Η μάταιη προσπάθεια της «Sun» να την πάρουμε στα σοβαρά

Η μάταιη προσπάθεια της «Sun» να την πάρουμε στα σοβαρά Facebook Twitter
Η Sun και κάθε κουτσομπολίστικο έντυπο που δεν έχει αποδεχθεί 100% το τι εκπροσωπεί, θα ήθελε κάποιες στιγμές να την παίρνουμε στα σοβαρά. Γνωρίζει ότι ο κόσμος την αγοράζει για να χορτάσει μερικά από τα ταπεινότερα ένστικτα του, αλλά μερικές φορές θα ήθελε και αυτή να λέμε ότι κάνει «δημοσιογραφία»...
0

 

Η μάταιη προσπάθεια της «Sun» να την πάρουμε στα σοβαρά Facebook Twitter

 Συχνά ο κίτρινος τύπος, στον οποίο ανήκει και η εφημερίδα Sun, έχει την ανάγκη να παρουσιάσει τις ελαφρές ειδήσεις σαν να πρόκειται για σοβαρά γεγονότα. Σαν να μην είναι απλό κουτσομπολιό αλλά γεγονότα που αξίζουν να ξεφύγουν από το λούνα παρκ των tabloids και να τους δοθεί ο τίτλος «Σοβαρή Είδηση» ή «Δημοσιογραφική Επιτυχία». Για να πετύχει κάτι τέτοιο αφήνει για λίγο τις κλειδαρότρυπες των celebrities και καρφώνει το μάτι της αλλού.

Δυο τέτοια γεγονότα τελευταία έτσι όπως καταγράφονται στην Sun τραβούν την προσοχή: Ο ναζιστικός χαιρετισμός της Βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 7 ετών και ο λόρδος με τα γυναικεία εσώρουχα που σνίφαρε κοκαΐνη και πάνω στην μαστούρα του είπε δυο κουβέντες παραπάνω για τον πρωθυπουργό της χώρας και τον δήμαρχο του Λονδίνου. Είναι όλο αυτό κάτι παραπάνω από απλό κουτσομπολιό ; Μια σάχλα που έκανε ένα δυστυχισμένο επτάχρονο με την προτροπή ενηλίκων θα αλλάξει την οπτική των Βρετανών στον θεσμό της βασιλείας; Υπάρχει έστω το στοιχείο της έκπληξης στην είδηση ότι λόρδος πληρώνει πόρνες για σεξ και κάνει ναρκωτικά; Και τελικά, που επιδιώκουν όλα αυτά;

Η Sun και η κάθε Sun επιβιώνει μέσα στον σκληρό κόσμο του ανταγωνισμού ποντάροντας στα εύκολα. Την ίδια στιγμή όσοι κρατάνε χαρακτήρα είτε προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα με συμβιβασμούς, είτε κλείνουν οριστικά.


 

Η Sun και κάθε κουτσομπολίστικο έντυπο που δεν έχει αποδεχθεί 100% το τι εκπροσωπεί, θα ήθελε κάποιες στιγμές να την παίρνουμε στα σοβαρά. Γνωρίζει ότι ο κόσμος την αγοράζει για να χορτάσει μερικά από τα ταπεινότερα ένστικτα του, αλλά μερικές φορές θα ήθελε και αυτή να λέμε ότι κάνει «δημοσιογραφία». Νομίζει ότι υπάρχει κάποια διαφορά στο να δείχνει την Kate Moss να σνιφάρει κοκαΐνη στις τουαλέτες ενός κλάμπ, από το να δείχνει ένα λόρδο να κάνει το ίδιο. Και ξεχνάει το πώς χτίζουν τα σοβαρά έντυπα την σχέση τους με τον αναγνώστη μέσα στο χρόνο: Μεγάλη σημασία για τους αναγνώστες κάποιες φορές δεν έχει μόνο το τι παρουσιάζουν τα έντυπα αλλά και με ποιο τρόπο το παρουσιάζουν.

Το ίδιο θέμα στα χέρια των σοβαρών θα είχε αντιμετωπιστεί διαφορετικά. Ίσως με λιγότερο πικάντικες φωτογραφίες απομονώνοντας μόνο την ουσία της είδησης. Άλλα έντυπα ίσως να μην ήθελαν καν να «παίξουν» αυτά τα θέματα διότι δεν θα τα θεωρούσαν ειδήσεις. Το σίγουρο πάντως είναι ότι αυτά τα θέματα δεν είναι η ζωή αυτών που θέλουν να λένε ότι κάνουν σοβαρή δημοσιογραφία. Κανένας σοβαρός δεν θα τα έβαζε «βιτρίνα».

Η Sun και η κάθε Sun επιβιώνει μέσα στον σκληρό κόσμο του ανταγωνισμού ποντάροντας στα εύκολα. Την ίδια στιγμή όσοι κρατάνε χαρακτήρα είτε προσπαθούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα με συμβιβασμούς, είτε κλείνουν οριστικά.

«Όλοι διαβάζουν τα κουτσομπολιά και για αυτό είναι απαραίτητα», σαν να ακούω κάποιους να λένε. Μα, φυσικά. Το θέμα είναι στην δοσολογία. Άλλοι διαβάζουν για να χαλαρώσουν για ένα λεπτό και για άλλους η ζωή τους είναι σε μόνιμη «χαλάρωση». Άλλοι γελάνε με τον τρόπο που το αστείο αποκτά υπόσταση σοβαρής είδησης και άλλοι ζητούν για την κάθε σάχλα περισσότερες λεπτομέρειες επειδή ο εγκέφαλος τους τρέφεται με αυτή.

Η Sun μετά από 44 χρόνια έντυσε φέτος το γυμνόστηθο κορίτσι της τρίτης σελίδας. Λάθος. Θα έπρεπε να το φιλοξενεί κάθε μέρα στο εξώφυλλο της. Αυτό ήταν, είναι και θα είναι το κεντρικό της θέμα: Το μάτι πίσω από την κλειδαρότρυπα. Ας το αποδεχθεί.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