Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις...

Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter
3

Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter

 

Σερβίρεται περίπου δύο ώρες πριν το εστιατόριο ανοίξει για βράδυ χορταίνοντας όλη τη σκληρά εργαζόμενη ομάδα, τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, το σεφ και τους βοηθούς του, σερβιτόρους και λαντζέρηδες, προσφέροντάς τους την απαραίτητη αίσθηση της δεμένης ομάδας χωρίς την οποία είναι αδύνατον να δουλέψει η επαγγελματική κουζίνα. 

Μοιραστήκαμε μιά πεντανόστιμη ασιατική σούπα μαζί με τo σεφ Γκίκα Ξενάκη και τους συνεργάτες του στο πανέμορφο εστιατόριο  Aleria στο Μεταξουργείο και καταλάβαμε μιά ακόμα φορά τη σημασία που προσφέρει ένα καλομαγειρεμένο φαγητό στην ομάδα που περνά πολλές ώρες μαζί δουλεύοντας σκληρά για ένα κοινό αλλά απαιτητικό σκοπό, την απόλαυση του εκλεκτού φαγητού που σερβίρεται στους πελάτες. 

Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter
Ο ιδιοκτήτης του Aleria Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης
 

Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter
Γκίκας Ξενάκης
Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter
Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter

“Οσο σημαντικό είναι για μια οικογένεια να τρώνε τα μέλη της όλοι μαζί, εξίσου σημαντικό θεωρώ ότι είναι και για την ομάδα της επαγγελματικής κουζίνας που στοχεύει στην απόλαυση του φαγητού. Τρώγοντας μαζί, η ομάδα δένεται και λειτουργεί ακόμα πιο αποτελεσματικά. Το καθημερινό φαγητό είναι ένας τρόπος επικοινωνίας πιο ουσιαστικός: γύρω από το τραπέζι προτείνονται καινούριες ιδέες, γίνονται αναλύσεις και παρατηρήσεις, εκφράζονται σκέψεις και συναισθήματα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην οικογένεια την ώρα  του φαγητού, καθώς το κάθε μέλος μοιράζεται με  τους υπόλοιπους κοινά πράγματα.

                                   

Ένα είναι το συστατικό που δεν πρέπει να λείπει και από αυτό το τραπέζι: η αγάπη! Παρόλο που πολλοί θεωρούν ρουτίνα, ίσως και αγγαρεία, το φαγητό του προσωπικού για μένα είναι ένα καθημερινό σημαντικό θέμα: το προσωπικό πρέπει να τρώει καλά. Μαγειρεύω το φαγητό του προσωπικού με το ίδιο πάθος και αγάπη όπως μαγειρεύω και για τους πελάτες του Αleria και πιστεύω ότι μόνο όταν σέβεσαι το φαγητό που τρως μπορείς να σέβεσαι και το φαγητό που προσφέρεις.

                                   

Τρώμε όλοι μαζί. Ο σεφ, οι σου σεφ, οι βοηθοί, οι σερβιτόροι και ο λαντζέρης, κάθε μέρα στις 7 το απόγευμα, περίπου 1,5 ώρα πριν ξεκινήσει το σέρβις του εστιατορίου. Είναι η ώρα που έχουν όλοι τελειώσει τις προετοιμασίες τους και μαζευόμαστε στη σάλα σε ένα τραπέζι που καθημερινά στρώνεται από όλους για όλους. Το φαγητό ετοιμάζεται από όλους τους μάγειρες εναλλάξ κάθε μέρα.

Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις... Facebook Twitter
Όλοι μαζί, γύρω από ένα τραπέζι. Λίγο πριν αρχίσει το σέρβις.

Η φιλοσοφία του να φάμε όλοι μαζί, κυρίως αφορά στο δέσιμο της ομάδας. Εαν ο καθένας έτρωγε μόνος του, διαφορετικές ώρες, απλά για να κορέσει την πείνα του, είναι σίγουρο πως δεν θα αισθανόταν μέλος μιας ομάδας και θα λειτουργούσε ατομικά αντιμετωπίζοντας τη δουλειά του ως "υποχρέωση" που πρέπει να φέρει σε πέρας ακόμα μια μέρα. Όμως στη δική μας τη δουλειά, το ομαδικό πνεύμα και η συνεργατικότητα είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας. Πιστεύω λοιπόν, ότι αυτά ενισχύονται μέσα από την καθημερινή μας συνάντηση γύρω από το τραπέζι.

