Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα!

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter
2

Αν είσαι καλοφαγάς, αν ξοδεύεις αρκετά για τη διατροφή σου, αν θες κάτι εξαιρετικό για μια γαστρονομική εμπειρία στο σπίτι, αν ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο αγαθό σου, τότε οι προμήθειες μοιάζουν με έναν μίνι-μαραθώνιο: τρέχα για τα λαχανικά και τα φρούτα στις βιολογικές λαϊκές και στα κοντινά μποστάνια (τα ποια;), για αγνό κρέας στον σούπερ χασάπη ή στο χωριό (το ποιο;), σε ψαγμένα μπακάλικα για τα νόστιμα τυριά και τα βιολογικά όσπριά σου (ποιος δεν ψωνίζει και τα όσπριά του από το βολικό σούπερ μάρκετ), πάει η μέρα… Δοκίμασα για έναν μήνα να παραγγείλω ποιοτικά τρόφιμα απ’ όσες περισσότερες ιστοσελίδες ήταν δυνατόν, ελπίζοντας να βρω χρόνο για όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να χωρέσω μέσα στη μέρα.

Με ενθουσίασε η ιδέα ότι παραγωγοί στέλνουν τα εκλεκτά τους προϊόντα κατευθείαν στον καταναλωτή (ή κάποιος τα συλλέγει για να τα παραδώσει σε σένα) αλλά και η ευκολία του πράγματος: επιτέλους, τέρμα το κουβάλημα, αν όχι τίποτε άλλο… 

Είχα αμφιβολίες για το αν το εγχείρημα θα πετύχαινε και οι επιλογές μου θα έφθαναν αλάνθαστες και χωρίς καθυστέρηση στο σπίτι. Κατάφερα, τελικά, να βρω μερικές αξιόπιστες εταιρείες από τις πολλές που προσπαθούν να φέρουν κοντά τους παραγωγούς και τους απαιτητικούς καταναλωτές τόσο σε σπίτια όσο και σε… βρεφονηπιακούς σταθμούς, ξενοδοχεία, ταβέρνες και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας όπου η ποιοτική (και ακριβή) πρώτη ύλη έχει τον κυρίαρχο λόγο.

Καλημέρα καινούργια αγάπη (e-shopping), λοιπόν, καλημέρα καινούργια ζωή: 

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter

 

1. ΦΑΡΜΑ ΜΠΡΑΛΟΥ (www.mfarma.gr)

Εκλεκτά, ποιοτικά αλλά και σπάνια κρέατα (ελάφι, χήνα, αγριόχηνα, ορτύκι, πάπια) σε τιμές ελαφρώς ακριβότερες από αυτές της αγοράς, με πολλές προσφορές όμως κάθε βδομάδα που κατεβάζουν τις τιμές στα επίπεδα της ποιοτικής αγοράς. Ο Δάμης Πειθής ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια να εκτρέφει τα δικά του ζώα στη φάρμα του στο οροπέδιο Μπράλου Φθιώτιδος και προμηθεύει μέσω ηλεκτρονικής παραγγελίας από το 2011 πολλά απαιτητικά γκουρμέ νοικοκυριά και εστιατόρια με φρεσκότατα κρεατικά αλλά και αυγά, κοτόπουλα, παστουρμά, μπρεζάολα καθώς και με επιλεγμένα όσπρια, γαλακτοκομικά και τυριά της περιοχής του. Ίσως να μην ενδώσεις αμέσως στα εκλεκτά rib eye, κομμένα στα 3 εκατοστά πάχος, λόγω κόστους, αλλά θα μείνεις πελάτης του για τις τόσο παρεξηγημένες μοσχαρίσιες μπριζόλες, τις γάλακτος αλλά και τις σταβλίσιες, το εγγυημένο μοσχαρίσιο συκώτι, τα μοσχαρίσια λουκάνικα και το νόστιμο χοιρινό. Ένα μικρό, πεντακάθαρο κρεοπωλείο στην Καλογρέζα (Αλαμάνας 24, 210 2713126 και 6944 950555) αξίζει μια πρώτη «εκπαιδευτική» επίσκεψη για να γνωρίσεις από κοντά τα κομμάτια κάθε ζώου και να αποφασίσεις τι κρέας θα χρησιμοποιήσεις για κάθε φαγητό. 

