Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ

Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
1

Κανείς δεν έχει δει ποτέ το τέρας του Λοχ-Νες αλλά πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει και ακόμα περισσότεροι επισκέπτονται την περιοχή που έχει γίνει πια θρυλική. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το Walbrzych στην Πολωνία, μόνο που εκεί το μέρος δεν έχει γίνει ακόμα τόπος έλξης για επίδοξους χρυσοθήρες, υποψήφιους εκατομμυριούχους και κυνηγούς μυστηρίων.

Το Walbrzych είναι ένα μέρος στην Πολωνία, γνωστό για τα μεταλλεία του. Σήμερα τα περισσότερα έχουν κλείσει, ο κόσμος έχασε τη δουλειά του και ο πληθυσμός μειώθηκε από 170.000 σε 110.000 μέσα σε μόλις 25 χρόνια. Πάντα υπήρχε χρυσός στις απότομες πλαγιές και τους λόφους γύρω από το Walbrzych στη νότια Πολωνία, αρκετός για να συντηρήσει μέχρι πριν λίγο καιρό τα ορυχεία και αρκετός ώστε να προσελκύσει τους τουρίστες που με ένα τηγάνι κατά τον τρόπο των παλιών χρυσοθήρων, έψαχναν να αλλάξουν την τύχη τους στα νερά των ποταμών. Αλλά ποτέ δεν είχε βρεθεί κάτι που να δικαιολογεί τρέλα και ενθουσιασμό. Αυτά μέχρι πριν από λίγες ημέρες.

Το τραίνο του χρυσού μετά από 70 χρόνια έχει ανεβάσει την θερμοκρασία στο ζενίθ. Οι υποψήφιοι «νικητές» αυτής της κούρσας θα πάρουν το 10% της αξίας του ευρήματος.

Δύο άνδρες έχουν ισχυριστεί ότι έχουν βρει αυτό που θα μπορούσε να είναι το θρυλικό τρένο φάντασμα των Ναζί που εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος στα βουνά γύρω από Walbrzych τον Απρίλιο του 1945, καθώς εγκατέλειπαν την περιοχή μετά την προέλαση του Κόκκινου Στρατού με ένα φορτίο χρυσού. Οι δυο άντρες υποστηρίζουν ότι κάτω από τα πόδια τους υπάρχει μια αμύθητη περιουσία, πράγμα που έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό. Δημοσιογράφοι και περίεργοι έχουν αρχίσει και συρρέουν στην πόλη. Το τραίνο του χρυσού μετά από 70 χρόνια έχει ανεβάσει την θερμοκρασία στο ζενίθ. Οι υποψήφιοι «νικητές» αυτής της κούρσας θα πάρουν το 10% της αξίας του ευρήματος.

Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Κοντά στο Ksiaz Castle εξαφανίστηκε το τραίνο των Ναζί
Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Η περιοχή του Walbrzych στη Νότια Πολωνία. Ανήκε μέχρι το 1945 στη Γερμανία

Το τραίνο εξαφανίστηκε κοντά στο κάστρο του Ksiaz, το οποίο ήταν το τοπικό αρχηγείο των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δυο άντρες που ανακάλυψαν ίχνη του θα τα αποκαλύψουν στον Πρόεδρο της Walbrzych την επόμενη εβδομάδα. Αλλά μέχρι τότε η θέση του τραίνου παραμένει μυστική. Ο τοπικός τύπος ισχυρίζεται ότι το τρένο θα μπορούσε να βρίσκεται το χωριό Walim. Εκεί υπάρχουν κατασκευασμένες από το Τρίτο Ράιχ οι σήραγγες του έργου Riese. Πρόκειται για μίλια σηράγγων σε όλη την περιοχή Walbrzych, η οποία ήταν μέχρι το 1945, τμήμα της Γερμανίας. Χιλιάδες σκλάβοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους, σμιλεύοντας την πέτρα, για λόγους που παραμένουν μέχρι σήμερα ασαφείς. Μερικοί λένε ότι οι σήραγγες προορίζονταν για ένα μυστικό κέντρο διοίκησης, άλλοι ισχυρίζονται ότι κατασκευάστηκαν ως υπόγεια εργοστάσια για τα μυστικά όπλα του Χίτλερ. Μιλούν ακόμα και για ατομική βόμβα.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν εξερευνηθεί όλες οι σήραγγες και πολλοί πιστεύουν ότι μέσα σε κάποιες από αυτές υπάρχει και το φορτίο με τον χαμένο θησαυρό, η ατμομηχανή και τα βαγόνια. Με βάση τα σχεδιαγράμματα που υπάρχουν, έχει βρεθεί μια ειδική διαδρομή πάνω στην οποία μπορεί να έτρεξε το τραίνο του χρυσού. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα οι αρχές της περιοχής ανακάλυψαν ότι κάποιος είχε κάνει μια παράνομη εκσκαφή σε έναν από τους λόφους κοντά στο νεκροταφείο της πόλης, κοντά σε σπηλιές και σήραγγες αρκετά μεγάλες ώστε να υπάρχει εκεί το τραίνο.

Οι σκεπτικιστές αναρωτιούνται γιατί να υπάρχει θησαυρός σε τραίνο αφού ότι έχει βρεθεί μέχρι τώρα από τους θησαυρούς των ναζί ήταν καλά τακτοποιημένο σε κουτιά και ότι το πιο πιθανό είναι να βρεθεί μεν ένα τραίνο αλλά χωρίς θησαυρούς. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις, αλλά φτωχές αποδείξεις. Από που προερχόταν το πολύτιμο αυτό φορτίο; Γιατί υπάρχει αυτός ο θρύλος του χρυσού εδώ και τόσα χρόνια; Χωρίς αμφιβολία μέσα σε λίγο καιρό θα ξέρουμε αν το εύρημα των δυο ανδρών που κρατούν το επτασφράγιστο μυστικό τους, θα φέρει αποτελέσματα. Ή θα εξακολουθήσει να είναι ένας θρύλος που απλώς θα φέρει τουρισμό και ξεναγήσεις στις περίφημες ναζιστικές στοές, οι οποίες αποτελούν από μόνες τους ένα θαύμα τεχνικής αλλά και ένα μυστήριο ως προς την χρησιμότητά τους.

Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Είσοδος σε ένα τούνελ στο Walbrzych
Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Τα τούνελ κάτω από τη γη
Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
To Walbrzych σήμερα
Το τραίνο του μεγάλου θησαυρού του Γ' Ράιχ Facebook Twitter
Ένα φριχτό κομμάτι των θησαυρών των Ναζί. Βέρες από τους κρατούμενους του στρατοπέδου Buchenwald.
Αρχαιολογία & Ιστορία
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Όταν θα `ρθείς να με ξεθάψεις απ’ τις στάχτεςκαι διώξεις από πάνω μου όλη τη σκουριάκαι ξαναβάλεις τις ρόδες μου σε ράγεςκαι εγώ αρχίσω να κυλάω ξανάΤότε οι λύπες θα με ψάχνουνκαι άνεργες θα θρηνούνΘα πέφτουν μανιασμένες οι βροχέςκαι θα ρωτούνΤι έγινε εκείνο το τρένο που έβλεπετα άλλα τρένα να περνούν