Γιατί δεν λέμε τον νεοναζισμό της Ελλάδας με το πραγματικό του όνομα;

Facebook Twitter
12

Διαβάζω το λόγο του πρωθυπουργού για την 70η επέτειο έναρξης εκτοπισμού των Ελλήνων Εβραίων στη Θεσσαλονίκη. Λέει ανάμεσα σε άλλα: «Η Ελληνική κοινωνία πολέμησε σκληρά το Ναζισμό! Και αναλογικά είχε από τα περισσότερα θύματα σε ολόκληρη την τότε κατεχόμενη Ευρώπη. Αυτή την απαράμιλλη Αντίσταση, αυτή την ηθική και πολιτική νίκη ολόκληρου του Ελληνικού λαού, την προσβάλλουν βάναυσα και την αμαυρώνουν σήμερα οι ελάχιστες μεμονωμένες φωνές που προσπαθούν να αναβιώσουν το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Μπορεί να είναι λίγοι. Μπορεί να είναι λιγότεροι απ' ότι σε άλλες δυτικές κοινωνίες. Αλλά και λίγοι προσβάλλουν...Προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού. Όλων των θυμάτων! Χριστιανών και Εβραίων.Γιατί τα αδέλφια μας που χάθηκαν τότε, οι Έλληνες Εβραίοι ήταν αυτό ακριβώς: αδέλφια μας!»

 

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτοί οι λίγοι δεν κατονομάζονται από τον πρωθυπουργό από την στιγμή που τους έχει μέσα στην Βουλή. Δυο λέξεις που προσπαθούν να αναβιώσουν τον ρατσισμό στην Ελλάδα του σήμερα: Χρυσή Αυγή. Περιγράφοντας τα πράγματα χωρίς να τους δίνουμε όνομα, μιλώντας με περιστροφές χωρίς να λέμε ευθέως αυτό που συμβαίνει, το κακό μένει και δουλεύει στο σκοτάδι. Το να μην τους κατονομάζεις τους βοηθάει να επιβιώνουν. Ο λόγος του πρωθυπουργού την συγκεκριμένη ημέρα ήταν μια καλή ευκαιρία να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομα τους. Κάτι που συμβαίνει από κάποιους βουλευτές μέσα στην Βουλή αλλά οι καβγάδες τους με τους χρυσαυγίτες περισσότερο προσδίδουν ένα τόνο γραφικότητας παρά ουσίας στο κοινωνικό πρόβλημα.

Καταλαβαίνω ότι η γλώσσα της διπλωματίας βοηθάει στην πολιτική να λέγονται τα πράγματα χωρίς να ενοχλούν. Όμως πρέπει να ενοχληθούν και να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι. Την ίδια διπλωματική γλώσσα χρησιμοποιούν και οι ίδιοι οι νεοναζιστές με ναζιστικούς χαιρετισμούς μέσα στο γήπεδο που ήταν απλοί χαιρετισμοί, με ρατσιστικά σχόλια στο τουιτερ που ήταν απλά ανέκδοτα, με εφόδους στα νοσοκομεία που ήταν απλές επισκέψεις. Δεν γίνεται να πολεμάς την διπλωματία των νεοναζιστών με διπλωματία. Αν θέλουμε να ρίξουμε φως πάνω στους χρυσαυγίτες αυτό δεν πρέπει να είναι το τηλεοπτικό αλλά το φως της αλήθειας για τις πράξεις τους.

Όσο για το πολιτικό κόστος νομίζω ότι δεν υφίσταται. Όλοι οι πολιτικοί και οι πολίτες που θέλουν μια κοινωνία δημοκρατίας αυτούς τους τύπους πρέπει να τους έχουν απέναντι.

