Η αβάσταχτη θεοποίηση του Μέσι

Η αβάσταχτη θεοποίηση του Μέσι Facebook Twitter
Ανησυχώ λίγο. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, σε βλέπω να το ρίχνεις στις κόκες σαν το Μαραντόνα.
11

 

Τι να πω, Μέσι, είχες ολόκληρο Μουντιάλ στους Head&Shoulders σου.

Πριν δυο βδομάδες δεν ήξερα ότι υπήρχες. Μετά σε είδα με το βρακί, με κόκκινο κουστούμι, με την κοπέλα, με το μωρό σου. Σε είδα να διαπρέπεις στο γήπεδο σε ώρα Βραζιλίας, να χορεύεις τάνγκο με έναν νταγλαρά σε εξώφυλλο περιοδικού (δεν είχες πολύ καλή ποστούρα), και με τακούνια και φούστα στο εξώφυλλο της Γκαζέτα. Σε είδα εικόνισμα στους τοίχους της μόδας, να είσαι ψηλότερος από τον Ντόλτσε και κοντύτερος από τον Γκαμπάνα - ή μήπως τούμπαλιν; Όλοι μια ανάγκη την έχουμε, εσένα φαίνεται κιόλας: να φανείς σέξι.

Σε είδα και στον τελικό. Τι να κάνεις κι εσύ, ένας ήσουνα. Είχες κι ομάδα βέβαια και σπάραζαν τα παιδιά εκεί στο τέλος.

Aλλά εσύ ακλόνητος, άκαμπτος, τσαντίλας, πάλι καλά που δεν τους την έδωσες να τη χώσουν πουθενά εκείνη τη χρυσή μπάλα, που πήρες ως καλύτερος ποδοσφαιριστής του Μουντιάλ. Τι να το κάνεις; Τέτοιες έχεις πολλές πάνω στο σύνθετο, αναγκαστήκατε να αγοράσετε και δεύτερο με την Antonella, το πρώτο είχε γεμίσει.

Τώρα τέρμα οι συγκρίσεις με τον Μαραντόνα, που ήταν κι αυτός κοντός, ευφυής, μάστορας - μαέστρο, να στο πω στη γλώσσα σου.

Ανησυχώ λίγο. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, σε βλέπω να το ρίχνεις στις κόκες σαν το Μαραντόνα.

Eίσαι ακόμα 26 χρονώ, ένα-δυο μουντιάλ ακόμα τα προλαβαίνεις, όπως θα σου λένε όλοι. Ήταν, όμως, η πατρίδα σου από την οποία έφυγες μικρός, την πρόδωσες ας πούμε λιγάκι, και τώρα ήθελες σαν τους γκαστερμπάιντερ, να επιστρέψεις με δώρο - όχι Μερσεντές, αλλά μια νίκη μέσα στο Μαρακανά, την αντίπαλη χώρα, τους κοντοχωριανούς με το μίσος, που θα μετρούσε για δέκα. Αλλά δεν έγινε. Oύτε θα γίνει τώρα κοντά Μουντιάλ στη λατινική Αμερική. Σόρυ.

Σε είδα εγώ, το μάτι σου γυάλιζε, δε δάκρυσες καν, θύμωσες όμως με το σύμπαν. Η επιτυχία δεν κρατάει για πάντα. Αν συνεχίσεις μ' αυτό το άτιτιουντ, δεν το βλέπω.

Σε νιώθω. Είσαι το κέντρο του γνωστού σύμπαντος, εικόνισμα, γυμνός, θεός. Κι έρχεται ένα βλαχαδερό 20 χρονώ με χαζό μαλλί, που δεν έχει δει από κοντά ρούχο ιταλικό - και παπ, παίρνει το μουντιάλ μέσα απ' τα πόδια σου. Χωρίς γκαμπάνα, χωρίς διαφημίσεις πιτυρίδας, χωρίς προσδοκίες. Είχε ομαδάρα από πίσω, ο εκκολαπτόμενος, διότι η Γερμανία παίζει, δεν κλάνει, δεν κάνει βουντού και παγανοθρησκευτικά και ψυχοσυναισθηματικά όπως η Βραζιλία. Παίζει γαμώ τις μπάλες. Ούτε που το κατάλαβε ο πιτσιρικάς πώς το έβαλε το γκολ, ακόμα δε μπορεί να το πιστέψει, την είδα τη φάτσα του, εγώ στο λέω. Κλαίει από συγκίνηση, τσιμπιέται και ρωτάει τη μάνα του αν όλο αυτό όντως συνέβη.