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter
 

2. ΓΙΝΕ ΑΓΡΟΤΗΣ (www.gineagrotis.gr)

 

Ναι, ο τίτλος του site είναι σωστός: μπορείς να «γίνεις αγρότης» και να επιμελείσαι όσο σχολαστικά θες την καλλιέργειά σου στα χωράφια των παραγωγών με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία. Ή, απλώς, με ένα κλικ να παραγγείλεις ένα ατομικό, μεσαίο ή οικογενειακό κιβώτιο ζαρζαβατικών που θα έρχεται στην πόρτα σου μια φορά την εβδομάδα, ανάλογα με την περιοχή όπου κατοικείς. Τα λαχανικά είναι πιστοποιημένα βιολογικής καλλιέργειας, εποχικά και φρεσκοκομμένα. Κολοκύθες, μελιτζάνες, πιπεριές τσίλι, μανιτάρια και πατάτες Πέλλης, καθώς και αυγά, φρούτα (ρόδια, φιρίκια και κυδώνια), ψωμί από Ντίνκελ αλλά και αμύγδαλα, σαλέπι και φρέσκα μυρωδικά. Τιμές σαφώς ανώτερες της συμβατικής λαϊκής και ίσως χαμηλότερες της βιολογικής. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, διευθυντής της εταιρείας, ετοιμάζει σύντομα το πρώτο ελληνικό farmer’s market στον Άγιο Στέφανο για όποιον έχει χρόνο και προτιμά να διαλέγει ο ίδιος ένα-ένα τα λαχανικά του.

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter
 

3. ΕΥΒΙΟΤΟΠΟΙ (eviotopoi.gr)

 

Οι Ευβιότοποι είναι ένα πρότυπο βιολογικό αγρόκτημα (πιστοποιημένο από την «Bio Hellas») υπαίθριας εκτροφής ελληνικών μοσχαριών, χοίρων, αιγοπροβάτων και πουλερικών. Εκεί εκτρέφονται όλων των ειδών τα οικόσιτα ζώα με τη χρήση ήπιων και βιολογικών μεθόδων. Το κρέας είναι εγγυημένα ελληνικό και όχι απλώς ελληνικής προέλευσης. Όταν παραγγείλεις, διάλεξε κάτι ασυνήθιστο, όπως η πικάνια (που θεωρείται το καλύτερο κομμάτι του μοσχαριού για ψησταριά ή φούρνο), το οσομπούκο και ο σιδηρόδρομος (για φούρνο και κατσαρόλα). Ιδιαίτερα ελκυστικά τα combos (συνδυασμοί μοσχαρίσιου, χοιρινού κρέατος με λουκάνικα και κοτόπουλο) που σου λύνουν τα χέρια για μπάρμπεκιου με φίλους. Το site τους είναι ενημερωτικό, με συνταγές και προτάσεις για το καταλληλότερο μέρος του κρέατος για κάθε φαγητό. Αξίζει μια επίσκεψη στην «μπουτίκ» τους –όπως την ονομάζουν– στην οδό Αγγελοπούλου 4, στο Ν. Ψυχικό (210 6777173). Από το ίδιο site μπορείς να παραγγείλεις τις συνοδευτικές σος της Ήδιστον (www.idiston.com.gr), όπως η σος δαμάσκηνο για χοιρινό και αλλαντικά ή εσπεριδοειδών για μαρινάδα. Οι τιμές είναι υψηλότερες από του συμβατικού κρέατος, αλλά ανταγωνιστικές σε σχέση με άλλες πιστοποιημένες εταιρείες του κλάδου.

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter
 

4. ΒΙΟΒΟΧ (biobox.gr)

 

Πρωτοπόρος στην αποστολή φρέσκων και εποχικών βιολογικών φρούτων και λαχανικών στο σπίτι, η Αλεξάνδρα Βαλοπετροπούλου ξεκίνησε την Biobox το 2006 για να διοχετεύσει τη δική της παραγωγή (από σαράντα πιστοποιημένα βιολογικά στρέμματα του λόφου Μαζογερέ κοντά στο Μαρκόπουλο) ;όπως και από σαράντα ακόμα επιλεγμένα βιολογικά αγροκτήματα. Έκτοτε, σου στέλνει κάθε βδομάδα ένα κομψό κιβώτιο με 12-14 διαφορετικά προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου και αφαιρώντας κάποιο προϊόν που τυχόν δεν χρησιμοποιείς. Επιλέγεις το μέγεθος του κιβωτίου που καλύπτει τις ανάγκες του σπιτικού σου και με έξτρα χρέωση παραγγέλνεις καλό ελαιόλαδο, μέλι, αυγά, όσπρια και πολλά άλλα προϊόντα μικρών παραγωγών. Την Αλεξάνδρα και την Biobox εμπιστεύονται και βρεφονηπιακοί σταθμοί για τον σωστό σχεδιασμό ενός θρεπτικού μενού και την τροφοδοσία τους! Από την παραγωγή στην κατανάλωση, χωρίς μεσάζοντες, το πιο σημαντικό ατού της Αλεξάνδρας, που μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της με mail στο [email protected] ή να της τηλεφωνήσεις για περισσότερες πληροφορίες στο 22991 12975. 