12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
Φιλάρα, εσύ δε λες να καταλάβεις!Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι δεν είμαι ούτε δεξιός, ούτε αριστερός. Είμαι και θα παραμείνω ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ. Δε με ξέρεις, προσωπικά, για να με κρίνεις!Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι τόσο τη Χούντα όσο και τη ΧΑ τις έχω απορρίψει εξ αρχής˙ για τη δεύτερη προσπαθώ να αναλύσω τα αίτια της ανόδου της, χωρίς να επιδιώκω να ρίξω στην πυρά τους ψηφοφόρους της. Όσο για την πρώτη, Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι ουδέποτε την εξύμνησα. Πρώτον, μίλησα για ανάπτυξη, ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΥΗΜΕΡΙΑ (όπως ορισμένοι αριστεροί κόμπιαζαν μέχρι πρότινος για την ανάπτυξη της Κίνας)!!!!! Δεύτερον, την ανάπτυξη, την ταύτισα με τη χούντα, περισσότερο χρονικά, παρά αναπτυξιακά, παρότι η οικονομική βοήθεια προς τους αλιείς και η ισχύς της δραχμής, είναι ΙΣΤΟΡΙΚΗ πραγματικότητα. Εφόσον, καλώς ή ΚΑΚΩΣ (και για εμένα) είναι μια πραγματικότητα, όσο και να χτυπιέσαι, θα παραμείνει ως τέτοια. Μέχρι τα μέσα του ’80 υπήρχαν εταιρίες όπως ZHTA, STRIKE, SPORTEX, ELCO, IZOLA, ESKIMO, ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΣΤΥ, Πειραϊκή-Πατραϊκή. Αμιγώς ελληνικές. Βρες τες τώρα! Όσο για τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, αυτά και αν πήραν, την κάτω βόλτα. Δυστυχώς και αυτή η ΙΣΤΟΡΙΚΗ πραγματικότητα είναι ένα ακόμα επιχείρημα για τους φιλοχουντικούς, στους οποίους Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι εγώ δεν ανήκω, και προσπαθώ να ανακόψω τη ισχυροποίησή τους. Αλλά επαναλαμβάνω: εφόσον είναι μια πραγματικότητα, όσο και να χτυπιέσαι, θα παραμείνει ως τέτοια. Δε συνέκρινα, ποτέ την απλή αριστερά με τη χούντα. Εσύ είσαι αυτός που εξιδανικεύει την αριστερά, ακόμα και στις ακραίες μορφές της (ένδειξη έλλειψης οργάνωσης και υπευθυνότητας). Η Σέκτα Επαναστατών, αν θέλεις να ξέρεις, απέστειλε προκύρηξη στην οποία αναλάμβανε τη δολοφονία Γκιόλια.Χούντα ήταν σίγουρα του Παπαδόπουλου, αλλά και των Λένιν, Στάλιν, Μάο, Κάστρο. Χούντα, άλλης μορφής, ήταν και η κατευθυνόμενη οχλοκρατία του Δεκεμβρίου ’08 (γεγονός που μας έκανε θύμα στη διεθνή πολιτική), όπως και οι οργανώσεις που έχω προαναφέρει. Η νοοτροπία της βίας στην καθημερινότητα και η περιφρόνηση ΚΑΙ εκ μέρους της αριστεράς στα προβλήματα του απλού Έλληνα (όπως επισημαίνει και ο Κούλογλου) ήταν που εκκόλαψαν το αυγό του φιδιού. Το ότι οι περισσότεροι αριστεροί αποκαλούν μια ζωή τους ψηφοφόρους της ΝΔ, ότι σκ…και να είναι αυτοί, φασίστες, όπως και εσύ ως ναζιστές νέας κοπής, σίγουρα δεν αποτελεί προοδευτισμό και αποδοχή της άλλης πλευράς, παρά κόλλημα με το παρελθόν και ιστορική επιλεκτικότητα!ΥΓ: «Και μονο η καθυστερηση 10 ετων για την ενταξη της Ελλαδας στη ΕΕ, λογω χουντας ειναι ικανος λογος»Κοίτα που και οι αριστεροί (διότι δε με πείθεις ότι δεν είσαι τέτοιος-δικαίωμά σου, βέβαια), έγιναν και φιλοευρωπαϊοι! Θα θυμώσουν οι Αλαβάνος, Λαφαζάνης, Κανέλη, κλπ.
