Εξορμήσεις για δώρα, οδύσσειες στην κουζίνα και μαραθώνιοι στο γραφείο... Οι γιορτές απαιτούν την ανεξάντλητη ενέργεια ενός σούπερ ήρωα! Γι'αυτό και αξίζει να ξεκινάς κάθε ημέρα με ένα στιγμιαίο καφέ από την εκλεκτή ποικιλία Robusta που σού χαρίζει τη διαύγεια, την ενέργεια και την καλή διάθεση που τόσο χρειάζεσαι.

 

Ώρα λοιπόν να μάθεις μερικές πληροφορίες για τον στιγμιαίο καφέ σου που, χωρίς να το ξέρεις, πλαισιώνουν το αγαπημένο σου ρόφημα! Την απολαμβάνεις καθημερινά κι αυτή δεν είναι άλλη από τη δυνατή ποικιλία Robusta που πρωτοεμφανίστηκε στη Δυτική Αφρική και πλέον καλλιεργείται στο Βιετνάμ, τη Βραζιλία, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Ινδονησία! Όπως πρόσφατα έμαθα η συγκεκριμένη ποικιλία είναι η πιο κατάλληλη για να ξεκινήσεις κάθε σου ημέρα κι αυτό γιατί χαρακτηρίζεται από δυνατή γεύση, πλούσιο σώμα και γήινα αρώματα που ξυπνούν τις αισθήσεις! Οι κόκκοι ποικιλίας Robusta είναι υπεύθυνοι για τη δυνατή εμπειρία και την ασύγκριτη γεύση που σου προσφέρει καθημερινά ο αγαπημένος σου στιγμιαίος καφές.

 

Φώτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φώτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

Και τώρα που έμαθες από πού προέρχεται η αγαπημένη πρωινή συνήθεια όλων, τι λες να μάθεις 5 ακόμα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την ποικιλία Robusta;

 

1

Η χώρα που πλέον είναι συνώνυμη με την ποικιλία Robusta είναι το Βιετνάμ. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, η ασιατική χώρα έχει αναδειχθεί στον μεγαλύτερο εξαγωγέα κόκκων Robusta στον κόσμο! Πέρα από το Βιετνάμ ωστόσο, η συγκεκριμένη ποικιλία συναντάται και στην Βραζιλία, στο Μεξικό αλλά και την Ινδονησία.

 

2

Η ποικιλία Robusta είναι ικανή να σε ξυπνήσει ακόμα και τα πιο δύσκολα πρωινά... Γιατί; Επειδή έχει 2,7% καφεΐνη, πετυχαίνοντας έτσι ένα γερό πλήγμα στην "πολυφορεμένη" ποικιλία Arabica που έχει μόλις 1,5%. Αυτός είναι φυσικά, και ο λόγος, που η Robusta είναι πιο πικρή.

 

Φώτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φώτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

3

Οι φρέσκοι κόκκοι της ποικιλίας Robusta επιλέγονται, αποξηραίνονται στον ήλιο και καβουρδίζονται αργά, κάτι που τους χαρίζει έντονο άρωμα και γεμάτο σώμα! Η επίδραση της ιδιαίτερης χλωρίδας και πανίδας της περιοχής Espirito Santos της Βραζιλίας δίνουν στους κόκκους Robusta της περιοχής ελαφριές νότες καρυδιού ενώ οι κόκκοι από την Ακτή Ελεφαντοστού έχουν χαρακτηριστική γεύση με ελαφριές νότες ξύλου. Παρατήρησέ το την επόμενη φορά που θα απολαύσεις μια κούπα στιγμιαίου καφέ NESCAFÉ Classic Brazil & Ivory Coast limited edition.

 

4

Σχεδόν όλοι οι στιγμιαίοι καφέδες παράγονται από κόκκους Robusta, καθώς η συγκεκριμένη ποικιλία διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκτός όμως από τον στιγμιαίο η Robusta χρησιμοποιείται και για την παρασκευή ενός ακόμα λατρεμένου καφέ στην Ιταλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμου: τον espresso! Οι γείτονές μας, την προτιμούν, καθώς δημιουργεί πλούσια κρέμα και διαθέτει δυνατή, πλούσια γεύση.

 

Φώτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φώτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO

 

5

Λόγω της έντονης γεύσης της και της περιεκτικότητάς της σε καφεΐνη, η ποικιλία Robusta έχει στιγματιστεί από κάποιους ως «κακός καφές». Δεν υπάρχει όμως καλός ή κακός καφές καθώς σε όλα τα προϊόντα υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ποιότητα η οποία επηρεάζεται από την περιοχή προέλευσης, το έδαφος, το μικροκλίμα της περιοχής τη συγκεκριμένη χρονιά, τον τρόπο συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας κ.α. Υπάρχει καφές με διαφορετικό προφίλ, το οποίο διαμορφώνεται από τους παραπάνω παράγοντες.

 

Γι' αυτό και σε προκαλούμε να δοκιμάσεις και εσύ, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, το NESCAFÉ από τους εκλεκτούς, υψηλής ποιότητας κόκκους καφέ της ποικιλίας Robusta και να διαπιστώσεις μόνος σου το εκλεκτό, γευστικό προφίλ του!

Φώτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO
Φώτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LiFO