«Το Μίσος» ξανά και ξανά

«Το Μίσος» ξανά και ξανά Facebook Twitter
0

Έχω μια μεγάλη αγάπη για το φίλμ «Μίσος» του Κασοβίτς. Είναι από αυτά τα άφθαρτα έργα τέχνης που ο χρόνος το άφησε να δείξει την δυναμική του. Την εποχή που βγήκε στους κινηματογράφους, ακόμα και στην χώρα μας δημιούργησε το κατάλληλο θόρυβο. Δεκαοχτώ χρόνια μετά την πρώτη του προβολή και ξανά και ξανά επανερχόμαστε σε αυτό.

 

Αυτό που για κάποιους ήταν «το φιλμ που όλοι έπρεπε να δουν» έχει γίνει στις μέρες μας «μια καινούρια πραγματικότητα». Η «βία των δρόμων που είναι δικό τους στοίχημα» υπήρχε πάντα, όμως για κάποιο λόγο είχαμε την εντύπωση ότι δεν μας αφορά. Από απόσταση ασφαλείας παρακολουθούσαμε αυτόν τον άλλο, βίαιο κόσμο, που δεν έχει καμία σχέση με την δική μας πραγματικότητα. Λες και η βία αφορούσε τους άλλους και όχι εμάς τους ίδιους. Όμως, το πλήρωμα του χρόνου έφτασε. Σαν κάποιος να γκρέμισε το προστατευτικό τείχος που νομίζαμε ότι μας χωρίζει από τους «άλλους». Οι άλλοι είμαστε τελικά εμείς οι ίδιοι. Παρατηρούμε πια όχι την πτώση της κοινωνίας αλλά την πρόσκρουση της στο έδαφος. Αρκετοί προέτρεξαν λανθασμένα να χαρακτηρίσουν το φιλμ “προφητικό’’. Ποια ακριβώς είναι η προφητεία;

Η βία υπήρχε πάντα. Ήταν όμως υπόγεια και αόρατη. Ήρθε η στιγμή που οι κατάλληλες συνθήκες της έδωσαν σάρκα και οστά. Δεν είναι φάντασμα. Έχει πρόσωπο, το πρόσωπο όλων μας.

Έχω συγκεκριμένη άποψη για την αξία του «Μίσους». Καλώς προβάλλεται στις μέρες μας σε ειδικές προβολές, σε «στέκια»και σε πλατείες. Η ταινία όμως θα έπρεπε να προβάλλεται και στα σχολεία. Να γίνεται αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και ειδικούς. Η ταινία θα έπρεπε να προβάλλεται και μέσα σε κάθε σπίτι. Γονείς να την παρακολουθούν μαζί με τα παιδιά τους και να αναλύουν ξανά και ξανά την τελευταία σκηνή του φιλμ. Να μιλούν με αφορμή την ταινία (σ.σ γιατί τα καλύτερα έργα τέχνης είναι αυτά που δίνουν αφορμή για συζήτηση) για το αδιέξοδο που προκαλεί η βία. Για τον δρόμο που ανοίγει μπροστά σου και δεν οδηγεί πουθενά. Βέβαια, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από το να πιστέψεις ότι ένα έργο τέχνης θα σε κάνει με ένα μαγικό τρόπο «καλύτερο άνθρωπο». Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι, αν βρει, να χτυπήσει μια ευαίσθητη χορδή σου. Και όσο νωρίτερα γίνει τόσο το καλύτερο. Από εκεί και πέρα πρέπει να δουλέψεις μόνος σου. Να φροντίσεις αυτό το «τέρας» που ο καθένας από εμάς κρύβει μέσα του να συρρικνωθεί. Να γίνει μια μικρή, αδύναμη, μαύρη κουκίδα την οποία θα κουβαλάς μέσα σου μέχρι να πεθάνεις. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