Αυτά είναι τα μαύρα (και ένα κόκκινο) πρόβατα των διάσημων οικογενειών

Αυτά είναι τα μαύρα (και ένα κόκκινο) πρόβατα των διάσημων οικογενειών Facebook Twitter
0
Αυτά είναι τα μαύρα (και ένα κόκκινο) πρόβατα των διάσημων οικογενειών Facebook Twitter

Σίγουρα ο Τόμας Έντισον ήταν μια ιδιοφυΐα. Το όνομά του σήμαινε αυτομάτως επιτυχία και αρκούσε να υπάρχει επάνω σε ένα εμπορικό σήμα για να κάνει πολλές και επιτυχημένες πωλήσεις. Το όνομα αλλά και την φίρμα «Edison» χρησιμοποιούσε και ο μεγαλύτερός του γιός Thomas Alva Edison ο νεώτερος (που είχε το  παρατσούκλι "Dash"), ο οποίος προσπάθησε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Δυστυχώς δεν ήταν πολύ ταλαντούχος εφευρέτης. Δημιούργησε μια συσκευή, την Magno-Electric Vitalizer, η οποία υποτίθεται ότι θεράπευε τα πάντα, από ασθένειες του νευρικού συστήματος μέχρι κώφωση, ρευματισμούς και κακή όραση. Όταν η εταιρεία φαλίρισε ο Ντας έκανε την Thomas A. Edison Jr. Και τους βελτιωμένους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Και αυτή η ιδέα απέτυχε παταγωδώς. Ο Ντας άρμεγε κανονικά το όνομα της οικογένειας, καθώς κάθε ιδέα που προερχόταν από το κεφάλι του Έντισον μέχρι να αποδειχτεί ότι ήταν εντελώς άχρηστη ή αποτυχημένη, δημιουργούσε μεγάλο ενδιαφέρον στην αγορά. Ανίκανος να μετατρέψει τα γιατροσόφια του σε επιτυχίες, ο Ντας βρέθηκε να κατηγορείται για απάτη από τα δικαστήρια. Τελικά απαύδησε και ο εφευρέτης πατέρας του και τον πήγε στα δικαστήρια για να αποτρέψει την χρήση του ονόματός του από τον ίδιο του το γιο.

Αυτά είναι τα μαύρα (και ένα κόκκινο) πρόβατα των διάσημων οικογενειών Facebook Twitter

Υπό κανονικάς συνθήκας, ο James Καπόνε θα έπρεπε να θεωρείται ως το καμάρι της οικογένειάς του. Αγωνίστηκε στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, και παρασημοφορήθηκε. Ήταν παράγοντας στην Ποτοαπαγόρευση και οι απόψεις του ήταν σε όλους γνωστές. Ήταν επίσης σωματοφύλακας του Προέδρου Κάλβιν Κούλιτζ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ο James  έτυχε να είναι μέλος μιας από τις πιο διάσημες οικογένειες του εγκλήματος στην ιστορία. Ο αδερφός του ήταν ο Αλ Καπόνε ο πιο διάσημος γκάνγκστερ όλων των εποχών. Οι αδερφοί του Ραλφ και Φρανκ Καπόνε ήταν επίσης γκάνγκστερς και έκαναν και αυτοί περιουσία με τις παρανομίες και το λαθρεμπόριο. Για τα αδέρφια του η στάση του στο θέμα της ποτοαπαγόρευσης δεν ήταν καθόλου ευχάριστη. Με την οικογένειά του ο Τζέιμς Καπόνε δεν είχε καθόλου σχέσεις. Μετά τον πόλεμο μετακόμισε στη Νεμπράσκα, δεν αποκάλυψε σε κανέναν την ιταλική καταγωγή του και άλλαξε το όνομά του σε Richard Hart. Στη Νερμπράσκα δραστηριοποιήθηκε ως διώκτης των λαθρεμπόρων ποτού. Το 1923, ο “Two-Gun Hart,” όπως ήταν το παρατσούκλι του, ήρθε στη δημοσιότητα, όταν κατά τη διάρκεια μιας επιδρομής σκότωσε κατά λάθος έναν περαστικό. Τα ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι ο Ρίτσαρντ Χαρτ ήταν ο Τζέιμς Καπόνε, και σχετιζόταν με τους Καπόνε του Σικάγο. Από όλη αυτή την ιστορία το μόνο θετικό ήταν ότι κατά κάποιο τρόπο αποκατέστησε τις σχέσεις με την οικογένεια και άρχισε να τους επισκέπτεται κατά καιρούς.

