Τα άχαρα δέντρα του Συντάγματος και το όμορφο δρομάκι

Τα άχαρα δέντρα του Συντάγματος και το όμορφο δρομάκι Facebook Twitter
12

Ομορφιά στην οδό Πιττακή

Πήγα χθες στο Σύνταγμα στο άναμμα του δέντρου. Που δεν ήταν ένα αλλά δεκάξι δημιουργίες νέων καλλιτεχνών.  Κρυμμένες πίσω από ένα πανί. Φεύγει η κουρτίνα και τσουπ το Ζόνγκ!

Μια φωτεινή κολώνα περνούσε ανάμεσα τους. Τα δέντρα θύμιζαν δημιουργίες μαθητών δημοτικού. Η Times square της φτωχολογιάς. Ο δήμαρχος είπε κάτι για ξωτικά και ευτυχώς για Burger Project. Κάποιος δίπλα μου φώναξε «Καλό Πάσχα» και άλλοι γελούσαν. Μερικοί έκαναν χαβαλέ στο άκουσμα του χορηγού και χειροκροτούσαν.  Η ατμόσφαιρα είχε μια παρακμή. Απορώ πως φάνηκε όλο αυτό από την τηλεόραση. Μπορεί να σε σώσει το σωστό πλάνο; Ας είναι. Η μπάντα έπαιξε κάτι πένθιμο και φύγαμε με το κεφάλι κάτω.

Times Square της φτωχολογιάς

Το κακό με αυτούς που αναλαμβάνουν την εξουσία στο δήμο της Αθήνας είναι ότι πιστεύουν ότι οσμίζονται «αυτό που θέλει ο κόσμος» και το ακολουθούν. Την τύφλα τους ακολουθούν! Όπως ο άλλος την εποχή που όλα υποθέταμε ότι πήγαιναν καλά, μας κότσαρε το ψηλότερο δέντρο της Ευρώπης, τώρα αυτός που τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο μας κότσαρε την μιζερούλα τον 16 δέντρων. Και τι έπρεπε να γίνει;

Η απάντηση βρισκόταν λίγο πιο κάτω. Ξαναπήγα στην οδό Πιττακή στου Ψυρρή. Μια ομάδα είχε μια ιδέα, συνεργάστηκε με τον δήμο και το σκοτεινό δρομάκι φωτίστηκε και μετατράπηκε σε έναν από τα αγαπημένα μέρη της Αθήνας. Όσοι περνούν από εκεί σταματούν για να του ρίξουν μια ματιά. Αρκετοί φωτογραφίζονται σε αυτό. Δεν θαυμάζουν τα μεγαλεία, θαυμάζουν την ιδέα.

Αυτό είναι που λείπει από το Σύνταγμα: Μια ομάδα που θα είχε μια ωραία ιδέα και θα ήθελε ο δήμος να συνεργαστεί μαζί της για την υλοποίηση της. Γιατί πρέπει να βλέπουμε αυτά τα 16 δέντρα φόρα-παρτίδα μπροστά μας στην καρδιά της Αθήνας;

Τα ωραία πράγματα πρέπει να είναι κάπου κρυμμένα σε σκοτεινά στενάκια και αυτό που αποτελεί την «μούρη» της πόλης να είναι κάτι άχαρο;

Θα πει κάποιος ότι ο κόσμος πεινάει, ανεργία, ακρίβεια και εσύ μιλάς για τον στολισμό του Συντάγματος; Συμφωνώ μαζί του! Αυτά τα 16 δέντρα μου υπενθυμίζουν την μαυρίλα. Ας μην έκαναν τίποτα. Τουλάχιστον η οδός Πιττακή μας κάνει να ξεχνιόμαστε και μας δίνει την ελπίδα ότι στην Αθήνα υπάρχουν άνθρωποι με ιδέες αλλά δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία να τις υλοποιήσουν.

Ομόνοια: Προσέξτε μην κόψει κανένας μάγος τις φλέβες του φέτος και δεν δούμε Χριστούγεννα!

 

Υ. Γ

Το viral τα λέει όπως είναι τα πράγματα για την Ομόνοια. Άχαρα. Θα προσθέσω μόνο αυτό που μου έκανε εντύπωση από την αρχή: Αυτά τα πολύχρωμα γυαλιά που υπάρχουν μέσα στις άσπρες πέτρες. Ας μην γράψω καλύτερα τι σκέφτηκα όταν τα είδα πρώτη φορά...