Έτσι γίνονται όμως η μαγεία, η τέχνη, ο συγκλονισμός, εκεί που δεν το πιστεύεις, και απλά παίζεις μπάλα, όσο καλύτερα και διαισθητικά μπορείς. Δίχως τις προσδοκίες όλου του κόσμου στους θεϊκούς ώμους σου. Δίχως dolce βρακί. Εκεί που αφήνεσαι στη στιγμή, και γίνεσαι ένα μ' αυτήν, εκεί που ζεις για τη μπάλα και μόνο. Όχι για μια ολόκληρη γαμημένη χώρα – ή ήπειρο που κάθε τρεις και λίγο φωνάζει, “Έλα Μέσι, έλα αγόρι μου, έλα θεέ μου, μπορείς, εσύ θα τα καταφέρεις. Άντε Μέσι. Άντε γαμήσου Μέσι'. Εκεί κωλώνεις, κάτι μπλοκάρει την κάθοδο σου προς τα δίχτυα.

Πώς είναι να βασίζεται πάνω σου ολόκληρη χώρα, ολόκληρη ομάδα, ολόκληρο μουντιάλ; Να περιμένουν από σένα;

Να γίνεις θεός;

Θα σου πω κάτι, αλλά μάλλον δε θα γελάσεις. Ο Γκάρυ Λίνεκερ είπε ότι στο ποδόσφαιρο εικοσιδύο τύποι κυνηγάνε μια μπάλα για ενενήντα λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί. Εδώ που τα λέμε, ήταν καλύτεροι. Άσχετα που εμείς θέλαμε να κερδίσουν οι λιγότερο καλοί. Θέλαμε να δούμε το θαύμα, το θρίαμβο της ανθρώπινης μαγκιάς, της λατίνας ψυχής, επί της κορυφαίας μπαλιστικής τεχνικής. Τον χαρισματικό που σαρώνει μόνος. Εσένα.

Όμως είδαμε τους Γερμανούς να κλαίνε από χαρά. Κλάμα σου λέω, όχι αστεία. Ίσως τελικά είναι άνθρωποι κι αυτοί.

Το να θες να πάρεις μόνος σου ένα Μουντιάλ, αυτό είναι πιο ναρκισσιστικό από τα κουστούμια σου. Μέσι, είσαι θεός. Και μη θεός, όμως. Έχε το υπόψη.

Πάντως, έχεις πετύχει πολλά - μωρά, φήμη, Μπαρτσελόνα - και ειλικρινά δε χρειάζεται να το ρίξεις στο θυμό και στην κόκα. Υπάρχει ακόμα η παλιοπαρέα σου στο Ροζάριο. Και το τάνγκο.

