ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η Αντιγόνη το 2014

Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
O σκηνοθέτης Στάθης Αθανασίου
0

 

Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
still - φωτ. A.Drolapas

  

 

Κινηματογραφική παράσταση; Ρώτησα τον Στάθη Αθανασίου τι περίπου σημαίνει αυτό. "Τransmedia Κινηματογραφική Παράσταση, όπως όταν πάμε να αφηγηθούμε ένα αρχαίο μύθο εν έτει 2014, με σινεμά, με Performance και με κουαρτέτο εγχόρδων επί σκηνής" μου είπε. "Η «Α» είναι μια παράσταση στην οποία μια αυτούσια κινηματογραφική ταινία, θα μοιραστεί τη σκηνή επί ίσοις όροις, με την ηθοποιό Σεραφίτα Γρηγοριάδου και τον Χορό των τριών γυναικών, χορογραφημένο από την Αποστολία Παπαδαμάκη."

 

 


To trailer

 

 

Πώς προέκυψε η συμμετοχή του Ελληνιστή και συγγραφέα Pedro Olalla;
Γνώριζα τον Pedro από τα βιβλία του και διάβαζα το blog του. Τους μήνες προετοιμασίας της crouwdfunding καμπάνιας, βρέθηκα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Gijón στην Ισπανία με το DOS, και ένας φίλος από εκεί μου χάρισε το νέο βιβλίο του Pedro "Historia Menor de Grecia". Εκείνη τη στιγμή είπα ότι πρέπει να γράψω ένα μήνυμα στον Pedro σχετικά με την «Α» που μόλις θα ξεκίναγε. Και όντως, τον ενδιέφερε, και μπήκε με τόση θέρμη στο project, που σήμερα δυσκολεύομαι να θυμηθώ ότι 2 χρόνια πριν δεν γνωριζόμασταν! Είναι από τα ωραία της τεχνολογίας, η δυνατότητα του να βρεθείς με ανθρώπους, προκειμένου να δημιουργήσεις κάτι στον αληθινό κόσμο.
Ο Pedro έχει βάλει πολύ σημαντικές πινελιές στην παράσταση και σε όλη την ιστορία, τόσο σημαντικές που δεν ξέρω τι θα κάναμε χωρίς αυτόν και τον ευχαριστώ.

 

Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
still - φωτ. I. Chorianopoulou

 

Πώς αποφασίσατε να φτιάξετε το συγκεκριμένο θέαμα;
Ξεκίνησα με τους συνεργάτες μου της ομάδας μας ΒΑΚΙΣ, να δουλεύουμε μια ιστορία η οποία είχε ευθεία αναφορά και έμπνευση από το μύθο της Αντιγόνης. Ο χώρος ο οποίος φτιάχτηκε για να παρουσιάζονται οι διαφορετικές αναγνώσεις των μύθων, είναι το Θέατρο. Αφού λοιπόν πάμε να αφηγηθούμε μια ανάγνωση ενός μύθου, είπαμε να χρησιμοποιήσουμε τη φόρμα της τραγωδίας την οποία έχουμε συνδέσει με αυτό, και να δούμε πώς θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε μια Τραγωδία δικιά μας, σήμερα. Χρησιμοποιώντας όλες μας τις γνώσεις και εμπειρία επάνω στο χώρο του ο καθένας, φτάσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την Transmedia Κινηματογραφική Παράσταση, την οποία παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο Sani Festival το Σάββατο.

Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
still - φωτ. Microlix

Σας γνώρισα απ' το βραβευμένο σας φιλμ «Dos – Μια ιστορία αγάπης απ' την ανάποδη». Ποια η διαφορά μεταξύ των ταινιών και των παραστάσεων, και πώς καταφέρατε να τα παντρέψετε;
Δουλεύοντας χρόνια στο θέατρο σαν videoartist, και ιδιαίτερα δίπλα σε σκηνοθέτες όπως ο Μιχαήλ Μαρμαρινός ή ο Θοδωρής Αμπαζής, είδα πολλά πράγματα που με έκαναν να αμφιβάλλω πολύ για τον κινηματογράφο, με τη μορφή που συνήθως γίνεται. Από την άλλη, αν και δεν τολμώ να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου θεατρικό σκηνοθέτη, οι ταινίες μου απομακρύνονταν όλο και περισσότερο από το «σινεμά» και πλησίαζαν περισσότερο το θέατρο. Η «Α» είναι η πρώτη απόπειρα μεγάλης κλίμακας να κάνουμε έφοδο στο θέατρο, και να πετάξουμε έναν ξένο στη σκηνή. Το σινεμά.

Η Αντιγόνη στην Ελλάδα του σήμερα. Πώς τη φανταστήκατε;
Δεν υπάρχει Αντιγόνη σήμερα, γι' αυτό η ηρωίδα μας λέγεται «Α». Δεν είναι αλλά ούτε και θέλει να γίνει Αντιγόνη. Θέλει να ζει μέσα στα πλαίσια τα οποία της καθόρισε ο αόρατος Κρέοντας, χωρίς να τη δουν να διαμαρτύρεται. Είμαι εγώ που αν και ξέρω και βιώνω τις παράλογες απαιτήσεις του αόρατου Κρέοντα, συμμορφώνομαι και ακολουθώ κάθε φορά τις νέες ντιρεκτίβες. Οι οποίες σήμερα είναι αυτό, αύριο είναι το άλλο, μεθαύριο είναι εκείνο, και στο τέλος δεν έχει μείνει τίποτα. Αλλά Αντιγόνη δε γίνομαι. Συνεχίζω.

