Το New Yorker συναντά τον αστυνομικό που δολοφόνησε τον Michael Brown

Το New Yorker συναντά τον αστυνομικό που δολοφόνησε τον Michael Brown Facebook Twitter
Το σημαντικότερο σημείο του άρθρου που σχολιάστηκε περισσότερο και εξόργισε τους γονείς του Brown είναι αυτό που αναφέρεται στον 18χρονο. Όταν ο δημοσιογράφος του λέει εάν πιστεύει ότι «Ο Brown ήταν ένας κακός τύπος ή κάποιος που βρέθηκε σε μια κακιά στιγμή», εκείνος απαντά «Δεν θα μπορούσα να ξέρω. Τον γνώριζα μόνο 45 δευτερόλεπτα. Τότε που προσπάθησε να με σκοτώσει». ..
4

 

Το New Yorker συναντά τον αστυνομικό που δολοφόνησε τον Michael Brown Facebook Twitter

 Η υπόθεση Michael Brown έχει κλείσει για την δικαιοσύνη με την αθώωση του Darren Wilson αλλά ευτυχώς η υπόθεση είναι ανοιχτή για την δημοσιογραφία. Tο ψύχραιμο μάτι του New Yorker εισχωρεί στο «ησυχαστήριο» του Darren Wilson και πετυχαίνει εκτός από νέες πληροφορίες να αποκαλύψει κάτι σημαντικότερο στον αναγνώστη: Την προσωπικότητα του.

O δημοσιογράφος Jake Halpern συναντά τον αστυνομικό Darren Wilson, τον άνθρωπο που πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Αφροαμερικανό Michael Brown πέρσι τον Αύγουστο στο Ferguson. Ο Wilson κρατά την νεογέννητη κόρη του αγκαλιά μέσα στο καινούριο σπίτι. Ζει με την 37χρονη σύζυγο του μια πρώην αστυνομικό. Είναι άνεργος. Προσπάθησε να δουλέψει ως αποθηκάριος σε ένα κατάστημα με παπούτσια, αλλά αυτό κράτησε μόνο δυο εβδομάδες. «Οι κάμερες ήταν εκεί ήθελαν την επόμενη ιστορία» λέει.

Αυτό που μέχρι σήμερα δεν είχε δει το φως της δημοσιότητας είναι οι πληροφορίες που αφορούν την μητέρα του. Η μητέρα του Darren Wilson έκλεβε σε όλη της την ζωή και είχε προβλήματα με τον νόμο. Έτσι είχε αναπτύξει μια δυσλειτουργική σχέση με τον γιο της και δεν την εμπιστευόταν καθόλου. Ο Wilson είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε στην εφηβεία του είχε δυο λογαριασμούς στην τράπεζα. Στον ένα λογαριασμό είχε λίγα χρήματα που ήξερε ότι η μητέρα του θα τα έπαιρνε. Στον άλλο λογαριασμό ο Wilson κατέθετε τα χρήματα που κέρδιζε από τις καλοκαιρινές δουλειές που έβρισκε. Αποκαλύπτει επίσης ότι φίλοι των γονιών τους δεν ερχόντουσαν σπίτι γιατί αυτή έβρισκε τρόπο να κλέβει τις ταυτότητες τους και να χρησιμοποιεί τις πιστωτικές τους κάρτες. Θα πεθάνει όταν ο Wilson ήταν έφηβος.

Η καχυποψία που είχε αναπτύξει απέναντι στην ίδια του την μητέρα μας κάνει να σκεφτούμε ότι ίσως αυτή να είναι αφετηρία της καχυποψίας που είχε αναπτύξει απέναντι στον οποιοδήποτε. Το περιοδικό αναφέρει δυο περιστατικά που δείχνουν ότι ο Wilson θα μπορούσε να υποπτευθεί όποιον βρεθεί στον δρόμο του χωρίς να του δώσει αφορμή. Στο πρώτο υποψιάζεται ότι ένας λευκός άντρας τον καταγράφει με το κινητό του τηλέφωνο, ενώ εκείνος κατέγραφε ένα επεισόδιο που είχε προηγηθεί. Πράξη η οποία είναι νόμιμη. «Θα σε κλείσω μέσα εάν με καταγράψεις με το κινητό» είχε πει σύμφωνα με βίντεο. Το άλλο περιστατικό αφορά την σύλληψη ενός μαύρου άντρα από τον Wilson, ο οποίος δεν είχε κάνει κάτι παράνομο αλλά σύμφωνα με τον αστυνομικό «αρνήθηκε να συμμορφωθεί»

