Η χαμένη τιμή της σκιτσογράφου Ατένα Φαρχαντάνι

 Η χαμένη τιμή της σκιτσογράφου Ατένα Φαρχαντάνι Facebook Twitter
Η Atena Farghadani κατηγορείται για απρέπεια και αισχρότητα επειδή έκανε μια «χειραψία» με τον δικηγόρο της Mohammad Moghimi. Η κίνηση αυτή χρεώθηκε και στους δύο ως παράνομη ερωτική σχέση και άσεμνη συμπεριφορά
0

Η Ιρανή Σκιτσογράφος Atena Farghadani βρίσκεται πάλι στο στόχαστρο των ιρανικών αρχών. Αυτή τη φορά κατηγορείται για απρέπεια και αισχρότητα. Η νέα κατηγορία που είναι ένας ακόμα κρίκος στην καταδίωξη και τη φίμωσή της από το ιρανικό κράτος. Η απρέπεια συνίσταται στο ότι έκανε μια «χειραψία» με τον δικηγόρο της Mohammad Moghimi. Η κίνηση αυτή χρεώθηκε και στους δύο ως  παράνομη ερωτική σχέση και άσεμνη συμπεριφορά.  Συνελήφθησαν στις 13 Ιουνίου. Αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις ημέρες αργότερα, με εγγύηση £ 40.000 ($ 60.000). Η Φαρχαντάνι, πρώην φοιτήτρια σχολής Καλών Τεχνών, εκφράζει τις πολιτικές της απόψεις μέσα από τα έργα της, για τα οποία και συνελήφθη.

Ο Abolghassem Salavati, ο δικαστής που δίκασε την Φαρχαντάνι είναι γνωστός ως ο «δικαστής του θανάτου» και ο «δικαστής της κρεμάλας» για τις δρακόντειες ποινές που έχει επιβάλλει σε δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, bloggers, και πολιτικούς ακτιβιστές. Η δίκη της Φαρχαντάνι κράτησε μόλις μια ημέρα. Το κατηγορητήριο είναι μια καρικατούρα της δικαιοσύνης.

 

 Η χαμένη τιμή της σκιτσογράφου Ατένα Φαρχαντάνι Facebook Twitter
Το επίμαχο σκίτσο της Φαρχαντάνι

Οι γελοιογραφίες όπως έχει αποδειχθεί δεν αρέσουν καθόλου στο ιρανικό καθεστώς.  Οι σκιτσογράφοι είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα εχθρός του Ισλάμ. Και οι σκιτσογράφοι παγκοσμίως βρίσκονται πρώτοι στη λίστα των φανατικών. Σε κάθε πιθανή απορία γιατί ένα σκίτσο και όχι ένα κείμενο δημιουργεί τόσο μεγάλη δυσανεξία στα καθεστώτα αυτά, η απάντηση έρχεται από την γνωστή ρήση «μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Η εικόνα είναι ο απόλυτος εχθρός σε περιοχές του πλανήτη που ο αριθμός των αναλφάβητων αγγίζει πολύ υψηλά ποσοστά, ανάμεσα στους άντρες ή από καθεστώτα, στα οποία οι γυναίκες έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το Μάιο του 2012, ο Ιρανός ζωγράφος Μαχμούντ Σοκράγε καταδικάστηκε σε 25 χτυπήματα με μαστίγιο για την γελοιογραφία ενός μέλους του κοινοβουλίου. Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian στη γελοιογραφία ο κοινοβουλευτικός άνδρας από την πόλη Αράκ, κ. Αχμάντ Λουφτί Αστιανί απεικονίζεται σε γήπεδο με ποδοσφαιρική στολή. Ο σκιτσογράφος με τον τρόπο αυτό - σημειώνει η εφημερίδα- υπαινίχθηκε το γεγονός ότι ο πολιτικός έχει επανειλημμένως κατηγορηθεί για ανάμιξη στις αθλητικές υποθέσεις. Η ποινή σχολιάστηκε σε όλο τον κόσμο και πολλοί Ιρανοί εξέφρασαν την οργή τους στα κοινωνικά δίκτυα.