 

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter

5. NOT JUST GREEK SALAD (notjustgreeksalad.com)

 

Τρεις φίλοι ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια το not just greek salad με σκοπό την ηλεκτρονική πώληση ιδιαίτερων ελληνικών προϊόντων εκτός συνόρων: αυθεντική φάβα Σαντορίνης από τον συνεταιρισμό Santo, εκλεκτός ξινός τραχανάς της Αρκαδιανής, ζυμαρικά με μελάνι σουπιάς από τα Μυλέλια, σμυρναίικος καφές από ιδιαίτερα χαρμάνια της Tusso για αρωματικό ελληνικό, ριζότο με μανιτάρια πορτσίνι από τις Γουμένισσες και άλλα πολλά ελληνικά τυποποιημένα τρόφιμα από εκλεκτούς παραγωγούς μας. Το αγγλόφωνο αυτο site φέτος άνοιξε και ένα κομψό παντοπωλείο στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου στο Κολωνάκι. Κάθε προϊόν στο site συνοδεύεται από τη συνταγή του για κάθε επίδοξο Εγγλεζάκι που θα τολμήσει να μαγειρέψει φάβα για πρώτη φορά σπίτι του, επειδή το δοκίμασε ως τουρίστας και του άρεσε!

 

Με ένα κλικ παραγγέλνεις τα καλύτερα! Facebook Twitter

6. Yiam (www.yiam.gr)

 

Με διαλεχτή πρώτη ύλη τα φρούτα και τα λαχανικά του κάμπου της Αγιάς στη Λάρισα, κοντά στο εργαστήριό της, η Αύρα Πανουσοπούλου από το 1999 παρασκευάζει τα γνωστά σε όλους βαζάκια της και πλέον σ’ τα στέλνει και με ηλεκτρονική παραγγελία σπίτι σου. Αξίζει να παραγγείλεις από εκεί ορεκτικά, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες που φτάνουν μέχρι και το απαιτητικό Λονδίνο (the Life Godess, …) και να σχεδιάσεις έτσι την παραγγελία σου ώστε να φτάσεις τα 30 ευρώ, κερδίζοντας δωρεάν αποστολή. Μπορείς να πληρώσεις με την πιστωτική σου, το PayPal, ή μια απλή κατάθεση στην τράπεζα (αν διαλέξεις τη μέθοδο της αντικαταβολής, θα επιβαρυνθείς με 4 ευρώ από το κούριερ που σ’ τα φέρνει σπίτι).  Διάλεξα γλυκό τριαντάφυλλο με μαστίχα, πάστα πράσινης τομάτας με πιπερόριζα, καυτερή μαρμελάδα πιπεριάς Φλωρίνης και δύο βάζα γλυκό σταφύλι με αρμπαρόριζα που φέτος δεν πρόλαβα να φτιάξω μόνη μου. Καθυστέρησα ευχαρίστως λίγο την παραγγελία μου όταν η Αύρα μού τηλεφώνησε να μου προτείνει ότι ίσως άξιζε τον κόπο να περιμένω λίγες μέρες και αντί για δύο βάζα γλυκό σταφύλι να παραγγείλω το γλυκό κάστανο με φυσική βανίλια που καταφθάνει αυτή την εποχή – να πρόσθετα, ίσως, κι ένα τουρσί από μπάμιες με λιαστά τοματάκια για να συνοδεύω τις χειμωνιάτικες σούπες με όσπρια;  Φιλικό σέρβις, συνταγές/συλλεκτικές καρτέλες που συνοδεύουν κάθε βαζάκι, δίνοντάς σου ιδέες για περισσότερες χρήσεις του προϊόντος. Ετοιμάζουνε πυρετωδώς καινούργιο κατάλογο με την έμπνευση του γιου της σεφ Κώστα Παπαχαραλάμπους (όπως πέστο με λιαστά τοματάκια, καπνιστές μελιτζάνες με φέτα, φακές με ρέγκα και άλλες πρωτότυπες νοστιμιές).  Παραλαμβάνεις την παραγγελία σου με κούριερ την επόμενη εργάσιμη ημέρα, αν μένεις σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα, ή μετά από δύο μέρες στις άλλες περιοχές. Επίσης, μπορείτε να στείλετε δώρα στους μερακλήδες φίλους σας μέσα από το eshop και να τους εκπλήξετε νόστιμα! 

Γεύση
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

2 σχόλια
Έπαιρνα λαχανικά από κάποιον από τους προτεινόμενους, και σταμάτησα όταν έμαθα ότι προμηθευόταν κ από Βοιωτία. Βιολογικά μεν, με μπόλικο χρώμιο κ μόλυβδο δε.
ξεχάσατε τον Κρεμύδα Κωνσταντίνο με τα καταπληκτικά βιολογικά προιόντα απο τα Χανιά της Κρήτης που σου φέρνει κάθε εβδομάδα στην πόρτα σου(Αττική) ολόφρεσκα προιόντα δίχως έξοδα μεταφορας.