                                   

Για το τραπέζι του προσωπικού προτιμάμε να επιλέγουμε παραδοσιακές συνταγές, γνώριμες σε όλους, με κάποιες παραλλαγές ίσως στην παρασκευή τους ή στα υλικά τους. Γλυκό υπάρχει μια φορά την εβδομάδα, καθώς προσπαθούμε να μη βαραίνουμε πολύ πριν από το σέρβις.”

Την ομάδα του εστιατορίου Aleria αποτελούν οι Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης (ιδιοκτήτης) , Γκίκας Ξενάκης (σεφ), Ηλίας Σφακιανάκης (sous chef), Χριστόφορος Καλύβας (garde mange, υπεύθυνος για τα “κρύα” πιάτα) και Μαρία Καλλιγερή (υπεύθυνη στα γλυκά και ψωμιά) , Σάκης Στάμου (βοηθός), Μαρία Πουτσελά , Φέλη Τερζούδη και Στάθης Τσώκος (σερβιτόροι) και Ρούλα Καραντουλαμά και Τίμπου (υπεύθυνοι καθαριότητας ).

                                   

ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ NOODLES, ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΛΕΜΟΝΟΧΟΡΤΟ, ΦΡΕΣΚΟ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ

(για 4 άτομα)


Υλικά

4 μπούτια κοτοπουλο

200 γρ σελινόριζα 

150 γρ καρότο

150 γρ κολοκύθι

1 κρεμμύδι ξερό

3 κρεμμυδάκια φρέσκα

2 σκελίδες σκόρδο

2 κλωναράκια λεμονόχορτο

100 γρ somen noodles (ή φιδέ)

30 γρ πιπερόριζα

3 τομάτες

4 κουτ. σούπας σόγια σως

Χυμός λεμονιού


Εκτέλεση 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μπούτια μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις τομάτες και προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει καλά. Σιγοβράζουμε για 1 1/2 ωρα και σουρωνουμε κρατώντας μόνο τον ζωμό και τα μπούτια. Ξαναβάζουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε την σελινόριζα, το καροτο και το κολοκύθι τριμένα στον χοντρό τρίφτη και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά . Στη συνέχεια προσθέτουμε τα noodles και συνεχίζουμε το βράσιμο για αλλα 10 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το λεμονόχορτο , την πιπερόριζα και αφήνουμε για δεκα λεπτα να αρωματίσουν τον ζωμο και μετά τα αποσύρουμε. Τελος ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμύδι πολυ ψιλά κομμένο, το χυμό λεμόνι , τη σόγια , το φρέσκο κόλιανδρο και το κρέας απο το κοτόπουλο.Τσεκάρουμε το αλάτι και σερβίρουμε. 

                                   

Το εστιατόριο Aleria (Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο, 210-5222633 και 210-5235192) γιορτάζει φέτος τα επτά χρόνια λειτουργίας του .

Πληροφορίες εδώ για το γιορτινό μενού που σερβίρεται τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο Aleria

Γεύση
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια
Α, ρε Αθηναίγοι...."Φορτωμένοι" είστε, τα ρεβεγιόν των 70 ευρώ βλέπει η Μέρκελ (στα όχι πιο ακριβά εστιατόρια των Αθηνών) και παίρνει η μπάλλα όλη την Ελλάδα...
Eπιτρέψτε μου να προσθέσω τον ΜΙΚΕ στην Πλ.Μαβίλη ( γιά την υπέροχη μπαβαρουάζ σοκολάτα που εξακολουθεί να κάνει και την πάστα με το γλυκό λεμόνι) καθώς και το Delicieux που βρίσκεται στην πίσω πλευρά τουο ΧΙΛΤΟΝ, γιά την τούρτα orange και την συγκλονιστική του μπαβαρουάζ..... Επίσης το ΕΛΛΗΝΙΚΟ που τώρα βρίσκεται σε μικρούς χώρους στην Π.Ιωακείμ καθώς και στο Ν.Ψυχικό. Είναι το πρώτον διδάξαν τα εκλεράκια πορτοκάλι καθώς και τα ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ tuiles ( με μύγδαλο,ή φυστίκι, η πορτοκάλι ή σοκολάτα) που τα βρίσκεις πάντα στις βιτρίνες του!!!! Από μιά παλιά Αθηναία.... αφόρητα γλυκατζού...