Αυτά είναι τα μαύρα (και ένα κόκκινο) πρόβατα των διάσημων οικογενειών Facebook Twitter

Η οικογένεια Άνταμς χάρισε στις Ηνωμένες Πολιτείες δυο Προέδρους. Ο πατέρας Τζον Άνταμς ήταν ο πρώτος αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και στη συνέχεια ο δεύτερος πρόεδρος. Ο γιός του Κουίνσι Άνταμς ήταν ο έκτος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο άλλος του γιός Τσάρλς Άνταμς απέτυχε να δοξάσει το όνομα της οικογένειας. Ο Τσαρλς είχε πάντα προβλήματα με το ποτό από την ηλικία των 15 ετών. Ο Τσαρλς σπούδαζε νομικά στο Χάρβαρντ και σχεδόν τον έδιωξαν όταν διέσχισε την αυτή του πανεπιστημίου γυμνός και μεθυσμένος. Τελικά τα κατάφερε και αποφοίτησε, έκανε οικογένεια και υπήρχαν περίοδοι που φαινόταν ότι έχει ξεφύγει από τα προβλήματά του. Άρχισε να επενδύει σε σκοτεινές και ύποπτες επιχειρήσεις για λογαριασμό άλλων και έχασε πολλά χρήματα. Τα οικονομικά του προβλήματα επιδείνωσαν την εξάρτησή του από το ποτό. Όταν ήταν 30 ετών, εγκατέλειψε εντελώς τη δουλειά του. Το 1798, ο Τζον Άνταμς τον αποκλήρωσε και τον χαρακτήρισε ως ένα τρελό που τον έχει καταλάβει ο Σατανάς. Ορκίστηκε να μη τον ξαναδεί ποτέ μπροστά του, πράγμα που τήρησε μέχρι το θάνατο του γιού του, δυο χρόνια αργότερα. Μετά τον θάνατο του Τσαρλς έγραψε ένα γράμμα για να εκφράσει τη λύπη του, αποκαλώντας τον άτυχο νέο, με πολλές προοπτικές που κόπηκαν νωρίς.

 

 




Το μαύρο πρόβατο μιας οικογένειας μπορεί να είναι το καλό πρόβατο. Αυτό αποδεικνύει η περίπτωση του Rainer Hoess. Αποκυρήχθηκε από την οικογένειά του και θεωρήθηκε προδότης επειδή ήταν ο μόνος που θεωρούσε τον παππού του Rudolf Hoess, τέρας. Ο παππούς του ήταν αξιωματικός των ναζί, που υπηρέτησε ως διοικητής στρατοπέδου στο Άουσβιτς. Ήταν αυτός που εισήγαγε το Zyklon B στο θάλαμο αερίων, μετατρέποντας έτσι το στρατόπεδό του στην πιο αποτελεσματική φονική μηχανή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κάθε μέρα εξόντωνε 20.000 ανθρώπους. Ήταν ο ήρωας της οικογένειας. Ο γιος του (ο πατέρας του Rainer), Hans-Jurgen, μεγάλωσε σε μια  βίλα δίπλα στο Άουσβιτς. Έπαιζε στον κήπο, ενώ χιλιάδες άνθρωποι είχαν σκοτωθεί μόλις μια ανάσα μακριά. Ο Hans, ως πατέρας δεν άφηνε κανέναν να δυσφημίσει τον παππού της οικογένειας και υπήρχε δικτατορία στο σπίτι. Όλοι έπρεπε να τον θεωρούν ήρωα. Ως έφηβος ο Rainer ανακάλυψε την αλήθεια για τον παππού του. Η μόνη σύμμαχός του ήταν η μητέρα του σε αυτή την ανακάλυψη, ενώ η ιστορία του Ρούντολφ δε συζητιόταν ποτέ ανοιχτά. Υπέφερε στα χέρια του πατέρα του και έφυγε από το σπίτι του χωρίς να ξαναγυρίσει ποτέ. Σήμερα ο Rainer Hoess, ασχολείται με το ναμιλά στα σχολεία κατά του εξτρεμισμού.