11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

11 σχόλια
αυτός είναι ο μεγάλος ποδοσφαιριστής? wow! μεγάλη απογοήτευση στον τελικό που ήταν ένα τεράστιο στοίχημα για αυτόν. κακά τα ψέματα τα παιχνίδια με τις εθνικές ομάδες είναι περισσότερο σημαντικά για πολλούς λόγους. ολόκληρη η χώρα + τόσα εκατομ σε ολο το κόσμο περίμεναν πολλά αλλά δεν τα κατάφερε. κρίμα οι διαφημίσεις
Ο κόσμος πάντα θα αγαπάει τον Μέσσι για λόγους καθαρά μη ποδοσφαιρικούς. Ο ''ταλαντούχος'' μπαλαδόρος των πρώτων χρόνων της ζωής μας ήταν πάντα ο υπερενεργητικός τσαμπουκάς της γειτονιάς ή ο ωραίος του σχολείου. Ο Μέσσι θυμίζει τον τύπο που τον βάζαν πάντα άμυνα και δεν έβλεπε τη μπάλα ούτε με το κυάλι. Ώσπου μια μέρα πήρε την μπάλα με το ζόρι και έδειξε τι μπορεί να κάνει. Δεν είναι και λίγο να σηκώνεις στις πλάτες σου το βάρος όλων των loser του πλανήτη.
εκπληκτικό άρθρο κι έμαθα σε 5 λεπτά τα πάντα για τον Μεσι. Μου λυθηκαν ολες οι αποριες για την συμπεριφορα του κι ολα φωτισαν με μιας κι εξηγούνται μια χαρά.. Και μιας και πριν 2 βδομάδες τηγανισα το πρώτο μου αυγό, ε να γράψω κι ενα βιβλίο μαγειρικής, μην καθομαι.. τι Βέφες και Παρλιαροι βρε, εγώ θα σας τα πω..
Ο Μέσσι είχε τους καλύτερους συμπαίχτες με τεράστια διαφορά από τα άλλα αστέρια του ποδοσφαίρου.(Νευμάρ,Ρονάλντο,Ρόμπεν)Και όμως κανείς από αυτούς δεν το σήκωσε.Το να τα περιμένεις όμως όλα από αυτόν στον τρόπο παιχνιδιού σου είναι τεράστιο λάθος.Το σήκωσαν οι Γερμανοί γιατί εάν σε ρωτήσει κάποιος "ποιός είναι ο καλύτερος Γερμανός ποδοσφαιριστής?" θα βγάλεις τα τεφτέρια και θα λύνεις ολοκληρώματα και όρια για να ξεχωρίσεις κάποιον.Δεν υπάρχει ο Γερμανός που ξεχώρησε στο Μουντιάλ.Όλοι ήταν το ίδιο καλοί.Το μοναδικό παιχνίδι που ήταν μεταξύ 2 αστεριών ήταν το Σουηδία-Πορτογαλία με τον Ρονάλντο και τον Ιμπραίμοβιτς να παίζουν μόνοι τους και ο θεατής να νιώθει πως βλέπει ταινία που υπάρχει ένας καλός ένας κακός και 20 άλλοι κομπάρσοι.2-3 με 2 γκολ του Ιμπραιμοβιτς και 3 του Ρονάλντο.Και στο τέλος ο γνωστος πανυγιρισμός του CR7 που έκανε τους θαυμαστές του να τον αγαπήσουν ακόμα περισσότερο και τους haters να τον μισήσουν και άλλο.Αλλά εκεί ξεχώριζε ένας παίχτης από κάθε ομάδα.Ο Ρονάλντο μπορούσε να νικήσει τον Ιμπραίμοβιτς,ο Μέσσι όμως ήταν αδύνατο να νικήσει όλη την Γερμανία.Ένας παίχτης μπορεί να σε πάει ψηλά,αλλά στην κορυφή θα σε πάει μόνο ο καλύτερος παίχτης που έχει γεννηθεί στον πλανήτη ή ένα τέλειο σύνολο παιχτών..
Όλοι γνωρίζουν ότι ο Μέσι είναι ένα "κλειστό" ντροπαλό παιδί,που σιχαίνεται το lifestyle,όλοι γνωρίζουν ότι είχε παίξει καμιά 70ρια παιχνίδια φέτος,όλοι γνωρίζουν ότι το ποδοσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα.Σούπερ-ήρωες δεν υπάρχουν.
Για όποιον έχει παρακολουθήσει ποδόσφαιρο για δυο βδομάδες δικαιολογούνται όσα γράψατε.Όμως κάποιος που έχει ασχοληθεί τόσο λίγο (με οποιοδήποτε θέμα) δεν θα έπρεπε να γράψει άρθρο γι αυτό, γιατί μοιραία θα γράψει σαχλαμάρες.Ο Μέσι δεν είναι εγωιστής, εγωπαθής και ότι άλλο γράφετε, γι αυτό και δεν μπορεί να είναι ηγέτης μιας ομάδας. Στην Μπαρτσελόνα το ξέρουν γι αυτό και ήταν ηγέτης ο Πουγιόλ και ο Ινιέστα. Στην Αργεντινή δεν έχουν άλλον και τον αναγκάζουν να βγεί μπροστά.Η πίεση να γίνει ηγέτης σε συνδυασμό με τον κόσμο που έχει βαρεθεί να τον βλέπει ως το καλό παιδί και θέλει να τον ξεκατινιάσει, δημιουργούν τέτοιες απόψεις
