Μια Κυριακή στον Βάρσο

Μια Κυριακή στον Βάρσο Facebook Twitter
12

Έχω μια αδυναμία στα παλιά ζαχαροπλαστεία. Μάλλον φταίει το γεγονός πως πέρασα την παιδική μου ηλικία σε ένα. Και τώρα, πολλά χρόνια μετά, ακόμα κάποια χορδή στο μυαλό χτυπάει κάθε φορά που πάω σε κάποιο μαγαζί που μου θυμίζει εκείνα τα χρόνια. Τα παλιά ψυγεία, οι βιτρίνες, το κλασικό τρίπτυχο εκλέρ – κοκ – πάστα αμυγδάλου, το άρωμα. Ένα μείγμα από βανίλια, βούτυρο, ζάχαρη και κρέμα γάλακτος. Ναι, η κρέμα γάλακτος έχει άρωμα, αν είσαι εκπαιδευμένος. Είναι σαν να μυρίζεις αυτά τα λευκά κρινάκια που φυτρώνουν στις άκρες των ποταμιών. Το πιο αγνό πράγμα στον κόσμο. Κάθε φορά που μπαίνω σε ένα λοιπόν, είναι σα να με έχουν αγκαλιάσει όλες οι καλές θείες του κόσμου. Χαζεύω τα γλυκά με τις ώρες, τα ταψιά με τους μπαμπάδες που στέκουν κορδωτοί και ολίγον θηλυπρεπείς, είναι το λούνα παρκ μου, κρυφοκοιτάζω μέσα στα εργαστήρια και παρακολουθώ τους τεχνίτες να «κουμπώνουν» petit fours με μαρμελάδα βερίκοκο, θεωρώ μεγαλειώδες που στα παλιά ζαχαροπλαστεία υπάρχει ακόμα η γενική ιδέα πως είναι και καφενεία. Το ξέρω, πως τα δικά μας παλιά ζαχαροπλαστεία, μπορεί να μην έχουν την αίγλη και το grandeur (ούτε σε λουκ αλλά ούτε και σε γαστρονομική παράδοση) αυτών της Ευρώπης, είναι όμως κάτι τελείως ελληνικό. Από τα λίγα που μας εξασφαλίζουν ένα είδος συνέχειας στην ιστορία της ελληνικής γαστρονομίας.  Και σε μια χώρα που επιλέγει να μην έχει μνήμη (δες ας πούμε τι έχουν κάνει στο κακόμοιρο το Ζόναρς), το να μπορείς ακόμα να φας ένα ρυζόγαλο, έτσι όπως το θυμάσαι από τότε που σε πήγαιναν οι γονείς σου κάθε Σάββατο απόγευμα στο καλό ζαχαροπλαστείο της περιοχής, είναι κάτι.



Το περασμένο Σάββατο πήγα σε αυτό
που θεωρώ πως είναι ο βασιλιάς των παλιών ζαχαροπλαστείων στην Αθήνα. Ο Βάρσος στην Κηφισιά είναι ένα institution. Πρόκειται για ένα τεράστιο παλιό κτίριο στο Κέντρο της Κηφισιάς, μια απίστευτα καλοκουρδισμένη μηχανή που παράγει καθημερινά εκατοντάδες είδη παραδοσιακού ελληνικού ζαχαροπλαστείου και βεβαίως διαθέτει, όχι μόνο μια σούπερ hip (με τα δεδομένα της hipsteroεποχής) σάλα με δερμάτινα 70’s καθίσματα για να κάτσεις αλλά και ένα κήπο με αγάλματα και πλατάνια. Στο Βάρσο οι μπαμπάδες, έχουν άλλη γεύση. Στους μαρμάρινους πάγκους, κυρίες με λευκές ποδιές γεμίζουν παστάκια με φρεσκοκτυπημένη κρέμα γάλακτος, τυλίγουν μπεζέδες σε σελοφάν και στοιβάζουν μαρμελάδες βατόμουρο σε όμορφους βολικούς πύργους. Τα ρυζόγαλα σερβίρονται στα πιο ωραία πιάτα με λίγη κανέλλα και αν ζητήσεις γιαούρτι με μέλι και καρύδια να ξέρεις πως το γιαούρτι τους είναι ένα από τα καλύτερα στην Αθήνα. Απέναντι, μόλις έχει ξεφουρνιστεί άλλη μια δόση τσουρέκια με σοκολάτα (το all time Varsos favourite, μέλους της LifO Team), υπάρχει ακόμα και Pineapple up-side down cake. Ταψιά με μπακλαβάδες, παγωτά σπιτικά, κρέμες. Εδώ, όλα τα trends που κατακλύζουν το κέντρο της Αθήνας (βλέπε ζαχαροπλαστεία με σαλονικιώτικα γλυκά που πήζουν στη ζάχαρη και pseudo middle eastern καταστάσεις) τους αφήνουν ανεπηρέαστους. Κάθε παστάκι στο Βάρσο βροντοφωνάζει παλιά καλή αστική Αθήνα. Περιμένω από στιγμή σε στιγμή το Ζήσιμο Λoρεντζάτο να μπει μέσα, και να ζητήσει έξι εκλέρ σε κουτί για το σπίτι.