Η πρόθεση του να ξεχάσει την δολοφονία Brown είναι ξεκάθαρη όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά, εάν έχει διαβάσει την αναφορά που έχει καταθέσει το τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις συστηματικές διακρίσεις εναντίον των Αφροαμερικανών από την αστυνομία του Ferguson(Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ). Ο Wilson απαντά «Δεν έχω καμία επιθυμία. Δεν έχω την πρόθεση να ζήσω στο παρελθόν εξαιτίας αυτού που έγινε στο Ferguson. Είναι πέρα από τον έλεγχο μου». Ενώ όταν ο δημοσιογράφος του αναφέρει τα στατιστικά δεδομένα ο Wilson λέει ότι είναι «παραποιημένα».

Το σημαντικότερο σημείο του άρθρου που σχολιάστηκε περισσότερο και εξόργισε τους γονείς του Brown είναι αυτό που αναφέρεται στον 18χρονο. Όταν ο δημοσιογράφος του λέει εάν πιστεύει ότι «Ο Brown ήταν ένας κακός τύπος ή κάποιος που βρέθηκε σε μια κακιά στιγμή», εκείνος απαντά «Δεν θα μπορούσα να ξέρω. Τον γνώριζα μόνο 45 δευτερόλεπτα. Τότε που προσπάθησε να με σκοτώσει». Επίσης λέει ότι δεν έχει καμία σημασία να μάθει τι είδους άνθρωπος ήταν αυτός που σκότωσε και ότι σίγουρα δεν είχε καλή ανατροφή. Οι γονείς του Brown δήλωσαν μέσω του δικηγόρου τους οργισμένοι από την τελευταία διαπίστωση αλλά όχι έκπληκτοι.

Και για το τέλος το New Yorker κρατά την πιο δυνατή στιγμή από την συνέντευξη. Ο Wilson δείχνει στον δημοσιογράφο τα γράμματα υποστήριξης που έχει πάρει από άλλους αστυνομικούς αλλά και από παιδιά. Μια κάρτα γράφει «Σε ευχαριστούμε που μας προστατεύεις». Ο Darren Wilson δείχνει περήφανος για τους υποστηρικτές του. Στο σαλόνι έχει κορνιζάρει μια ζωγραφιά.

Είναι η στιγμή που ο αναγνώστης συνειδητοποιεί ότι καμία τύψη δεν τον βασανίζει για τον θάνατο που προκάλεσε. Το μόνο που ίσως να τον απασχολεί είναι ότι δεν θα ξαναφορέσει την στολή του αστυνομικού. Δηλαδή ο εαυτός του.

4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Λεπτομέρεια που σύμφωνα με το συντάκτη του New Yorker και ίσως και του συντάκτη της LIFO δεν αξίζει να αναφερθεί: Το Ανώτατο Δικαστήριο (Grand Jurie) έκρινε πως ο Darren Wilson ενήργησε σύμφωνα με τον κανονισμό καθώς κινδύνευσε η ζωή του και για αυτό δεν πέρασε καν από δίκη. Αλλά αυτό θα χάλαγε την θεωρία περί ρατσιστικού εγκλήματος. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ¨δεν πρέπει να αφήσεις τα γεγονότα να σου κσταστρέψουν μια ωραία ιστορία"
Χωρίς παρεξήγηση,το σωστό είναι "Jury" και όχι "Jurie"...Υποθέτω πως όταν καταλαγιάσει η υπόθεση,η Ένωση Αστυνομικών της Κομητείας (η πόλη του Φέργκιουσον ανήκει στην Κομητεία του Σαίντ Λούι) θα τον μετεγκαταστήσει μαζί με την οικογένεια του (relocate) - πιθανόν σε άλλη Πολιτεία (State) - και ο ίδιος είτε θα προσπαθήσει να εργαστεί ως αστυνομικός (π.χ. Deputy Sheriff) είτε (το ευκολότερο...) ως Ιδιωτική Ασφάλεια (Private Security) - για παράδειγμα σε εταιρεία χρηματαποστολών ή μεταφοράς έργων αξίας και πολύτιμων λίθων.Έως τότε,σίγουρα,λαμβάνει χρηματική βοήθεια από την Ένωση Αστυνομικών (γίνεται με την μορφή εράνου μεταξύ των μελών της Ενώσεως)