Wabi Sabi | Το νέο μίνιμαλ αγαπά κάθε ατέλεια

Wabi Sabi | Το νέο μίνιμαλ αγαπά κάθε ατέλεια

Ο μινιμαλισμός έχει πλέον παρεισφρήσει σε κάθε πλευρά της ζωής μας: από την ντουλάπα και το email μας μέχρι την περιποίηση του δέρματος και το σπίτι μας.

 

Πολλές φορές όμως αυτός ο τόσο ζηλευτός, ινσταγκραμικός τρόπος ζωής μοιάζει κάτι περισσότερο από ουτοπικός: μοιάζει ασύνδετος με την πραγματικότητα. Ενώ λοιπόν η έννοια του μινιμαλισμού είναι ένα δώρο για την αισθητική αλλά και την ψυχική μας υγεία, η άκαμπτη, ψυχρή του πλευρά καλύτερα να μένει στη σφαίρα της θεωρίας.

 

Η γενέτειρα του μινιμαλισμού, η Ιαπωνία, ανατρέπει όλα όσα ξέραμε ως τώρα για αυτόν και μας συστήνει ένα ακόμα κόσμημα από τον πολιτισμικό της πλούτο στη μορφή μιας νέας τάσης: το wabi sabi! Το διαφορετικό με αυτό είναι πως, σε σχέση με το αδερφάκι του, είναι πολύ πιο προσιτό από τον δυτικό άνθρωπο και προσαρμόζεται εύκολα σε οποιοδήποτε στυλ. 

 

Wabi Sabi | Το νέο μίνιμαλ αγαπά κάθε ατέλεια

 

Το wabi sabi περιγράφει, εν συντομία, τη γοητεία της ατέλειας και της φθοράς των πραγμάτων. Τα αντικείμενα με wabi sabi δεν είναι απλά 'παλιά' αφού η χρήση αλλά και η όψη τους αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου, κάθε ατέλεια αναδεικνύεται σε στολίδι και μια νέα ζωή ξεκινά εκεί που η προηγούμενη τελειώνει. 

 

"Το wabi sabi έχει να κάνει με την τελειότητα της ατέλειας. Νομίζω ότι η ιδέα που πρέπει να κρατήσει κανείς στο μυαλό του είναι πως περιέχει απλότητα και άνεση, όχι αυστηρότητα" δηλώνει η Julie Pointer Adams, συγγραφέας του Wabi Sabi Welcome. "Ένα σπίτι με wabi sabi είναι ένα ζεστό μέρος, που θέλεις να βρίσκεσαι. Δεν είναι αποστειρωμένο ή υπερβολικά οργανωμένο στο σημείο που να μην θυμίζει πια σπίτι" εξηγεί.

 

Αν λοιπόν όλα τα παραπάνω ακούγονται αυτό ακριβώς που ψάχνεις, δες παρακάτω 3 βασικά tips για να φέρεις το wabi sabi και στο δικό σου σπίτι:

 

Συνδύασε την ομορφιά με τη λειτουργικότητα

Ο πιο πρακτικός τρόπος να υιοθετήσεις μια πιο λιτή αισθητική στο σπίτι είναι να επιλέγεις χρηστικά αντικείμενα που είναι επίσης αισθητικά άρτια. Εξέτασε την αισθητική κάθε αντικειμένου και μικρού επίπλου και θα διαπιστώσεις πως αυτόματα θα αλλάξει και το πώς αντιμετωπίζεις τις δουλειές του σπιτιού! Σίγουρα το μαγείρεμα είναι πιο διασκεδαστικό με τα κατάλληλα σκεύη. "Είναι ένας νέος τρόπος να αποφασίζεις κάθε αγορά σου" εξηγεί η Pointer "Τελικά σημαίνει πως θα χρειάζεσαι πολύ λιγότερα πράγματα όταν επιλέγεις χρηστικά αλλά και πολύ όμορφα αντικείμενα που δείχνουν υπέροχα μέσα στο σπίτι".

 

Wabi Sabi | Το νέο μίνιμαλ αγαπά κάθε ατέλεια

 

 

Μην φοβάσαι την επανάχρηση

Αντί να αγοράζεις συνεχώς νέα πράγματα, το wabi sabi σε προτρέπει να επιλέγεις αντικείμενα και έπιπλα με μεγαλύτερη διάρκεια. "Προσπαθώ να αγοράζω πράγματα που ξέρω ότι θα κρατήσουν πολλά χρόνια" λέει η ίδια. Όμως καθώς ο χρόνος περνά, τα πάντα 'γερνούν' και γίνονται ακόμα πιο όμορφα. Ένα ραγισμένο μπολ, ένα σκαμνί που κουνιέται, για παράδειγμα, μπορούν εύκολα να επισκευαστούν και να αποκτήσουν νέα ζωή χωρίς να χάσουν την χρηστικότητά τους.

 

 

Επένδυσε σε πράγματα που αγαπάς

"Πιστεύω πως όταν αποφασίσεις να αποταμιεύσεις χρήματα και να επενδύσεις σε κάτι που θες πολύ και ξέρεις ότι θα έχεις για πολλά χρόνια, καταλήγεις τελικά να θέλεις όλο και λιγότερα" λέει η Pointer. "Είναι μια ιδεολογία πολύ διαφορετική από αυτή που έχουν οι περισσότεροι, και σίγουρα αποτελεί πρόκληση". Εδώ να συμπληρώσουμε πως είτε πρόκειται για ρούχα, είτε για έπιπλα αυτός ο κανόνας ισχύει και μάλιστα διαχωρίζει το πραγματικό στυλ από την τυφλή υποταγή στις τάσεις.

 

Wabi Sabi | Το νέο μίνιμαλ αγαπά κάθε ατέλεια


Με στοιχεία από το wellandgood.com

 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