Στο πλαίσιο της έκθεσης Contemporary Times, στην οποία συμμετέχουν 10 καλλιτέχνες από 8 χώρες και εστιάζουν στον ρόλο της κοινωνίας ως ένα θεσμικό δομικό στοιχείο και πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Metamatic:taf, ο Ιταλός καλλιτέχνης Jupiterfab δημιούργησε μία τοιχογραφία στην οδό Ρήγα Παλαμήδου στου Ψυρρή, που μας έκανε εντύπωση. Με έμπνευση από την πολιτική επικαιρότητα της Ελλάδας ο Jupiterfab ζωγράφισε την Μέρκελ και τον Τσίπρα να δίνουν το "Discord Kiss" (το φιλί της διχόνοιας) – που είναι και ο τίτλος του έργου. Το έργο αυτό θυμίζει έντονα το φιλί που έδωσαν ο Μπρέζνιεφ και ο Χόνεκερ. Θυμίζει επίσης και το "My God, Help Me to Survive This Deadly Love", το διάσημο γκραφίτι του Ρώσου Dmitri Vrubel που αποτυπώνει την στιγμή του ιστορικού φιλιού στο τοίχος του Βερολίνου και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά γκραφίτι που έχουν γίνει ποτέ. Πώς του ήρθε η ιδέα και τι θέλει να πει με την μεταφορά του διάσημου φιλιού στα δεδομένα της Ελλάδας του 2015;

 

 

 

«H έμπνευση για το έργο ήρθε όντως από το έργο του Dimitri Vrubel», λέει ο Jupiterfab. «Νομίζω πως είναι πολύ δυνατή εικόνα, κάπως σατιρική και ταυτόχρονα μία εικόνα που έμεινε στην ιστορία. Το έργο μου βγήκε αυθόρμητα και στόχος μου ήταν να κάνω τους ανθρώπους να σκεφτούν και να αναρωτηθούν για όλα αυτά που συμβαίνουν. Μία απλή εικόνα ένα φιλί αλλά με πολλά και διαφορετικά μηνύματα. Και από την άλλη είναι η δική μου ματιά και ένας τρόπος να συνεισφέρω στον σκοπό. Ελπίζω ο κόσμος να βρει διάφορα σημεία για να προβληματιστεί: Ένα φιλί αποτελεί μία χειρονομία αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων ή μπορεί και μεταξύ δύο χωρών ή μήπως μία χειρονομία που συμβολίζει το ξεπούλημα του ενός στον άλλο. Αυτό το φιλί δείχνει αληθινά συναισθήματα ή μήπως ο ένας ή και οι δύο προσποιούνται; Αν παρατηρήσεις τα χείλη της Μέρκελ, είναι σκούρα και μωβ, είναι δηλητήριο ή απλά θέλει να φαίνεται πιο όμορφη από ότι είναι, για να ξεγελάσει τον Τσίπρα;»

Με έμπνευση από την πολιτική επικαιρότητα της Ελλάδας ο Jupiterfab ζωγράφισε την Μέρκελ και τον Τσίπρα να δίνουν το "Discord Kiss" (το φιλί της διχόνοιας) – που είναι και ο τίτλος του έργου. Το έργο αυτό θυμίζει έντονα το φιλί που έδωσαν ο Μπρέζνιεφ και ο Χόνεκερ. Θυμίζει επίσης και το "My God, Help Me to Survive This Deadly Love", το διάσημο γκραφίτι του Ρώσου Dmitri Vrubel που αποτυπώνει την στιγμή του ιστορικού φιλιού στο τοίχος του Βερολίνου και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά γκραφίτι που έχουν γίνει ποτέ.

 

 

 

- Τι ξέρεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και πώς την σχολιάζεις;

Τελευταία διαβάζω πολύ για αυτό και νομίζω πως η κατάσταση είναι παρόμοια με την Ισπανία και την Ιταλία. Οι άνθρωποι δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τα κόμματα που κυβερνούσαν στο παρελθόν, ο Τσίπρας αντιπροσωπεύει το καινούριο και υπόσχεται να φέρει αλλαγές και από ότι έχω καταλάβει ο κόσμος τον εμπιστεύεται ακόμη. Ξέρω επίσης πως το κόμμα των ναζιστών είναι τρίτο κόμμα στην Βουλή των Ελλήνων και αυτό δείχνει και πάλι ότι οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση όμως η δυσαρέσκεια βάζει την δημοκρατία σε ρίσκο και είναι κάτι που το έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν. Στην Ισπανία και στην Ιταλία η κατάσταση είναι παρόμοια: οι φόροι είναι υψηλοί και οι κοινωνικές παροχές δεν αντιπροσωπεύουν το ύψος τους. Δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις κλείνουν και τα νέα παιδιά αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερες δουλειά.

 

- Συνηθίζεις να κάνεις έργα με κάποιο πολιτικό σχόλιο; Γιατί;

Κάνω κατά βάση τοιχογραφίες και οι τοιχογραφίες στις πόλεις ξεκίνησαν να γίνονται με πολιτικό σκοπό (Ρωσία ή Μεξικό) για να μεταφερθούν μηνύματα στον απλό κόσμο. Κατά την προσωπική μου άποψη οι τοιχογραφίες αποτελούν μια ευκαιρία να «μιλήσεις» ευθέως σε πολύ κόσμο και να τους παρουσιάσεις ένα θέμα το οποίο μπορεί να μην το έχουν σκεφτεί. Ειδικά σε μία εποχή που η παραπληροφόρηση υπάρχει παντού. Μου αρέσουν οι street καλλιτέχνες που είναι δημιουργικοί αλλά έχουν και κάτι να πούνε και πιστεύω ότι η street art δεν είναι απλά όμορφή, διακοσμητική και μία προέκταση της τέχνης της γκαλερί αλλά ένα δυνατό εργαλείο για κριτική του συστήματος και του τρόπου που αυτό λειτουργεί.

 

- Πιστεύεις ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Η ιστορία είναι ένας καλός σύμβουλος και κάποιες φορές κάποιες τάσεις επαναλαμβάνονται γιατί οι άνθρωποι έχουν παρόμοιους στόχους από γενιά σε γενιά και στο πέρασμα των χρόνων. Δεν θα έπρεπε να επαναλαμβάνεται και όμως επαναλαμβάνεται, ίσως γιατί τελικά δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

 

info

Η έκθεση Contemporary Times πραγματοποιείται στο the Art Foundation [taf], Νορμανού 5, Μοναστηράκι.

Επιμέλεια: Πάνος Αντωνόπουλος, διάρκεια έκθεσης: 24.09 – 18.10.2015, ώρες λειτουργίας: Δευτ-Σαβ 12.00-21.00, Κυρ 12.00-19.00, είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες: http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/Event/3194/Contemporary_Times/