Μετανάστες στην Ευρώπη: Το τέλος του στρουθοκαμηλισμού;

Μετανάστες στην Ευρώπη: Το τέλος του στρουθοκαμηλισμού; Facebook Twitter
Σύροι πρόσφυγες προετοιμάζουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, καθώς περιμένουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να επιβιβαστούν στο πλοίο με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, στο νησί της Λέσβου, Ελλάδα στις 26 Απριλίου 2015... Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
1

Προτείνοντας σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων σε διάφορες χώρες, η Ευρώπη κάνει ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Αυτό γράφει η Σιλβί Κοφμάν στο σημερινό κύριο άρθρο της Le Monde. Υστερα από ένα χρόνο στρουθοκαμηλισμού, γράφει, και μετά τη σύνοδο κορυφής της 23ης Απριλίου όπου οι ηγέτες των 28 απάντησαν στο δράμα της μετανάστευσης τριπλασιάζοντας απλώς τον προϋπολογισμό για την προστασία των ευρωπαϊκών ακτών, οι προτάσεις που διατύπωσε χθες η Κομισιόν αποτελούν μια ευπρόσδεκτη αλλαγή της ευρωπαϊκής προσέγγισης στη μεταναστευτική κρίση. Αν μάλιστα οι προτάσεις αυτές υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη, θα γεννηθεί μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην πρόκληση της παράτυπης μετανάστευσης.

Όπως επισημαίνει ο Τζέιμς Κάντερ στους New York Times, το σύστημα των ποσοστώσεων θα βοηθήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, όπου φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να προσπαθήσουν να διασχίσουν φέτος τη Μεσόγειο, όπου ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 1.800 άνθρωποι.

 

Η πολιτική αυτή, συνεχίζει η αρθρογράφος της Le Monde, δεν περιλαμβάνει πλέον μόνο την απόκρουση των παράτυπων μεταναστών, αλλά αναγκάζει τα κράτη μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους με βάση την αρχή της αλληλεγγύης. Η αρχή αυτή δεν είχε ως τώρα εφαρμοστεί στο πρόβλημα της μαζικής εισροής των "boat people" στην Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα.

Το πιο συγκεκριμένο μέτρο αφορά την υποδοχή 20.000 προσφύγων με την έννοια που τους αντιλαμβάνονται τα Ηνωμένα Εθνη (άνθρωποι που εκτοπίστηκαν λόγω μιας σύγκρουσης) και την κατανομή τους ανά χώρα με κριτήρια που καθορίζονται με βάση το ΑΕΠ, το ποσοστό της ανεργίας, τον πληθυσμό και τον αριθμό των αιτήσεων για άσυλο που έχουν ήδη κατατεθεί.

Η άλλη πρόταση, που έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις, είναι η θέσπιση ποσοστώσεων για κάθε χώρα σε περίπτωση μαζικής εισροής προσφύγων, όπως γίνεται σήμερα. Τα ποσοστά που αντιστοιχούν στη Γερμανία είναι 18,42% και στη Γαλλία 14,17%. Η Βρετανία εξέφρασε αμέσως την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο σχέδιο, λέγοντας ότι θέλει να επικεντρωθεί στη μάχη κατά των διακινητών. Το ένα όμως δεν εμποδίζει το άλλο. Απέναντι σε μια κρίση τέτοιου μεγέθους, η απόφαση της Κομισιόν να δει το πρόβλημα κατάματα είναι ευπρόσδεκτη.

Παράλληλα με την κατανομή των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στις ευρωπαϊκές χώρες, η ΕΕ εξετάζει και πιο επιθετικούς τρόπους για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων των διακινητών. Η υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι κατέστησε σαφές ότι δεν προτείνει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη για την καταδίωξη των διακινητών. Το ζήτημα αυτό πάντως θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, καθώς οι κυβερνήσεις θα εξετάζουν τι είδους στρατιωτική βοήθεια είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια.

Όπως επισημαίνει ο Τζέιμς Κάντερ στους New York Times, το σύστημα των ποσοστώσεων θα βοηθήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα, όπου φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να προσπαθήσουν να διασχίσουν φέτος τη Μεσόγειο, όπου ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 1.800 άνθρωποι.

Ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε ότι η Κομισιόν έκανε το πρώτο βήμα μακριά από τη στάση του Ευρωπαϊκού Φρουρίου και προς την κατεύθυνση της επίλυσης της προσφυγικής κρίσης.

«Η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί να επιλυθεί ένα πρόβλημα αυτού του χαρακτήρα», επισήμανε και ο Βόλκερ Τερκ, από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη. «Μια τέτοια προσέγγιση», έγραψε χθες στους Τάιμς του Λονδίνου, «το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει τα κίνητρα των εγκληματικών συμμοριών που επιδίδονται σε αυτό το άθλιο εμπόριο και να μειώσει τα κίνητρα των κρατών-μελών να αναπτύξουν τα δικά τους συστήματα ασύλου».

Οι Βρετανοί, οι Ιρλανδοί και οι Δανοί έχουν τη δυνατότητα να μη λάβουν μέρος στο σύστημα των ποσοστώσεων με βάση τις υπάρχουσες συμφωνίες με την ΕΕ.

________

Πηγές: Le Monde, The New York Times

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Ποσόστωση για μετανάστες και πρόσφυγες:Γιατί αν δεν αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους σαν πορτοκάλια Βαλένθια,δεν είσαι σωστός καπιταλιστής.Αν δε,δεν είσαι διατεθειμένος να στείλεις και πάλι στρατό στις χώρες από όπου σου έρχονται,με πρόσχημα την καταπολέμηση,δυο φορές ανάθεμα.