Γονιδιακή θεραπεία μπλοκάρει τον ιό HIV

Γονιδιακή θεραπεία μπλοκάρει τον ιό HIV Facebook Twitter
0

Ερευνητές του Ινστιτούτου Βλαστικών Κυττάρων του Χάρβαρντ ισχυρίζονται ότι εφηύραν μια νέα αποτελεσματική μέθοδο γονιδιακής τροποποίησης που μπλοκάρει τον ιό HIV έξω από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, αφαιρώντας του τη δυνατότητα να εγκατασταθεί σε αυτά και να αναπαραχθεί εκ νέου.

 

Για να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα χρησιμοποίησαν μία νέα και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία μοριακής βιολογίας, την CRISPR/Cas9, η οποία επιτρέπει τη στοχευμένη αφαίρεση γενετικού υλικού από το γονιδίωμα των κυττάρων. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να αποκλείσουν την παραγωγή οποιασδήποτε πρωτεΐνης επιθυμούν και εν προκειμένω του υποδοχέα CCR5 που αναγνωρίζει ο ιός HIV.

 

Ο υποδοχέας αυτός είναι μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται στο εξωτερικό της μεμβράνης των T-λεμφοκυττάρων και συνδέεται με χημοκίνες, ουσίες δηλαδή που εκκρίνονται ως σηματοδοτικά μόρια σε σημεία του οργανισμού όπου το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται να επέμβει και να δώσει μάχη. Αν και η πρωτεΐνη CCR5 επιτελεί εντελώς διαφορετικό ρόλο στον οργανισμό, ο ιός του HIV έχει εξελιχθεί ώστε να την αναγνωρίζει και να τη χρησιμοποιεί ώς πύλη εισόδου στα Τ-λεμφοκύτταρα. Επομένως, η απουσία της από τη μεμβράνη καθιστά αόρατα τα κύτταρα στον ιό και αυτό ισοδυναμεί με θεραπεία.

 

  

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell, στις 6 Νοεμβρίου του 2014, αποδεικνύει την αρχή λειτουργίας της μεθόδου. Το επόμενο βήμα είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας σε οργανισμούς-μοντέλα της ασθένειας, όπως τα ποντίκια. Εάν ο κύκλος αυτών των πειραμάτων ολοκληρωθει με επιτυχία, οι ερευνητές θα αιτηθούν άδεια από τον FDA για διενέργεια κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους με σκοπό τον έλεγχο της ασφάλειας της νέας θεραπείας.

 

Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η θεραπεία του AIDS βρίσκεται κοντά! Μέχρι τότε μην προκαλείτε την τύχη σας και κάντε σεξ με προφυλάξεις.

  

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