Η ηρωίδα της παράστασης, η «Α», βρίσκεται σε ανάλογη θέση. Τι θα κάνει όταν θα πρέπει να πάρει μια θέση απέναντι στη ζωή της;

Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
still - φωτ. V.Psychogiou

Μιλήστε μας λίγο για το crowdfunding χάρη στο οποίο γίνεται πραγματικότητα αυτό το εγχείρημα...
To crowdfunding ήταν το σημείο εκκίνησης, αλλά και ελέγχου του project. Θέλοντας να κάνουμε πράξη τη συλλογική δράση από την αρχή, καλέσαμε τον κόσμο να συμμετέχει οικονομικά, καλλιτεχνικά ή όπως αλλιώς θα μπορούσε, προκειμένου να γυρίσουμε αυτή την ταινία, η οποία θα ήταν ο πρώτος λίθος της παράστασης. Αφού η ταινία χρηματοδοτήθηκε επιτυχώς απο περίπου 600 ανθρώπους από όλο τον κόσμο, συνεχίσαμε να δουλεύουμε το στήσιμο της παράστασης, μέχρι τώρα, που είναι έτοιμη προς παρουσίαση. Το crowdfunding είναι πολύ δυσκολότερος τρόπος χρηματοδότησης από τον παραδοσιακό, αλλά πιστεύω ότι όλοι οι καλλιτέχνες (και όχι μόνο), θα πρέπει να δοκιμάσουν, γιατί η δημιουργική ελευθερία και η απ' ευθείας επαφή με το κοινό που σου δίνει, δε μπορεί να υπάρξει με κανέναν άλλο τρόπο. Εκτός κι αν είσαι ο Peter Greenaway, οπότε χαλάλι σου :)

Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
still
Η Αντιγόνη το 2014 Facebook Twitter
To "A" θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Sani Festival στο Λόφο της Σάνης, το Σάββατο 26 Ιουλίου, στις 21:30 / σχεδιασμός αφίσας Microlix

Η παράσταση, μετά την πρεμιέρα της το Σάββατο, θα επαναληφθεί κάπου;
Η «Α» θα παρουσιαστεί για περιορισμένες παραστάσεις το χειμώνα στην Αθήνα σε χώρο που θα ανακοινώσουμε μετά το καλοκαίρι, όπως θα υπάρξουν και προβολές της ταινίας με συζήτηση, σε εναλλακτικούς χώρους (ελλείψει καλύτερης λέξης).

 

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Οθόνες / Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης χρηματοδότησε μόνος του την παραγωγή του φιλόδοξου “Megalopolis” που προβλήθηκε πριν μερικές μέρες σε κλειστό κύκλο επιφανών εκπροσώπων του Χόλιγουντ και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την διανομή της με τα μεγάλα στούντιο
THE LIFO TEAM
Ο τελευταίος μιας γενιάς βιτριολικών κριτικών κινηματογράφου

Οθόνες / Ρεξ Ριντ: Ο τελευταίος μιας γενιάς βιτριολικών σινεκριτικών

Έγινε πασίγνωστος από τα κουτσομπολιά που ξεφούρνιζε και τις κακίες που έγραφε για τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ του ’60 και του ’70. Δεν έχει και την καλύτερη γνώμη για τους νέους συναδέλφους του, του καταλογίζουν ότι δεν βλέπει καν τις ταινίες που θάβει κι ότι γράφει απίστευτες ανακρίβειες - στο «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου έδωσε μόλις ένα αστεράκι. Υπάρχει όμως και ένα κοινό που ακόμα τον εμπιστεύεται.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά

Οθόνες / Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά

Διάσημος ανά τον πλανήτη από το «Σογκούν» και «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας», ο Αμερικανός ηθοποιός αποφάσισε πριν από είκοσι χρόνια να αποκαλύψει την σεξουαλική του ταυτότητα και να κερδίσει την ελευθερία του
THE LIFO TEAM
Η αποδόμηση του greek dream στις ταινίες του Νίκου Παπατάκη

Οθόνες / Η αποδόμηση του greek dream στις ταινίες του Νίκου Παπατάκη

Ο εμιγκρές που κατάφερε να δει διεισδυτικά και βαθιά στην ελληνική ψυχή, ο «μοναχικός αναρχικός» με την πολύ μικρή σε μέγεθος φιλμογραφία αλλά την τεράστια σε καλλιτεχνική αξία. Από τον Παπατάκη μέχρι τον Λάνθιμο, η απόσταση είναι μικρότερη απ' όσο φανταζόμαστε.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
10 σπουδαίες κινηματογραφικές ερμηνείες του Κίλιαν Μέρφι

Οθόνες / Από τα ζόμπι του Ντάνι Μπόιλ ως τον Κεν Λόουτς: Δέκα σπουδαίες ερμηνείες του Κίλιαν Μέρφι

Ο φετινός νικητής του Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου είναι ένας αυθεντικός καρατερίστας, αλλιώτικος και απόκοσμος, συγκινητικός στα όρια της συντριβής. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