ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

11 μέρη για να φας στο Ναύπλιο!

11 μέρη για να φας στο Ναύπλιο! Facebook Twitter
4

Αν μπορείς να διαθέσεις μια ημέρα (και περί τα 20 ευρώ για διόδια!) για να αποδράσεις εκτός Αθήνας, το Ναύπλιο είναι η καλύτερη επιλογή. Όμορφο, καλοδιατηρημένο, χρωματιστό, μόλις μιάμιση ώρα με αυτοκίνητο, το ολοζώντανο Ναύπλιο παραμένει ένας αγαπημένος κοντινός προορισμός με λίγα μέρη για καλό φαγητό.  

 

11 μέρη για να φας στο Ναύπλιο! Facebook Twitter

1. Φουγάρο

Πρώτη στάση , στο κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Ναύπλιο, το "Φουγάρο" είναι το καινούργιο αγαπημένο στέκι της πόλης , ένας όμορφος , ευχάριστος χώρος με ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις και σύντομα με καλοκαιρινό σινεμά, όπως πληροφορήθηκα. Αξίζει μία στάση για να δείς πώς μεταμορφώθηκε η θρυλική αναπλιώτικη κονσερβοποιία "Ανθός" σε ένα ευχάριστο all day προορισμό για μεγάλους και μικρούς. Αν πας Κυριακή θα ξεκινήσεις με ένα χορταστικό brunch ή θα επιλέξεις από τις δημιουργίες του ελβετού σεφ Marcus Walser στο καφέ του Φουγάρου που είναι ανοικτό όλη μέρα . Αξίζει όμως να πας Τρίτη για να πετύχεις ένα μάθημα μαγειρικής από τον ίδιο τον σεφ και τον Δημήτρη Ξανθούλη που μαζί με το δείπνο και το κρασί προσφέρεται στα 25 ευρώ. Πρώτο μάθημα τη Τρίτη 18 Μαρτίου -"Το Τέλειο Ριζότο"! Γίνε ο δικός σου Μάστερ Σεφ στο Ναύπλιο!
Φουγάρο, Λεωφόρος Ασκληπιού 98, www.fougaro.gr.

2. Ο Αραπάκος

Αν μεσημέριασε και πάρκαρες στο τεράστιο πάρκινγκ του λιμανιού, τότε, πριν περπατήσεις στα πολύχρωμα σοκάκια του Ναυπλίου, αναγκαστικά θα πέσεις πάνω στις δύο παλιές ταβέρνες της πόλης που σερβίρουν καλό ψάρι και ψητά κρεατικά. Η πρώτη, ο Αραπάκος, έχει πρόσφατα ανακαινισθεί και η πολυτελής σάλα του (με λευκά τραπεζομάντηλα και πολυελαίους!) παραπέμπει πλέον σε φίνο εστιατόριο. Σερβίρονται, κατόπιν παραγγελίας, η σήμα-κατατεθέν ψαρόσουπά του, νόστιμες γαρίδες σαγανάκι αλλά και καλοψημένες μπριζόλες. Ό,τι τραβάει η όρεξή σου δηλαδή…

Ο Αραπάκος, Μπουμπουλίνας 81, 27520-27675, www.arapakos.gr

3. Σαβούρας

Δίπλα του ο Σαβούρας μετρά εξίσου πολλές δεκαετίες λειτουργίας, με πάντα εντυπωσιακά ψάρια στις βιτρίνες του και όλα τα γνωστά μεζεδάκια μιας καλής ελληνικής ταβέρνας. Όταν καλοκαιριάζει και τα τραπεζάκια βγαίνουν έξω αξίζει να απολαύσεις το μεσημέρι τα φαγητό σου στη δροσερή σκιά του πάρκου και το βράδυ να χαζεύεις το φωτισμένο Μπούρτζι που δεσπόζει ακριβώς απέναντι. 

Σαβούρας, Μπουμπουλίνας 79, 27520 27704

 

11 μέρη για να φας στο Ναύπλιο! Facebook Twitter

4. Τα Φανάρια

Στα μέσα σοκάκια της πόλης, με τα όμορφα πολύχρωμα διατηρητέα κτίρια, τα ψηλοκρεμαστά μπαλκονάκια και τις τεράστιες μπουκαμβίλιες, το μαγειρείο «Τα Φανάρια» σερβίρει από το 1980 κλασικά ελληνικά μαγειρευτά φαγητά. Αξίζει να δοκιμάσεις ντολμαδάκια τυλιγμένα από τα χέρια της κυρίας Ελισάβετ, που με τον σύζυγό της κ. Κώστα μαγειρεύουν καθημερινά όλο το μενού εδώ και τριάντα χρόνια. Μουσακάς και γιουβετσάκι προτείνονται ανεπιφύλακτα για να τα απολαύσεις στο διπλανό σοκάκι με τα λίγα τραπεζάκια ή στη ζεστή σάλα της ταβέρνας. 