Αυτά είναι τα μαύρα (και ένα κόκκινο) πρόβατα των διάσημων οικογενειών Facebook Twitter

Το όνομα Ford είναι συνώνυμο της αυτοκινητοβιομηχανίας από τότε που ο Henry Ford ίδρυσε την Ford Motor Company το 1903. Από τότε, έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, και η εταιρεία ακμάζει περισσότερο από έναν αιώνα. Όταν ο Χένρι Φορντ πέθανε την εταιρεία ανέλαβε ο γιος του Edsel και με τη σειρά του πέρασε στο πρωτότοκο γιό του τον Henry Ford II. Όμως υπήρχε και ένας Φορντ που δεν ανταποκρίθηκε στις υψηλές απαιτήσεις της οικογένειας. Ο  Benson Ford Jr., εγγονός και αυτός του Χένρι Φορντ, άρχισε από πολύ νωρίς να σπαταλά την πατρική περιουσία, προτιμώντας ένα τρόπο ζωής με ναρκωτικά, τυχερά παιχνίδια και γρήγορα αυτοκίνητα. Κάποια στιγμή πείστηκε να μπει και αυτός στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά ακόμα και ο ίδιος του ο πατέρας ήταν δύσπιστος στο να πάρει τη μοίρα της Ford Motor Company στα χέρια του. Έτσι άφησε την περιουσία του μεν στο γιό του, αλλά για κάθε απόφαση θα ήταν σημαντική η ψήφος του διαχειριστή της εταιρείας. Ο Μπένσον έμεινε πολύ δυσαρεστημένος από αυτή την απόφαση και έδωσε μάχες για την κυριότητα της εταιρείας από το 1980. Ο Μπένσον έχει συλληφθεί περισσότερες από μια φορές για απάτη και για ναρκωτικά, ενώ η πιο παράξενη δήλωσή του ήταν το 1983, σε μια δίκη όταν έδωσε ένορκη κατάθεση ότι ήταν μέλος μια ομάδας έτοιμης να σκοτώσει οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και μελών της οικογενείας του, προκειμένου να πάρει την εξουσία στο διοικητικό συμβούλιο.

 

 

Αυτά είναι τα μαύρα (και ένα κόκκινο) πρόβατα των διάσημων οικογενειών Facebook Twitter

 

Το να προκαλούν αν μη τι άλλο αμηχανία σε ένα πρόεδρο οι συγγενείς του είναι μάλλον παράδοση. Ο Μπιλ Κλίντον είχε να ασχοληθεί με τις γελοιότητες του αδερφού του ενώ ο Μπιλ Κάρτερ είχε χρησιμοποιηθεί από τον αδερφό του γα να προωθήσει τη μπύρα του Billy Beer. Τον Ρίτσαρντ Νίξον δε χρειαζόταν να τον δυσφημήσει ο αδερφός του, αλλά στην πραγματικότητα έπαιξε και εκείνος ρόλο στο να αμαυρωθεί τη πολιτική του καριέρα. Όλα άρχισαν νωρίς, πολύ πριν την προεδρική εκστρατεία του Νίξον το 1960. Ο αδερφός του Ντόναλντ, φιλοδοξούσε να ανοίξει αλυσίδα εστιατορίων με το όνομα Νίξον. Ο κόσμος δεν ήταν πολύ διατεθειμένος να δοκιμάσει τα Nixonburgers και στα πρόθυρα χρεωκοπίας, ο Ντόναλντ πήρε ένα δάνειο από Howard Hughes το 1956 των $ 205.000. Τα χρήματα αυτά υποστήριξαν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Νίξον πήγαν στην τσέπη του. Τον στοίχειωσαν και έτσι απέτυχε να γίνει κυβερνήτης της Καλιφόρνια. Στη βιογραφία του ο Νίξον αναφέρει ότι ο αδερφός του αισθανόταν πάντα απαίσια επειδή στοίχισε στον αδερφό του την ήττα του στις εκλογές παρόλο που ο Ρίτσαρντ Νίξον δεν τον ανέφερε ποτέ και δεν του καταλόγισε ευθύνες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του σκανδάλου Watergate, διαπιστώθηκε ότι ο Ρίτσαρντ Νίξον και οι μυστικές υπηρεσίες είχαν παγιδεύσει και έκαναν υποκλοπή στις τηλεφωνικές συνομιλίες του αδερφού του, προφανώς για να αποφύγει τα πιθανά προβλήματα που θα εμπόδιζαν την επανεκλογή του το 1972.