Η ανάπτυξη κατά την περίοδο της χούντας δεν οφείλεται στο πολίτευμα που επικρατούσε τότε στην Ελλάδα, αλλά στις οικονομικές συνθήκες κατά την εποχή αυτή. Την ίδια και μεγαλύτερη ανάπτυξη θα είχαμε εάν επικρατούσε τότε το δημοκρατικό πολίτευμα.
Το '67 ήταν μία αποφράδα στιγμή για τη χώρα. Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, δεν είμαι χουντικός! Όχι σαν κάτι αριστερούς που εξύμνησαν τα σοβιετικά τανκς σε Πράγα, Βουδαπέστη, Αφγανιστάν. Ωστόσο, δεν μπορώ να παραβλέψω ένα ιστορικό γεγονός για ιδεολογικούς λόγους. Συγκεκριμένα:Πριν από το 1974 η Ελλάδα διέθετε την πλέον ταχύρρυθμα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης. • Υψηλότατη οικονομική ανάπτυξη (≈ 7%, 1954-1973)• Ζηλευτή σταθερότητα τιμών (<2,5%)• Θεαματική συρρίκνωση της ανεργίας (<2,5%)• Ισοζύγιο πληρωμών σε διαχειρίσιμη ισορροπία• Βελτίωση και επέκταση των κοινωνικών υπηρεσιών.• Ελάχιστο δημόσιο χρέος (<12,5% του ΑΕΠ το 1974).Δωρεάν πετρέλαιο σε αλιείς, άτοκα δάνεια για την αγορά σπιτιών. Μετά το 1974 η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει στην αρχή συγκρατημένα και στην συνέχεια γρήγορα. Κατά την περίοδο 1974-2008:• Η οικονομική ανάπτυξη έπεσε στο ένα τρίτο (≈ 2,4%)• Ο πληθωρισμός ήταν από 2πλάσιος μέχρι 4πλάσιος του μέσου Ευρωπαϊκού.• Η ανεργία την περίοδο 1980-2000 υπερδιπλασιάστηκε (≈ 6%), ενώ τη δεκαετία του 2000 σχεδόν τετραπλασιάστηκε (≈ 9%).Σύμφωνα με πολλούς αριστερούς, η Κούβα, η Κίνα, η ΕΣΣΔ ήταν πρότυπα ανάπτυξης. Δηλαδή, κατ' εσέ, το κάψιμο της Μαρφίν και η δολοφονία του ελεύθερου blogging (Γκιόλιας) δεν αποτελούν εκτροπή και δημόσιο κίνδυνο; Στον εμφύλιο μόνον οι δεξιοί ήταν οι κακοί; Φυσικά και η ΧΑ δεν αποτελεί λύση για ΤΙΠΟΤΑ!Πρέπει, όμως, να είναι τουλάχιστον ηλίθιος όποιος πίστευε ότι η ανοχή στο ένα άκρο δε θα έφερνε το άλλο, αργά ή γρήγορα. Εσύ που ξέρεις πως σκέπτονται οι Ευρωπαίοι (προφανώς σε αντίθεση με Αλαβάνο-Λαφαζάνη που την απορρίπτουν), για κάνε μας μιαν ανάλυση!