Τα Φανάρια, Σταϊκοπούλου 13, 27520 27141

5. Popeye

Απέναντι ακριβώς, το ιταλικό εστιατόριο Popeye του Ηλία Κόκκορη σερβίρει πολύ καλή πίτσα, μακαρονάδες και λίγα κρεατικά. Μεγάλες μερίδες, πολύ καλές τιμές, ανοικτό όλη τη μέρα από το πρωί για καλό εσπρέσο, μεσημεριανό και βραδινό. Ξεκινάς με τραγανή ελαφριά πίτσα με ντομάτα και μοτσαρέλα και συνεχίζεις με σπαγγέτι με βασιλομανίταρα και μπέικον που τα συνοδεύεις με καλό αγιωργίτικο κρασί. Στο προσεγμένο μενού του ο σεφ Κόκκορης προτείνει την καρμπονάρα είτε με κρέμα γάλακτος είτε στην αυθεντική της μορφή, κλείνοντας έξυπνα το μάτι στις τουριστικές απαιτήσεις του δημοφιλούς προορισμού αλλά και στους πιο ψαγμένους πελάτες! Το εστιατόριο που λειτουργεί καθημερινά άνοιξε πριν από δύο χρόνια κι έγινε σύντομα ένα από τα πιο αγαπημένα της πόλης με την πεντακάθαρη open κουζίνα του και τον πολύ όμορφα διακοσμημένο χώρο του. 

Popeye, Σταϊκοπούλου 32, 27520 26005

6. Γλυκός πειρασμός

Μια όαση εξαιρετικής ποιότητας και γλύκας ο Γλυκός Πειρασμός, λίγο πιο κάτω. Τσουρέκια, σοκολάτες με ξηρούς καρπούς και φρούτα, γλυκά του κουταλιού, γαλακτομπούρεκο και μπακλαβάς, μωσαϊκό με καρύδια και λικέρ και εκ-πλη-κτι-κά αμυγδαλωτά με πορτοκάλι ή ανθόνερο που φτιάχνονται μπροστά στα μάτια σου, στην πεντακάθαρη ανοικτή κουζίνα, πάντα σε μικρές ποσότητες. Ελάχιστες φραντζόλες λαχταριστού ζυμωτού ψωμιού προετοιμάζονται καθημερινά για τους σταθερούς πελάτες του – βάλε παραγγελία πριν ξεκινήσεις! Εγγυημένα θα φύγεις με σακουλίτσα…

Γλυκός πειρασμός, Πλαπούτα 10, 27520 97516

6. Αμάλθεια

Τυροκομικά και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής αλλά και από όλη την Ελλάδα θα βρεις και στο χαριτωμένο παντοπωλείο «Αμάλθεια» της Όλγας Μπλάφα. Από το κοντινό χωριό Καρυά έρχονται η νόστιμη φέτα και η ξηρή μυζήθρα (που νοστιμίζει την κάθε μακαρονάδα με τη μεστή της γεύση). Ελιές, μέλι, λάδι, κρασί, τραχανάς, όλα τα παραδοσιακά προϊόντα της Πελοποννήσου στα ράφια του μαγαζιού που μπορείς να επισκεφθείς φεύγοντας από το Ναύπλιο. 

Αμάλθεια, Κύπρου 4, 27520 22002  

 

11 μέρη για να φας στο Ναύπλιο! Facebook Twitter

7. 3 Sixty

Καφέ, wine-bar, εστιατόριο, το σικάτο 3 Sixty σε καλύπτει όλη τη μέρα σε όποιον από τους δύο χώρους του επιλέξεις απέναντι από τη δανειστική βιβλιοθήκη του Ναυπλίου. Στον έξοχα διακοσμημένο χώρο του απολαμβάνεις καφέ με club sandwich, ενδιαφέρουσες σαλάτες, spring rolls, carpaccio, ζυμαρικά και γλυκά, όλα κομψά παρουσιασμένα. Γευσιγνωσίες και οινογνωσίες κάνουν το 3 Sixty προορισμό για απαιτητικούς, στυλάτους επισκέπτες. Η πλούσια κάβα του είναι εμπνευσμένη κυρίως από τον πελοποννησιακό αμπελώνα. 

