοηθήσει εκπληκτικά είναι να έχεις φτιάξει μια λίστα, κάτι που μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα με το σχεδιασμό του μενού. Πέρα από τα υλικά της συνταγής μην ξεχάσεις να προμηθευτείς το κατάλληλο κρασί για να το συνοδεύσει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ιδανική συνοδεία για μια μακαρονάδα με θαλασσινά είναι το Μοσχάτο Άσπρο του ΕΟΣ Σάμου. Με προέλευση από τους ξερικούς αμπελώνες της Σάμου και τις ξερολιθιές, το κρυστάλλινο λευκό κρασί έχει άρωμα γεμάτο, με νότες από ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι αλλά και πολύπλοκο, φρουτώδες στόμα που ισορροπεί υπέροχα μεταξύ ξηρού και γλυκού. Σέρβιρέ το σε θερμοκρασία 8-10ο C για ακόμα πιο έντονη απόλαυση. Όσο για το επιδόρπιο, ό,τι κι αν επιλέξεις να σερβίρεις, ό,τι κι αν σου φέρουν, το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα μπουκάλι από το περίφημο Samos Vin Doux με το χρυσαφί χρώμα και την εκρηκτική φρουτώδη γεύση του. Αν το γλυκό είναι δική σου δημιουργία, βάλε λίγο Vin Doux στην παραγωγή του σιροπιού και είναι βέβαιο πως θα εντυπωσιάσεις. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το περίφημο γλυκό κρασί αποτελεί το ιδανικό «κλείσιμο» για ένα γεύμα ή δείπνο ενώ το πλούσιο σώμα του μπορεί να αποτελέσει μία καταπληκτική βάση για παρασκευή ξεχωριστών Cocktails σε συνδυασμούς απεριόριστους. Ως ένα κλασσικό επιδόρπιο κρασί, σερβίρεται μετά το φαγητό στους 8-10ο C.  

 

 

 

Το τραπέζι

Ακόμα και ένα ανεπίσημο dinner party θα δείξει πολύ πιο όμορφο με το κατάλληλο art de la table. Επίλεξε τα αγαπημένα σου πιάτα, ένα ουδέτερο χρώμα στο τραπεζομάντηλο και κομψές πινελιές από χρώμα. Ένα μπουκέτο λουλούδια θα φωτίσει το τραπέζι μέχρι να καταφτάσουν τα πρώτα πιάτα ενώ τα όμορφα και ταιριαστά μαχαιροπίρουνα και ποτήρια είναι επίσης must. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις δεκάδες ιδέες για το τέλειο art de la table, ανάλογα με το στυλ σου, όμως το δικό μου αγαπημένο γι'αυτή την εποχή μοιάζει κάπως έτσι. 

 

 

 

Το πρόγραμμα

Πέρα από το κρασί, το φαγητό, το υπέροχο τραπέζι, αυτό που θα κάνει το dinner party σου ξεχωριστό είναι οι διάφορες δραστηριότητες που θα κάνουν τους καλεσμένους σου να γελούν όλο το βράδυ. Όταν λοιπόν καταφτάσουν οι καλεσμένοι σου, έχε έτοιμη μια πιατέλα με τυριά και κριτσίνια καθώς και ένα ελαφρύ welcome κοκτέιλ από Samos Vin Doux και ginger ale! Μετά το δείπνο προσκάλεσε τους φίλους σου σε μια αλλιώτικη βραδιά. Βάλε μια playlist σαν αυτή kasetophono.com/lets-swing, δείτε μαζί ένα βίντεο σαν αυτό και ετοιμαστείτε για γέλια και πολύ χορό!

 

 

 

Δες περισσότερα στο www.gwc-microsite.gr