Αυτο εννοω οταν λεω το προβλημα της Ελλαδας . Η σκεψη σου ειναι τελειως οπαδικη. Ή εμεις ή οι αλλοι...Αυτο που ξερω απ την Ευρωπη ειναι οτι οι πολιτες κρινουν κατα περιπτωση και ειναι συνυπευθυνοι για την πορεια της χωρας, ΟΛΟΙ μαζι.Για να κρινουμε τη χουντα πρεπει να αντιπαραθεσουμε την αντι-ευρωπαικη αριστερα?? Το καθενα εχει τα μειονεκτηματα του. Η χουντα εχει ΜΟΝΟ μειονεκτηματα σε οποιαδηποτε ανεπτυγμενη χωρα.Παρα τα νουμερα που με κοπο παρεθεσες, η στρεβλη αναπτυξη που ειχε η Ελλαδα πριν το 1967, συνεχιστηκε στο ΜΑΞΙΜΟΥΜ επι χουντας. Και μονο η καθυστερηση 10 ετων για την ενταξη της Ελλαδας στη ΕΕ, λογω χουντας ειναι ικανος λογος.Φανταζομαι δε θελεις να σου παρουσιασω τα "νουμερα" της αναπτυξης της Ζιμπαμπουε...για να ικανοποιηθουμε και με αυτα της χουντας.Πριν το 1974 ζουσαμε με φτωχεια ,πεινα, αρρωστιες, μεταναστευση (οχι επιστημονων οπως σημερα), ανελευθερια, νοθη δημοκρατια, βασανισμους, κρατητηρια κλπ κλπΣυγκρινεις τη ζωη στην Ελλαδα το 2000 με αυτο το 1970 ?? ΕΛΕΟΣεπαναλαμβανω το προβλημα σου ειναι "δεν ειμαι χουντικος αλλα η αριστερα μπλα μπλα μπλα"...Οταν αρχισεις και κρινεις την κατασταση με προτασεις και λυσεις και με πιθανη αποτελεσματικοτητα...και οχι με επικρισεις κομματων και ομαδων....κατι θα κανουμε!ΥΓ Η ακροαριστερη τρομοκρατια ειναι ενα απ τα βαριδια της Ελλαδας , σιγουρα οχι το σημαντικοτερο. Αν ημαστε πιο οργανωμενοι και υπευθυνοι, αυτη θα εξελιπε. Πως εισαι σιγουρος ποιος σκοτωσε ποιον?ΥΓ δε μ ενδιαφερει πλεον αν εφταιγαν οι δεξιοι περισσοτερο ή οχι για τον εμφυλιο. ΔΕΝ μπορουμε να ασχομουμαστε αλλο μ αυτο. Γινομαστε ετσι θυμα στη διεθνη πολιτικη και οικονομια απο μονοι μας . Φανταζομαι δεν μπορεις να καταλαβεις οτι δεν ειμαι αριστερος....
η Χ.Α εχει περασει σε αλλα επιπεδα και εσεις παραμενετε γραφικοι και πασοκοι στο μυαλο και δεν περνετε χαμπαρι που εχει φτασει η χ.α και που προκειτε να φτασει μεχρι τον χειμωνα που ερχετε..
Για μισό λεπτό.Ο ναζισμός είναι "κακό πράγμα" επειδή στηρίζεται στην απρόκλητη βία, τη μισαλλοδοξία και την εκμηδένιση της ανθρωπιας. Δεν πρέπει αυτή τη λογική να την αντιστρέφουμε και να λέμε π.χ. ότι η απρόκλητη βία ή η μισαλλοδοξία είναι κακές γιατί είναι πρακτικές του ναζισμού. Η απρόκλητη βία και η μισαλλοδοξία είναι κακές αξιωματικά, τελεία και παύλα.Επομένως, το θέμα δεν είναι να "καταδείξουμε", όπως επειχείρησε να κάνει ο κ. Μπογδάνος, ότι η ΧΑ είναι ναζιστική/φασιστική. Το επειχείρημα της ΧΑ θα είναι πάλι: είμαστε εθνικιστές και όχι ναζί. Το θέμα είναι ότι στην πράξη, οι διαφορές είναι ελάχιστες ή μηδαμηνές. Εάν δέρνουν μετανάστες ναζιστικά ή εθνικιστικά πιστεύω ότι δεν έχει σημασία.Το θέμα είναι να αποδείξουμε ότι η ΧΑ:1. στηρίζεται στην βαρβαρότητα, την απρόκλητη βία, τη μισαλλοδοξία.2. δεν έχει να κάνει καμία ρεαλιστική πρόταση επί της ουσίας για την οικονομία, την υγεία, κτλ.