12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
Παιδια εγω παλι το βρισκω μια χαρα το δεντρο/project. Εν’τω μεταξυ οι περισσοτεροι απ’αυτους που διαμαρτυρονται θα ηταν ενθουσιασμενοι εαν εβλεπαν το ιδιο πχ στο Ελσινκι οτι και καλα ειναι ενας διαλογος για την σχεση του δεντρου με το αστικο τοπιο κτλ κτλ Μαλλον τα διφορετικα/ μη καθιερωμενα ειναι πολυ καλα αλλα οχι οταν γινονται στη χωρα ή στο σπιτι μας.
Δε νιώθω την ανάγκη να απαντάω γενικά. Περι ορέξεως κολοκυθόπιτα και σίγουρα υπάρχουν πολλές όμορφες ιδέες που περιμένουν να πάρουν ζωή. Τα "αχαρα" δεντρα του συντάγματος όμως παραμένουν δημιουργίες ΝΕΩΝ καλλιτεχνών. Καλλιτεχνών που προσέφεραν στην πόλη τη δική τους εικαστική παρέμβαση. Αν είνια άχαρα ή όμορφα ή μιζερα ή δεν ξέρω τι, αποτελούν το έργο νέων σχεδιαστών και λυπάμαι πολύ να τους αντιμετωπίζουν ετσι. Στο Δήμο, είμαστε πολύ συνηθισμένοι στη χολή των ανθρώπων. Δεν ειναι ποτε ευχαριστημενοι και δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους. Αν θες να τα βάλεις με το Δήμο, φερ ιναφ. Μη βγαζεις τη χολή σου πάνω στους νέους ανθρώπους που σου εκαναν δωρο τα εργα τους γιατι πιστεψαν οτι θα σου φτιάξουν τη διάθεση...
Δε νιώθω την ανάγκη να απαντάω γενικά. Περι ορέξεως κολοκυθόπιτα και σίγουρα υπάρχουν πολλές όμορφες ιδέες που περιμένουν να πάρουν ζωή. Τα "αχαρα" δεντρα του συντάγματος όμως παραμένουν δημιουργίες ΝΕΩΝ καλλιτεχνών. Καλλιτεχνών που προσέφεραν στην πόλη τη δική τους εικαστική παρέμβαση. Αν είνια άχαρα ή όμορφα ή μιζερα ή δεν ξέρω τι, αποτελούν το έργο νέων σχεδιαστών και λυπάμαι πολύ να τους αντιμετωπίζουν ετσι. Στο Δήμο, είμαστε πολύ συνηθισμένοι στη χολή των ανθρώπων. Δεν ειναι ποτε ευχαριστημενοι και δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους. Αν θες να τα βάλεις με το Δήμο, φερ ιναφ. Μη βγαζεις τη χολή σου πάνω στους νέους ανθρώπους που σου εκαναν δωρο τα εργα τους γιατι πιστεψαν οτι θα σου φτιάξουν τη διάθεση...
Ναι όντως μου έφτιαξαν τη διάθεση μου θύμισαν ότι έχει καεί η μισή χώρα και εμείς καθόμαστε και ασχολούμαστε για το ποιος έστησε στο Σύνταγμα το καλύτερο πλαστικό δέντρο.
Έδωσε πίσω στους δημότες την πλατεία κλαυθμώνος και του πήρε πίσω την υπόλοιπη Αθήνα.Περιμένουμε να μας δώσει πίσω και την πλατεία Συντάγματος .
Πριν λίγες μέρες διάβασα το άρθρο που έλεγε για τα 16 δέντρα που περιμέναμε και το άναμμά τους στις 11/12. Ακούγοντας πως τα δέντρα είναι σχεδιασμένα από φοιτητές και όλα τα σχετικά, περίμενα ένα πολύ όμορφο και φρέσκο project που θα ομόρφαινε τη μιζέρια. Σήμερα πέρασα και αηδίασα από την άθλια κατασκευή και την αίσθηση πανηγυριού με τα stands της wind και τις διαφημίσεις της να αιωρούνται στον αέρα! Ελλάς το μεγαλείο σου!