είναι πολύ εύκολο να κάνουμε κριτική, έμμεση ή άμεση για ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Και ειδικά για έναν παίχτη του οποίου την προσωπική ιστορία δεν γνωρίζει κανείς μας, παρά μόνο μέσα από ότι διαβάζουμε σε ιστοσελίδες - και αυτά με επιφύλαξη. Σε μια ομάδα δε φέρει την ευθύνη ένας παίχτης, αλλά κυρίως ο καθοδηγητής της. Και όταν η ομάδα είναι μέτρια, βρίσκουμε τον τρόπο να αποδώσουμε ευθύνες σε αυτόν από τον οποίο είχαμε τις μεγαλύτερες προσδοκίες. Ναι, είναι ακριβοπληρωμένος, ναι είναι μεγάλος παίχτης, αλλά δε φτάνει αυτό. Όσο για τη χώρα του, αυτό που λέγεται είναι ότι δεν του φέρθηκε και τόσο φιλικά και ο λόγος που έφυγε από μικρός για την Ισπανία, είναι γιατί εκεί βρέθηκαν οι άνθρωποι να τον βοηθήοσυν στο πρόβλημα υγείας που είχε, αφού διέκριναν τις ικανότητές του. Έτσι γράφτηκε, δεν ξέρω αν ισχύει. Αλλά έλεος πια! Ο Μέσι έπαιξε καλά σε όλο το τουρνουά. Η αλήθεια είναι ότι απλώς η Γερμανία ήταν καλύτερη ως ομάδα. Έτσι απλά. Τα υπόλοιπα, οι εύκολες κριτικές, οι όποιες ''διορατικές απόψεις'' και ανησυχίες του τύπου ''θα πέσει ή δεν θ απέσει στην κοκαϊνη'', είναι περιττές. Κανείς δε γνωρίζει την ψυχολογία αυτών των ανθρώπων. Και επίσης κανείς δεν θέλει να χάνει, φαντάζομαι ούτε και ο Μέσι. Όσο για τις συγκρίσεις με τον Μαραντόνα, αυτόν τον παρακμιακό άνθρωπο, κουβέντα να γίνεται...αλλά κάποια στιγμή αυτή η κουβέντα θα πρέπει να αποκτήσει ένα βάθος και να μη μένει στην επιφάνεια. Ο Μέσι είναι ένας καλός παίχτης, θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο, αλλά έχει και αυτός δικαίωμα στις αδύναμες στιγμές. Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τεέυταίος που πήρε μέρος σε διαφημιστικά σποτ κλπ. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς του. Ας τον σεβαστούμε λίγο.Υ.Γ.: Δεν υπήρξα ποτέ φανατική οπαδός του Μέσι. Ούτε ξέρω πολλά από ποδόσφαιρο. Απλώς μου αρέσει να το παρακολουθώ.
Δεν εχω ιδεα απο ποδόσφαιρο. Ομως το κείμενο μου φάνηκε εξαιρετικά σκληρό. Γιατι εγω θεωρώ αρκετα νάρκισσιστικο να κρίνεις ετσι κάποιον χωρις ουσιαστικα να ξέρεις τι παιζει στην πραγματικότητα. Δεν υπαρχει καλο και κακό, μονο νάρκισσος και ξιπασμενος. Ολοι εχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους. Τον ρώτας πχ τι πίεση εχει τραβήξει ο ίδιος, τι αγώνα εχει κανει? δεν παίζω το δικηγόρο του διαβολου, απλα είδα μια μονομερή θεώρηση για την περίπτωση του.
Νομίζω έχεις διαβάσει εντελώς λάθος την κατάσταση.Δεν είναι ότι ο ίδιος θέλει, θέλουν άλλοι γι αυτόν. Αυτοί που τον κρατάνε να παίζει μπάλα με τα σωληνάκια ενώ είναι εξαντλημένος και στο όριο να καταρρεύσει εδώ και μήνες. Η υγεία του κινδυνεύει όχι από τις κόκες αλλά από αυτά που του δίνουν για να βγάζει 100 ματς το χρόνο εδώ και 10 χρόνια συνεχώς.