3 Sixty, Παπανικολάου 26, 27520-28068.

8. Επί Σκηνής

Παρεΐστικο, καλλιτεχνικό, μικρό και ζεστό στέκι, το Επί Σκηνής απέναντι από το Πολεμικό Μουσείο σερβίρει εδώ και μια δεκαετία ποικιλίες και οικονομικά μεζεδάκια για να μοιραστείς με τους φίλους σου χωρίς να ξοδευτείς. Στους τοίχους του δεκάδες αφίσες και προγράμματα από το ελληνικό και το παγκόσμιο θέατρο για να χαζεύεις όσο απολαμβάνεις το καλό του φαγητό. 

Επί Σκηνής, Βασ. Αμαλίας 19, 27520 21331

9. Ταβέρνα Καλλίνης

Οικονομική πρόταση, αν θέλεις να κάτσεις για φαγητό, με καλό καλαμάκι και ψητό κοτόπουλο η ψησταριά του Καλλίνη, λίγο πιο έξω από το κέντρο του Ναυπλίου, δέκα λεπτά με τα πόδια από το μεγάλο υπαίθριο πάρκινγκ. Ανοίγει μετά τις 6 το απόγευμα και οι γνώστες μιλούν για το καλύτερο σουβλάκι. Επίσης, καλό χωριάτικο λουκάνικο στα κάρβουνα. Λίγα τραπεζάκια για να φας εκεί ή τα παίρνεις στο χέρι και κατευθύνεσαι προς το λιμάνι για περατζάδα και χάζι…

Ταβέρνα Καλλίνης, 25ης Μαρτίου 41, 27520 24408

 

11 μέρη για να φας στο Ναύπλιο! Facebook Twitter

10. Ψητοπωλείο Μαρνέρης

Επίσης εκτός κέντρου, ο Μαρνέρης σερβίρει καλά ψητά από το κρεοπωλείο του που είναι ακριβώς δίπλα. Ξέρεις εσύ, κοψίδια, χοιρινές, παϊδάκια, κοκορέτσι με πατάτα τηγανητή και χωριάτικη. Για μεγάλες μάσες… 

Ψητοπωλείο Μαρνέρης, Ασκληπιού 17-19, 27520 97660/1

11. Antica Gelateria di Roma

Άφησα για τελευταίο τον Μαρτσέλο, τον καλόκαρδο και πάντα χαμογελαστό Ιταλό από τη Ρώμη που ήρθε πριν από 14 χρόνια στο Ναύπλιο και άνοιξε τη γνωστή πλέον gelateria του, ενώ αποτελεί ένα από τα σταθερά σημεία αναφοράς στο Ναύπλιο. Ουρές σχηματίζονται καθημερινά από κατοίκους της πόλης και επισκέπτες για τις τουλάχιστον είκοσι διαφορετικές γεύσεις παγωτού και σορμπέ που φιγουράρουν πολύχρωμες ανάμεσα σε απίστευτες συνθέσεις με φρέσκα φρούτα και λουλούδια, γνωστά ιταλικά προϊόντα, γκράπες, σοκολατάκια και πανετόνε. Η πλέον δημοφιλής γεύση είναι ο συνδυασμός παγωτού σοκολάτας και φουντούκι, αλλά αξίζει να δοκιμάσεις το περγαμόντο ή σύκο σορμπέ σε ένα από τα τραγανά χωνάκια του και τη zuppa inglese. Εξαιρετικός καφές και παγωτάκι για την απογευματινή στάση πριν από την επιστροφή…

Antica Gelateria di Roma, Φαρμακοπούλων 3, 27520 23520

Γεύση
4

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

4 σχόλια
.Καλά όλα αυτά..Και ειδικα ο Μαρτσέλο..Λείπει όμως το Αλαλούμ..Και η Scuola η πιτσαρία..Και για το τέλος αφήνω το Περγαμόντο..οι καλυτεροι Λουκουμάδες της Ελλάδας..Ακριβώς δίπλα απο το Μαρτσέλο..Ακούστε και τους ντόπιους..
Επίσης λείπει ένα απο τα πιο πλήρη παντοπωλεια που έχω δει ακομα και στην Αθήνα . Το Εκλεκτοπωλειο . Ένα καινούριο πολυ όμορφο μαγαζάκι με αλλαντικά , τυροκομικά , όσπρια , σαλτες , μπαχαρικά από πραγματικά όλη την Ελλάδα και σε καλές τιμές .
μου φαίνεται απίστευτο ότι στην λίστα σου δεν βρίσκεται το κορυφαίο Αλαλούμ. Κοντά στο λιμάνι, δεν θυμάμαι οδό. Θυμάμαι όμως ότι δίπλα ήταν μια Στρατιωτική Λέσχη ή κάτι τέτοιο.