Αυτά είναι τα μαύρα (και ένα κόκκινο) πρόβατα των διάσημων οικογενειών Facebook Twitter

Ο οίκος του Ανοβέρου άφησε βαθιά το σημάδι του στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Ωστόσο όλα τα μέλη που κυβέρνησαν τη χώρα δεν ήταν αντάξια του ονόματός τους. Ο Γεώργιος ο Δ’ θεωρείται σαν ένας από τους χειρότερους μονάρχες που πέρασαν ποτέ κατώφλι ανακτόρων. Ο Γεώργιος Δ΄ είχε ένα πολυδάπανο τρόπο ζωής και συνέβαλε όσο κανείς στην μόδα της εποχής Regency. Ήταν προστάτης των τεχνών και λάτρευε κάθε νέα μορφή ψυχαγωγίας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ίδρυση της Εθνικής Πινακοθήκης και του King College του Λονδίνου. Η γοητεία που ασκούσε του χάρισε τον τίτλο του «πρώτου τζέντλεμαν της Αγγλίας». Όμως η κακή σχέση με τον πατέρα του και τη σύζυγό του Καρολίνα του  Brunswick, καθώς και η έκλυτη ζωή του, του χάρισε την περιφρόνηση των υπηκόων του ενώ έπληξε καθοριστικά το κύρος της μοναρχίας. Η κακομεταχείριση της συζύγου του και ο στρατός από ερωμένες που είχε, έκαναν τον απλό λαό να τον περιφρονήσει. Η έκλυτη ζωή του βοήθησε στο να επιβαρυνθεί η ψυχική και σωματική του υγεία. Ήταν ένας ασθενικός, παχύσαρκος άνθρωπος απομονωμένος στις εκτάσεις του που δε μπορούσε ούτε να διαβάσει τους λόγους του. Υπέφερε από ουρική αρθρίτιδα, αρτηριοσκλήρωση, περιφερικό οίδημα («υδρωπικία»), και, ενδεχομένως, πορφυρία. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, περνούσε  όλη την ημέρα στο κρεβάτι και πάθαινε σπασμούς δύσπνοιας. Όταν πέθανε, ο λαός τον ξέχασε πολύ γρήγορα. Οι νεκρολογίες του ανέφεραν ότι δεν υπήρξε πλάσμα πιο λυπηρό από τον εκλιπόντα βασιλιά, ενώ ο δούκας του Ουέλιγκτον έγραψε ότι ήταν ο χειρότερος άνθρωπος τον οποίο συνάντησε σε όλη του τη ζωή.

Αυτά είναι τα μαύρα (και ένα κόκκινο) πρόβατα των διάσημων οικογενειών Facebook Twitter

Η Jessica Mitford ήταν διακεκριμένη συγγραφέας και δημοσιογράφος, πολιτικοποιημένη ακτιβίστρια και μια από τις αδερφές Mitford, οι οποίες απασχόλησαν με πολλά πρωτοσέλιδα τις εφημερίδες των αρχών του 20ου αιώνα. Γεννημένη σε μια οικογένεια με έξι αδερφές, η Τζέσικα ήταν το δεύτερο από τα έξι κορίτσια και «κόκκινο πρόβατο» της οικογένειάς της, επειδή ήταν κομουνίστρια σε μια οικογένεια φασιστών. Οι Mitfords ήταν πολύ γνωστοί για τις φασιστικές τάσεις τους, ιδιαίτερα για την Unity Mitford, που έγινε διαβόητη στον αγγλικό Τύπο για το θαυμασμό της και πλήρη αφοσίωση προς τον Χίτλερ. Όταν η Βρετανία κήρυξε τον πόλεμο στην Γερμανία προσπάθησαν (ανεπιτυχώς) να αυτοκτονήσουν. Ήταν προσκολλημένοι στον φασισμό και η Νταϊάνα Mitford παντρεύτηκε τον Oswald Mosley, ηγέτη του βρετανικού φασιστικού κόμματος, το 1936. Μόλις άρχισε ο πόλεμος η οικογένεια τέθηκε σε περιορισμό και η Νταϊάνα ταξίδεψε στη Γερμανία. Η Τζέσικα είχε ήδη παραιτηθεί από κάθε οικογενειακό προνόμιο και κάνοντας σαφείς τις πολιτικές της πεποιθήσεις μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έγινε πολίτης των ΗΠΑ το 1944 και πέρασε την επόμενη δεκαετία δουλεύοντας και κάνοντας καμπάνιες για το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Αυτά είναι τα μαύρα (και ένα κόκκινο) πρόβατα των διάσημων οικογενειών Facebook Twitter
 

