Πώς ήταν και πώς είναι το Βερολίνο μετά την πτώση του τείχους:σύρετε τον κέρσορα να δείτε

Πώς ήταν και πώς είναι το Βερολίνο μετά την πτώση του τείχους:σύρετε τον κέρσορα να δείτε Facebook Twitter
9

Στις 9 Νοεμβρίου του 1989, το Τείχος του Βερολίνου, που για 28 χρόνια χώριζε τη Γερμανία σε Δυτική και Ανατολική έπεφτε με πανηγυρισμούς και συγκίνηση. Σήμερα, το 158 χλμ οικοδόμημα έχει δώσει τη θέση του σε καταστήματα, σπίτια και δρόμους, αλλά διάσπαρτα στην διαδρομή υπάρχουν δεκάδες σημεία που μαρτυρούν την μαύρη εκείνη περίοδο.

Σέρνοντας με το ποντίκι σας τον δείκτη στο κέντρο της φωτογραφίας θα δείτε τις εικόνες από το ίδιο σημείο σε αντιπαράθεση

Peter Fechter Memorial

Ένας νεαρός οικοδόμος, ο Peter Fechter, πυροβολήθηκε στις 17 Αύγ. 1962, από τους φρουρούς των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας, όταν προσπάθησε να περάσει στο Δυτικό Βερολίνο. Αιμορραγούσε αβοήθητος για πάνω από μια ώρα, μέχρι να πεθάνει στην ανατολική πλευρά του τείχους. Οι Βερολινέζοι της δυτική πλευράς οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να επέμβουν έστησαν ένα σταυρό κοντά στο σημείο από την δική τους πλευρά. Μετά την ενοποίηση, ο σταυρός αντικαταστάθηκε από ένα μνημείο που τοποθετήθηκε στο ακριβές σημείο όπου πέθανε στην οδό Zimmer. 

 

Potsdamer Platz

Η Potsdamer Platz στο κέντρο του Βερολίνου θεωρούνταν ένα πολυσύχναστο και κομβικό σημείο της Ευρώπης στη δεκαετία του 1930, αλλά η υπηρεσία του μετρό διεκόπη όταν η πόλη χωρίστηκε και η μεγάλη πλατεία έγινε ένας σκουπιδότοπο, μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων. Μετά την ενοποίηση, το σημείο σχεδιάστηκε εκ νέου και μετατράπηκε σε εμπορική περιοχή.

 

Brandenburg Gate

Η Πύλη του Βραδεμβούργου ανεγέρθη στα τέλη του 18ου αιώνα και όταν υψώθηκε το τείχος έγινε το σύμβολο του διχασμού. Το 1990 επισκευάστηκε και συντηρήθηκε ώστε να γίνει το νέο σύμβολο του ενωμένου Βερολίνου και της Γερμανίας. 

 

Checkpoint Charlie

Το Checkpoint Charlie λειτουργούσε για δεκαετίες ως ένα κύριο σημείο εισόδου στο Ανατολικό Βερολίνο. Το χρησιμοποιούσαν διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και όσοι είχαν βίζα ανατολικού Βερολίνου. Σήμερα, υπάρχει ένα ανασκευασμένο φυλάκιο στη θέση του που πλέον έχει πάρει ο πολυσύχναστος δρόμος.

