Το "ουρλιαχτό" του Πατέρα Αντώνιου Παπανικολάου

Facebook Twitter
21

Εκτιμώ τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου της «Κιβωτού» και το έργο του. Μπροστά του δεν πιάνουν μια τα κηρύγματα, οι προσευχές, τα πολιτικά σχόλια «σφήνες» ανάμεσα στα Ευαγγέλια από τους άμβωνες, οι καλόγεροι που νομίζουν ότι αν κάποιος γυρίσει ένα διαφημιστικό στους βράχους θα έρθει η Συντέλεια του κόσμου.

Έβλεπα μια συνέντευξη που έδωσε πριν μερικούς μήνες. Προσπαθούσε να πει με τον πιο ευγενικό τρόπο ότι στην αρχή είχε την ρετσινιά του «τρελού» όταν αποφάσισε να μαζέψει τα παιδιά από το δρόμο για να τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή. Και μάλλον την έχει μέχρι σήμερα. Είναι το τίμημα που πληρώνουν οι μονάδες όταν βγαίνουν από το πλαίσιο και αφήνουν στην άκρη τους τύπους για να κάνουν κάτι. Άνθρωποι που δεν ακολουθούν την πεπατημένη όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις. Και προσπαθούν να κρατήσουν το έργο τους μακριά από κομπασμούς και προβολή. Αυτές είναι οι υπερβατικές πράξεις του καιρού μας.

Σήμερα, όπου το «επαναστατικό» εξαντλείται στις φωνές, την διαμαρτυρία και το θόρυβο τέτοια παραδείγματα μας υπενθυμίζουν ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει από τις μονάδες, τους «τρελούς», αυτούς που δεν ακολουθούν το κοπάδι, που το ουρλιαχτό τους είναι οι πράξεις τους. Και δεν (θα έπρεπε να) έχει σημασία αν είσαι πόρνη και θες να δωρίσεις χωρίς τυμπανοκρουσίες ένα φωτοτυπικό μηχάνημα σε σχολείο(σ.σ Κυρία Σούλα) ή αν είσαι παπάς και θες να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στα παιδιά του δρόμου. Θα έπρεπε να μετράει η πράξη και μόνο. Πράγμα δύσκολο σε μια κοινωνία που μετράει η ταμπέλα.

Ομιλία στην TED:

21

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

19 σχόλια
Γιατί να στεκάμαστε στο γεγονός ότι ειναι ιερέας και να έχουμε ένα "ναι αλλα..." για όλα?ο ίδιος στην ομιλία του στο TED δεν αναφέρεται καθόλου σε θρησκείες η στο Θεό αλλά στην αγάπη και στη δύναμη του ανθρώπου να αλλάξει τα πράγματα μέσα από την πίστη του στο ίδιο τον άνθρωπο!
Μια φωτεινη εξαιρεση των ''εκπροσωπων' του Θεου στη γη.Σπανια η εκλησσια σταθηκε διπλα στο λαο.Και οταν αυτο συνεβη ηταν απο φωτεινες εξαιρεσεις οπως αυτη.Δυστηχως παρ'ολα οσα μας μαθαινουν κανενας Παλαιων Πατρων Γερμανος δεν ευλογησε κανενα λαβαρο για τον απλουστατο λογο οτι η εκλησσια ποτε δεν ηθελε την επανασταση.Γιατι να χαλασει τις καλες σχεσεις με το Σουλτανο?Παντα ηταν κοντα στην εξουσια οποια κι αν ηταν αυτη και ποτε με το λαο.Ολη η ιστορια μας αυτο δειχνει.Στην κατοχη ο Δαμασκηνος.στην επταετια ο Ιερωνυμος,και ο καταλογος συνεχιζεται οσπου φτασαμε στα ανεκδοτα του Χριστοδουλου και τωρα στον Ιερωνυμο που τα εργα του σαν Μητροπολιτης Βοιωτιας εκανε μεγαλο εργο.Περιμεναμε να συνεχισει το εργο του απο τον ανωτερο θωκο της Αρχιεπισκοπης.Δυστηχως μας διεψευσαι.Τον συνεπηρε ο τροχος της εξουσιας και δεν τολμησε να βαλει το μαχαιρι βαθεια.Γι'αυτο ας περιοριστουμε στις εξαιρεσεις σαν τον πατερ Αντωνιο.Σιγουρα Αρχιεπισκοπος δεν μπορει να γινει.Σκεφτομενος ομως πριν λιγα χρονια καπου στη Φθιωτιδα ενα σκελετο που θελαν να Αγιοποιησουν νομιζω οτι αυτος ο ιερεας τηρει ολα οσα ζητα η Εκκλησια οσο και να φανει υπερβολικο καποια στιγμη να παρει το χρισμα.Απο το λαο παντως που ειναι και ο μεγαλυτερος κριτης το εχει.Να ειναι καλα και να συνεχισει το εργο του που δεν περιοριζεται σε ενα συσσιτιο.
φωτεινό παράδειγμα για όσους βρίσκονται μέσα στην εκκλησία. αν το έργο όλων ήταν σαν του Πατέρα Αντώνιου, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος.
Μόνο να σκεφτεί κανείς τι κατόρθωσε ένας απλός ιερέας σε μία φτωχή ενορία και αυτόματα γίνεται ο συνειρμός για το τι θα μπορούσε να έχει κάνει,τηρουμένων των αναλογιών,η επίσημη ελληνική εκκλησία...
Φυσικά ένα μεγάλο ευχάριστw που εκφράζει σεβασμό και ευγνωμοσύνη για το έργο του.Επιτρέψτε μου όμως και αυτό το σχόλιο:πιστεύω ότι είναι ο μονο δρόμος για να φτιάξουμε το σύστημα, δεν συμφωνώ με την άποψη ότι το σύστημα θα "φτιακτει" μονο από τα επάνω. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να αναλαμβάνει ότι η κοινωνία των πολιτών δεν μπορεί να καλύψει από μονη της (πχ Νοσοκομεία).Αυτό όμως σημαίνει ότι ο Κάθε Ένας από εμάς πρέπει να αφήσει το καναπέ και τον φραπέ.Η δημοκρατία μέσω αντιπροσώπευσης τελειωσε, άμεση συμμετοχη και δράση...Κρίμα που ατήν ελλάδα αυτοί που έχουν παρόμοιες απόψεις την μονη δράση ροή εννοούν είναι καμια πετρα στις τζαμαρίες.Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα να το αφήσουμε στους "μπαχαλακιδες"
Και εγω αθεη...αλλα περα απο κηρυγματα και λογια, περα απο θρησκειες και πιστη, αυτος ο ανθρωπος εχει μεσα του απεραντη αγαπη...τι το πιο σημαντικο;; μακαρι να διατηρησει την δυναμη, την θεληση και την αγαπη του ακμαια! Εσωτερικη γαληνη και ανθρωπια....Συγχαρητηρια! Αξιος
Ειμαι σιγουρος οτι αυτο το εξαιρετικο παιδι θα ειναι Αρχιεπισκοπος σε 25 χρονια απο τωρα. Μεχρι τοτε ομως θα πρεπει να ανεχομαστε ανθρωπους στον κληρο που δεν εχουν σχεση με τον κοσμο που διαμορφωνεται γυρω μας και αυτο με τρομαζει. Καλο κουραγιο να εχει, να ειναι δυνατος και να μπορεσει να συνεχισει το Θεαρεστο εργο του σε αυτη την δυσκολη και ακομη γειτονια και οχι γκετο της Μητροπολιτικης Αθηνας. Συνεχισε φιλε μου τον αγωνα σου.
Γνωρίζω απο προσωπική εμπειρία,οτι κάνει εξαιρετική δουλειά και προσπαθεί να μην λείπει τίποτα απο αυτά τα παιδιά!!Αξίζει όταν μπορούμε να δίνουμε...Παίρνεις ένα τηλ στην Κιβωτό και ρωτάς τί τους λείπει απο φαγητό ή ρουχισμό,σου δίνουν μια λίστα(π.χ πατάτες,κρεμμύδια,ψάρι κατεψυγμένο,ρύζι,ζάχαρη,μακαρόνια,ρούχα για παιδιά 8 ετών κτλ) και τους τα πάς.Τόσο απλά.Ξέρω πως οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους μας,αλλά η αλήθεια είναι πως όσες φορές έχω φύγει απο εκεί,μετά απο παράδοση,νιώθω πολύ καλύτερα.Δεν σκέφτομαι τα δικά μου προβλήματα,αλλά οτι λύνω για ένα μικρό χρονικό διάστημα τα προβλήματα διαβίωσης αυτών των παιδιών !!!!!Και πάλι μπράβο για την προσπάθεια!!!!!
Αρχικά δηλώνω άθεη . Τον Πάτερ Αντώνιο , τον γνώρισα περίπου το 2000-2002 . Μια συμφοιτήτρια έκανε εθελοντικά μαθήματα στο κέντρο που έφτιαξε ο Πάτερ Αντώνιος . Ενα θα πω ! Απλα Respect ! Ανθρωπος απο τους λίγους , πραγματικά δίνει ψυχη και σώμα για τα «παιδιά» του . Μέχρι και γάλα τον είδα να δίνει σε παιδί που οι γονεις του ήταν χαμηλου εισοδήματος και εκπαιδευσης για να πιει το παιδι , γιατι οι γονεις δεν το θεωρουσαν σμαντικο . Ειναι τρομερός γιατι δεν προσπαθει απλα να βοηθήσει καταστασεις . Προσπαθει να αλλάξει μυαλα για μονιμα και μακροχρονια αποτελεσματα . Ειναι απο τους ελάχιστους ανθρωπους της Εκκλησίας που αξίζουν τον σεβασμό όλων , ακομα και απο εμας που δεν πιστέυουμε στον Χριστιανισμο ή σε καμία άλλη θρησκία .
Μπράβο του.Respect για αυτό που κάνει και respect γιατί δεν έχω ξανακούσει το όνομά του, που σημαίνει ότι αυτό που κάνει δεν το κάνει για διαφήμιση και με βλέψεις μελλοντικής εξουσίας.Respect όμως στον άνθρωπο Αντώνιο Παπανικολάου και όχι στον ιερέα. Όπως έχουμε δει το δεύτερο δε σημαίνει τίποτα αν το πρώτο είναι προβληματικό. Δε είναι απαραίτητο συστατικό η πίστη για να είσαι καλός άνθρωπος και να κάνεις το σωστό για τον συνάνθρωπό σου.