Ο Θ. Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες το νέο φιλμ του Γούντι Άλλεν

Ο Θ. Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες το νέο φιλμ του Γούντι Άλλεν Facebook Twitter
0
Ο Θ. Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες το νέο φιλμ του Γούντι Άλλεν Facebook Twitter
Inside Out

Επιστροφή σε δημιουργικά κέφια για την Pixar μετά από μια περίοδο δυστοκίας, με το θαυμάσιο Inside Out, μια φαντασμαγορική στο μυαλό μιας κοπέλας, από τη γέννηση μέχρι την εφηβεία της. Ουσιαστικοί πρωταγωνιστές είναι τα συναισθήματα της, η αστραποβολούσα Χαρά, η γαλάζια Λύπη, ο κατακόκκινος Θυμός, η πράσινη Σιχασιά, ανθρωπόμορφοι, ακούραστοι εργάτες στο τεράστιο εγκεφαλικό πάρκο που διευθύνει και ισορροπεί τον ψυχικό κόσμο, τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά της μικρής, συμπαθέστατης ηρωίδας Ράϊλι, με όλες τις αναποδιές και τις ευτυχισμένες στιγμές που συναποτελούν τη ζωή της. Μια εκπληκτική, εντελώς πρωτότυπη ιδέα γίνεται παιδική χαρά με ζωηρά χρώματα και ζωντανά αισθήματα, με πολλά σκαμπανεβάσματα και Μέσα Έξω, όπως υποδεικνύει ο τίτλος, και η Pixar δεν χάνει την ευκαιρία να συνδυάσει την καθαρόαιμη περιπέτεια για όλη την οικογένεια με μια ασυνήθιστη για  mainstream animation εξερεύνηση δύσβατων θεμάτων, όπως το Ασυνείδητο και η Μνήμη. Το πιο γόνιμο διάλειμμα που θα μπορούσε να ευχηθεί ένας φεστιβαλιστής, κλειδαμπαρωμένος σε κοινωνικά θέματα και παραλλαγές τραγωδιών.

Ο Θ. Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες το νέο φιλμ του Γούντι Άλλεν Facebook Twitter
Έμα Στόουν και Χοακίν Φίνιξ στο Irrational Man του Γούντι Άλεν

Η ηθική αποτελεί το επίκεντρο της ταινίας, και ο Γούντι Άλεν σατιρίζει για μια ακόμη φορά την ψευτοδιανόηση και τη συμφορά από το πολύ μυαλό, που έλεγε κι ο Αλεξάντρ Γκριμπογιέντοφ, όταν η καρδιά αδυνατεί να λειτουργήσει λογικά και ο νους ξεχνάει πού βρίσκεται η καρδιά (ή περίπου έτσι...)

Κι ενώ ο Γούντι Άλεν της Ιταλίας, ο Νάνι Μορέτι, επανήλθε με το Mia Madre που συγκινεί και διασκεδάζει ισόποσα, ο αυθεντικός Γούντι, που έχει λανσάρει τη λεπτή γραμμή του μηδενιστικού σινέ-κλαυσίγελου, βρίσκεται κι αυτός στις Κάννες, εκτός συναγωνισμού όπως συνηθίζει, με το Irrational Man. Ο παράλογος άνδρας είναι ο Χοακίν Φίνιξ, που βαριέται θανάσιμα την ύπαρξη του, το φλερτ στο οποίο κάποτε ήταν δυναμίτης και κυρίως τις φιλοσοφικές θεωρίες που διδάσκει στο πανεπιστήμιο, ώσπου βρίσκει αφορμή για να ξυπνήσει από τον παρατεταμένο λήθαργο, όταν, μαζί με μια μαθήτρια που του έχει αδυναμία (Έμα Στόουν) κρυφακούει τον πόνο μιας αδικημένης γυναίκας και σχεδιάζει τον φόνο του δικαστή, ο οποίος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Η ηθική αποτελεί το επίκεντρο της ταινίας, και ο Γούντι Άλεν σατιρίζει για μια ακόμη φορά την ψευτοδιανόηση και τη συμφορά από το πολύ μυαλό, που έλεγε κι ο Αλεξάντρ Γκριμπογιέντοφ, όταν η καρδιά αδυνατεί να λειτουργήσει λογικά και ο νους ξεχνάει πού βρίσκεται η καρδιά (ή περίπου έτσι...). Όπως και ο Μορέτι, έτσι και ο Άλεν το έχει ξανακάνει στο παρελθόν, μάλλον καλύτερα. Ωστόσο, το Irrational Man συγκαταλέγεται στην πλούσια κολεξιόν των καλών ταινιών του. Και αξιοποιεί πολύ θετικά την καρατερίστα πλέον Πάρκερ Πόουζι, κάποτε καυτή και άδικα παροπλισμένη. Μια ωραία επίσκεψη από τα παλιά. 

 

Ο Θ. Κουτσογιαννόπουλος είδε στις Κάννες το νέο φιλμ του Γούντι Άλλεν Facebook Twitter
H Amy Winehouse με τον πατέρα της Mitch.

Το μοναδικό πρόβλημα με το καλά σχεδιασμένο κι ευαίσθητο ντοκιμαντέρ Amy, που σκηνοθέτησε ο Ασίφ Καπάντια, ο μοναδικός Βρετανός που προσκλήθηκε επισήμως, αν και εκτός συναγωνισμού, στις Κάννες, δεν είναι η αγωγή που απειλεί να κάνει ο Μιτς, ο φασαριόζος και αναξιόπιστος πατέρας της πρόωρα χαμένης τραγουδίστριας, αλλά οι πασίγνωστες, οικείες εικόνες που έχουμε ήδη στο μυαλό μας, μιάς και η πορεία της από τα πρώτα βήματα μέχρι το σπιράλ θανάτου, έχουν καταγραφεί άπλετα και μεταδοθεί εκτενώς από τα media. Αυτό που πετυχαίνει ο Καπάντια είναι να ντύσει τους ποιητικούς της στίχους με αποσπάσματα από τις ηχογραφήσεις και τις δηλώσεις της, συνδέοντας τα αυτοβιογραφικά πετραδάκια του πονεμένου παζλ με τις λάθος επιλογές και τις ιδιοφυείς, παθιασμένες ερμηνείες της. Επιπλέον, δεν μας υποχρεώνει να βλέπουμε όλους τους σχολιαστές, αυτούς που μιλάνε για την Winehouse, όπως η συντριπτική πλειοψηφία των talking heads documentaries, παρά μόνο να τους ακούμε, κι έτσι να μην αποσπώμεθα από το μοναδικό πρόσωπο που μας ενδιαφέρει πραγματικά, την Amy Winehouse, μια γυναίκα που φοβόταν τις επιπτώσεις της φήμης και εξαρτιόταν από πολλά πράγματα, αλλά κυρίως από την αγάπη που δεν της φανερώθηκε με ειλικρίνεια και καθαρότητα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