9

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Ήταν λίγα χρόνια μετά την πώση του Τοίχους και ήμουν στο Βερολίνο.2000, με τον γερμανό (αλλά μισό εβραιοέλληνα) φίλο μου ήμασταν σε μια περιοχή του πρώην Ανατολικού Βερολίνου και μου είπε να μην κοιτάω τους skin heads. Δεν χρειάστηκε καν να τους κοιτάξω. Αυτοί κοίταξαν τον φίλο μου και του έριξαν ξήλο...Δεν έμοιαζε Γερμανός - Άρειος! Το βράδυ που πήγα σε συναυλία έπρεπε να καλέσω ταξί γιατί ήταν ...επκίνδυνα λόγω ακροδεξιών.2001 και πάλι Βερολίνο και ο ίδιος Γερμανός φίλος μου μου λέιει πως οι Δυτικοί δεν χωνεύουν τους Ανατολικούς. Είναι αλλιώς, και πιο φτωχοί, είναι η εξύγηση στην ερώτησή μου 'γιατί'. ... Η ανατολική γερμανία είναι φτωχότερη από τη δυτική. Φτηνό (ή καλύτερα, φτηνότερο) εργατικό δυναμικό. Οι δυτικοί δεν τους βλέπουν με καλό μάτι, μου αναλύει.2012. Ο φίλος μου, 45 ετών πλεον, έχει ένα 'περιοδικό' στο σπίτι του με τις ανακοινώσεις για έυρεση εργασίας. Αν και φιλόλογος, δεν έχει κάποια σταθερή δουλειά. Κάθε λίγους μήνες πρέπει να αναζητήσει την επόμεη εργασία. Για λίγους μήνες, πάντα. Έτσι είναι η ζωή... ίσως μου έχει πει...
Έχω ζήσει στην Γερμανία συνολικά πάνω από 2 χρόνια. Αυτά που λες δεν είναι η καθημερινότητα. Η Γερμανία σήμερα είναι πολύ μα πολύ πιο δημοκρατική χώρα από την Ελλάδα. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτόν τον αντιγερμανισμό στα ελληνικά media. Η Γερμανία είναι σπουδαία χώρα, πέρασαν ναζισμό, κομμουνισμό, 2 πολέμους που κατέστρεψαν τα πάντα, αλλά δουλεύουν σκληρά και έγιναν από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου. Σε δημοκρατία δεν υστερούν καθόλου, σε σχέση με μεσογειακές χώρες όπως την Ελλάδα η την Ιταλία. Η πρώην ανατολική Γερμανία έχει προοδεύσει παρά πολύ από τα χρόνια του κομμουνισμού ως σημερα, τοτε έτρωγαν το πολύ 1000 γρ ρύζι και 250 γρ βούτυρο με το κουπόνι το μηνα. Σήμερα έχουν εισοδήματα υψηλότερα από πολλές άλλες χώρες που πέρασαν κομμουνισμό (μάλλον τα υψηλότερα είναι).
'Εζησα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στο Μόναχο και πράγματι μπορώ να πω, ότι έχεις δίκιο σε αυτό που λες. Η Γερμανία είναι μια από τις πιο δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης, αν όχι και του κόσμου. Όταν μετά τον 2ο παγκόσμιο όλη η ευρώπη ήταν συντρίμμια, η Γερμανία (μετά την ίδρυσή της ως δημοκρατία το 1948), γεννήθηκε και μεγάλωσε χάρη στους καλούς πολιτικούς και στο λαό που πάντα κοιτούσε την κοινώτητα και ποτέ τον εαυτό του. Αυτό δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα. Γι αυτό, όχι μόνο η Γερμανία, αλλά όλες οι βόρειες χώρες προοδεύουν και θα εξακολουθούν να προοδεύουν.
"Η Γερμανία είναι σπουδαία χώρα, πέρασαν ναζισμό, κομμουνισμό, 2 πολέμους που κατέστρεψαν τα πάντα" Δεν "πέρασαν". Οι ίδιοι προκάλεσαν τους πολέμους, ψήφισαν και υποστήριξαν ένθερμα το ναζισμό, να εξακολούθησαν και μετά τον πόλεμο να έχουν άπειρους πρωην μεγαλο-ναζί σε ηγετικές θέσεις (και στη Δυτική και στην Ανατολική Γερμανία). Και σήμερα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης σε αντισημιτικές επιθέσεις."αλλά δουλεύουν σκληρά και έγιναν από τα πλουσιότερα κράτη του κόσμου"Στις πλάτες των Τούρκων και Ελλήνων μεταναστών, που τους είχαν για πολίτες Β' κατηγορίας και τους σνόμπαραν.Και φυσικά μην πληρώνοντας επανορθώσεις μετά τον πόλεμο, ενώ οι χώρες που διέλυσαν, έκλεψαν περιουσίες, σκότωσαν πληθυσμό και βομβάρδισαν υποδομές έπρεπε να πληρώσουν από μόνες τους για την ανοικοδομησή τους...Σε εμάς ήταν τόσο καθάρματα που εκτός από όλα τα άλλα, μας βομβάρδισαν δρόμους, λιμάνια, γέφυρες, ακόμα και την τελευταία στιγμή που έφευγαν από τη χώρα.Να τη βράσω τη δημοκρατία τους που την έχτισαν με πτώματα και μετανάστες...
Αγαπητέ Alexander,έχεις δίκιο! Είναι άδικο όμως και η μισή αλήθεια να μην αναφέρεσαι στην βοήθεια (βλ. ERP) και υποστήριξη (βλ. Reparationszahlungen) των συμμάχων προς την Γερμανία μετά τον 2ο ΠΠ, στην συνεισφορά των Gastarbeiter και αλλοδαπών στο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας και στην πολιτιστική της πρόοδο (χωρίς τους αλλοδαπούς Ιταλούς, Έλληνες, Τούρκους, Ισπανούς, Μεξικάνους, Βραζιλιάνους, Γιουγκοσλάβους, κτλ. το Μόναχο θα ήταν μία συντηριτική επαρχιότικη πόλη), όπως και στην συναίνεση Βρετανίας, Γαλλίας και ΗΠΑ για την επανένωση της Γερμανίας.Επίσης γνωρίζεις ότι το Μόναχο δεν είναι αντιπροσωπευτικό για όλη την Γερμανία και δεν μπορείς να το συγκρίνεις με πόλεις όπως π.χ. το Neubrandenburg, Rostock, Cottbus, Zwickau.. Εκεί η κατάσταση τώρα είναι αυτή που λίγο πολύ περιγράφει και ο xristosd..Τέλος, ίσως όντως οι Γερμανοί (αλλά περισσότερο οι Σκανδιναβοί) να νοιάζονται και σκέφτονται το κοίνο καλό περισσότερο απ ότι ο μέσος νοτιοευρωπαίος αλλά σίγουρα δεν τους λες και αλτρουιστές.. Μάλλον το αντίθετο.
"Όταν μία χώρα είναι αποφασισμένη να βαδίσει από εδώ και στο εξής ενωμένη, μόνο υπέροχα πράγματα μπορούν να συμβούν"Η χώρα δεν χωρίστηκε επειδή οι μεν δεν γούσταραν τους δε. Τους χώρισαν με το ζόρι οι σύμμαχοι επειδή ενωμένοι ήταν επικίνδυνα φασισταριά που είχαν αιματοκυλίσει την Ευρώπη δυο φορές.Όταν τελείωσε ο δεύτερος παγκόσμιος, αποφάσισαν οι σύμμαχοι να μην αφήσουν τη Γερμανία να ξαναέχει στρατό και να τη χωρίσουν στα δυο, που θα είναι υπο Αμερικάνικη και Σοβιετική κηδεμονία, γιατί ενωμένοι θα είναι ξανά επικίνδυνη.Οπότε μην το πολυγιορτάζουμε, μάλλον μαλακία κάνανε που την άφησαν να ενωθεί, και θα τον ξαναπιεί η Ευρώπη στο μέλλον...