Το 1873, ο Αδόλφος Coors ίδρυσε την Coors Brewing Company, η οποία έγινε μία από τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν έναν αιώνα και ένα μισό αργότερα, η Coors είναι ακόμα ισχυρή. Η εταιρεία αντιμετώπισε διάφορες συγχωνεύσεις και κοινοπραξίες με άλλες ζυθοποιίες όπως Molson και Miller. Τα μέλη της οικογένειας Coors εξακολουθούν να ασχολούνται με την οικογενειακή επιχείρηση. Ο Pete Coors, ο δισέγγονος του Adolph, είναι ο σημερινός πρόεδρος της εταιρείας. Ο αδερφός του Joe Coors ο νεώτερος, επέλεξε να μην ακολουθήσει την πορεία που είχαν χαράξει οι προηγούμενοι. Έζησε αποκομμένος από την οικογένεια και χωρίς δεκάρα στα νιάτα του επειδή καταπάτησε ένα σημαντικό οικογενειακό κανόνα. Όπως όλα τα μέλη της οικογένειας έπρεπε να πάει στο κολέγιο, να κερδίσει ένα πτυχίο να μάθει τα μυστικά της οικογενειακής επιχείρησης και να παντρευτεί. Αλλά ο Τζό ερωτεύθηκε και το 1962 παντρεύτηκε την Γκέιλ, με αποτέλεσμα να ζουν σε ένα διαμέρισμα του ενός δωματίου και να ψάχνουν συνεχώς για δουλειά.  Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο εξορίας επέστρεψε στο μαντρί και έγινε ένα από τα πιο εξέχοντα μέλη της οικογένειάς του. Τα τελευταία χρόνια έγινε πρωτοσέλιδο επειδή ήταν θύμα μιας επένδυσης αξίας 40.000.000 δολαρίων.

Αυτά είναι τα μαύρα (και ένα κόκκινο) πρόβατα των διάσημων οικογενειών Facebook Twitter

Σήμερα, το όνομα «Μπιν Λάντεν» (μερικές φορές "Binladin") έχει μία μόνο σημασία, ιδιαίτερα στις δυτικές κοινωνίες. Ας μη ξεχνάμε ότι το όνομα αυτό είναι ενός γίγαντα κατασκευαστικού ομίλου με έργα σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1931 από τον Mohammed Awad Binladin, λίγο μετά την ίδρυση του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας του ανέθεσε την επέκταση του τζαμιού της Μεδίνα, ένα από τα πιο σπουδαία έργα του μωαμεθανικού κόσμου. Από τότε, η οικογένεια Μπιν Λάντεν διατηρεί στενούς προσωπικούς δεσμούς με τη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια. Όταν ο πατέρας Λάντεν πέθανε άφησε 54 γιους και κόρες. 13 από αυτούς μπήκαν στα διοικητικά συμβούλια της εταιρείας. Ο Οσάμα ήταν γνωστός σε όλη την οικογένεια για τις πολιτικές του πεποιθήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και άρχισε να παίρνει αποστάσεις από το σπίτι του από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Το 1994, επισήμως, η οικογένειά του τον αποκήρυξε αλλά ακόμα και μέχρι σήμερα συζητείται το κατά πόσο του έδιναν μια σχετική βοήθεια για την ίδρυση και τη λειτουργία της Αλ-Κάιντα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