 

 Η χαμένη τιμή της σκιτσογράφου Ατένα Φαρχαντάνι Facebook Twitter
Σκίτσο υποστήριξης προς την Φαρχαντάνι

Η δοκιμασία της Φαρχαντάνι ξεκίνησε την περασμένη χρονιά. Για την ακρίβεια όταν δημοσίευσε στο Facebook ένα σκίτσο που απεικόνιζε τους Ιρανούς ηγέτες ως πιθήκους και αγελάδες. Αφορμή ήταν ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιόριζε την πρόσβαση των γυναικών στον έλεγχο των γεννήσεων. Για αυτό το σκίτσο καταδικάστηκε τον περασμένο Μάιο, σε ποινή 12 ετών και εννέα μηνών.

Κατηγορήθηκε σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία για «προσβολή μελών του Κοινοβουλίου» και για «εξάπλωση προπαγάνδας κατά του συστήματος». Παρόλο που οργανώσεις δικαιωμάτων ξεσηκώθηκαν σε όλο τον κόσμο, η 29χρονη  καλλιτέχνης και ακτιβίστρια συνελήφθη τον Αύγουστο του περασμένου έτους, και παρέμεινε φυλακισμένη έως το Νοέμβριο. 

Την συνέλαβαν ξανά τον Ιανουάριο του 2015 μετά από ένα βίντεο που είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο και στο οποίο κατήγγειλε την κακομεταχείριση που υπέστη από τους φρουρούς της.  Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της δεν είχε καμία πρόσβαση σε δικηγόρους ή την οικογένειά της. Τρεις εβδομάδες μετά από τη σύλληψή της ξεκίνησε απεργία πείνας και οι πληροφορίες λένε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή μέσα στη φυλακή. Η Φαρχαντάνι έστειλε μια επιστολή στον Ανώτατο Ηγέτη Σεγιέντ Αλί Χαμενεΐ, γράφοντας ότι είναι ντροπή για ένα έθνος να τιμωρείται η καλλιτεχνική έκφραση.

 

 Η χαμένη τιμή της σκιτσογράφου Ατένα Φαρχαντάνι Facebook Twitter
Διαδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας

Η Διεθνής Αμνηστία,  η Διεθνής Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, και το διεθνές δίκτυο δικαιωμάτων των σκιτσογράφων, ισχυρίζονται ότι η ανώτερη ποινή την οποία θα μπορούσαν να επιβάλλουν στην Φαρχαντάνι είναι επτά χρόνια και έξι μήνες αντί για τα 12 χρόνια και εννέα μήνες που της έχουν επιβάλλει. Η οικογένειά της απειλείται συνεχώς από την πρώτη κιόλας στιγμή της σύλληψής της.

Ο Abolghassem Salavati, ο δικαστής που δίκασε την Φαρχαντάνι είναι γνωστός ως ο «δικαστής του θανάτου» και ο «δικαστής της κρεμάλας» για τις δρακόντειες ποινές που έχει επιβάλλει σε δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, bloggers, και πολιτικούς ακτιβιστές. Η δίκη της Φαρχαντάνι κράτησε μόλις μια ημέρα. Το κατηγορητήριο είναι μια καρικατούρα της δικαιοσύνης.

Ο Ιρανός σκιτσογράφος Κιανούς Ραμεζανί που ζει εξόριστος στο Παρίσι εδώ και πέντε χρόνια, λόγω των σκίτσων του, μετά την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo δήλωσε: ”Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Η εμπειρία μου από τους ισλαμιστές δείχνει ότι δεν ξεχνούν ποτέ. Η ελευθερία της έκφρασης είναι κατά τη γνώμη μου, η παρακαταθήκη μας, πρέπει να την προστατέψουμε”.

 Η χαμένη τιμή της σκιτσογράφου Ατένα Φαρχαντάνι Facebook Twitter
Σκίτσο υποστήριξης προς την Φαρχαντάνι

Η Φαρχαντάνι βρίσκεται στη φυλακή χωρίς να έχει διαπράξει κανένα πραγματικό έγκλημα. Τιμωρείται απλώς για την άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία του λόγου. Όλα αυτά παρά την δέσμευση του κράτους της να προστατεύει την ελευθερία του λόγου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η καλλιτεχνική δραστηριότητα, έχοντας ήδη υπογράψει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα.

Η σελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας για την υπόθεση της σκιτσογράφου Ατένα Φαρχαντάνι είναι εδώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