ΟΡΘΟΤΑΤΑ γράφετε για την ακατανομαστη. Όμως, η κρίση οδηγεί στα άκρα. Δεξιά(ΧΑ) και Αριστερά (Πυρήνες της Φωτιάς, Σέχτα Επαναστατών, Επαναστατικός Αγώνας, κάψιμο της αρφιν, κλπ).Σύμπτωμα της κρίσης είναι και η άγνοια της ιστορίας!Ποτέ κανένας δεν ανησύχησε που η νεολαία αγνοεί τι γιορτάζουμε τις εθνικές επαιτίους (ώστε να γνωρίζει τις άμεσες επιπτώσεις του ναζισμού) και τώρα την κατηγορούμε!Δυστυχώς, όσον αφορά την ύπαρξη φιλοχουντικών, η αλήθεια είναι ότι η οικονομική άνοδος της χώρας έπαψε μετά το '75.
Η οικονομικη ανοδος της χωρας σταματησε το 75? Μαλλον ανοδο εννοειτε οποιαδηποτε και με οποιδηποτε μεσο...και η Ζιμπαμπουε σημερα εχει οικονομικη ανοδο.Μηπως να γυρισουμε στο ομορφο 1967??? Ποια χωρα αναπτυχθηκε με χουντες και τανκς αντι για δημοκρατια??? ΚΑΜΙΑΓια σοβαρευτειτε λιγο...εσεις οι δεξιοι που απο μισος προς τους αριστερους δικαιολογειτε την καθε εκτροπη...εχετε καψει πολλες φορες τη χωρα. Δε θα κοιταμε αλλο πισω..μπροστα θα κοιταμε!!!ΥΓ Η πολιτεια μας και ο,τι μεχρι σημερα εχουμε καταφερει δεν κινδυνευει απο τις οργανωσεις που αναφερετε (οσο επιζημιες και ανουσιες κι αν ειναι). Απο τη ΧΑ και το πισωγυρισμα της κοινωνιας κινδυνευει. Δεν ειμαστε τυφλοι....αληθεια εχετε ιδεα πως ζουν και κυριως πως σκεπτονται τα ευρωπαικα κρατη? αμφιβαλλω...
Μήπως μια δημοκρατική κοινωνία θέλει να ξέρει και ποιοι είναι ξεκάθαρα εναντια στη βία ? αυτές επιλεγμένες δημοκρατικές ευαισθησίες ποσο αντιδημοκρατική κουλτούρα κρύβουν.
Ο Σαμαράς θέλει το ποσοστό τους (που κάποτε ήταν της ΝΔ), όχι να πλήξει τον ναζισμό. Νομίζω η ύπαρξη του Βορίδη και του άλλου (υπάρχουν πολλοί ακόμα) στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη του σεβασμού και της μετριοπάθειας, είναι ενδεικτική. οπότε λάου λάου, μη πατήσουμε και καμιά ουρά Αντώνη.
Συμφωνω....η ΧΑ στην Ελλαδα ειναι οι παλιοι χουντικοι (και τα βλασταρια τους) συν καποιοι ναζιστες νέας κοπης. Αυτοι ολοι ειναι εν δυναμει ψηφοφοροι της ΛΑΙΚΗΣ δεξιας του Σαμαρα...και γι αυτο τους χαιδευει το συστημα..απο δικαστες μεχρι υπουργους, μεχρι βουλευτες που "μπερδευονται"...
Πώς θα εξυγιανθεί η Δημοκρατία μας αν ο πρωθυπουργός της χώρας χαϊδεύει τους νεοναζί και η κυβέρνησή του υιοθετεί την ατζέντα τους; Για πε μας κι εμάς τους απαίδευτους...