 

Μια Κυριακή στον Βάρσο Facebook Twitter

 

 

Μια Κυριακή στον Βάρσο Facebook Twitter

Καθόμαστε στους δερμάτινους καναπέδες και παραγγέλνουμε μπαμπάδες, κοκ, και καφέδες. Ζητάω και ρυζόγαλο με κανέλλα. Έξω τα πλατάνια είναι μεγαλειώδη, το αεράκι κάνει τα φύλλα τους να χορεύουν, ο κόσμος πηγαινοέρχεται με σακούλες από την ανθοκομική έκθεση, κάποιος απέναντι μας διαβάζει ένα βιβλίο του Τρούμαν Καπότε, το βρήκα πολύ ταιριαστό. Οι σερβιτόροι πηγαινοέρχονται με δίσκους φορτωμένους γλυκά θαύματα, θα ήθελα χωρίς ντροπή να ζητήσω ένα κουταλάκι για να δοκιμάσω απ’ όλα. Και μετά να κάτσω πίσω από τον πάγκο να παρακολουθώ τις κυρίες να πακετάρουν μπισκότα και τσουρέκια στου Κηφισιώτες.

Σκέφτομαι πως όταν αποφάσισα να δώσω σε αυτή τη στήλη το συγκεκριμένο τίτλο, κάτι τέτοια πρωινά είχα στο μυαλό μου.

Να έχετε ένα καλό υπόλοιπο Κυριακής. Σας φιλώ.

 

12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

8 σχόλια
Back in the 80s, η κοπάνα από το σχολείο τελείωνε στον Βάρσο με δύο κρουασάν σοκολάτα - καρύδι και ένα μπουκάλι γάλα στο χέρι - αυτό με το τριγωνικό πλαστικό κλείσιμο. Υπέροχο!Το πρόβειο γιαούρτι του παραμένει ακόμα και σήμερα από τα καλύτερα που θα βρείτε.Πρόσφατα, πήγα με τον γιο μου που είναι ενάμιση, γλύκας και κοινωνικός, και ο παππούς έλαμψε! Τον βούτηξε και μας λέει κάντε τα ψώνια σας όσο θέλετε θα ασχοληθώ εγώ! Το καταχάρηκε
Υπερτιμημένο?? Μάλλον δεν έχετε κάνει φίλοι μου καλή έρευνα αγοράς!Η σχέση ποιότητας-τιμής είναι εξαιρετική, και τα προϊόντα είναι όλα φτιαγμένα από αγνές πρώτες ύλες. Ίσως έχουμε πια συνηθίσει στις μοντέρνες γεύσεις των περισσότερων προϊόντων που προέρχονται από προσμίξεις με σκόνες και κάθε λογής βελτιωτικά, και έτσι το παραδοσιακό μας φαίνεται παραδόξως περίεργο!Η εξυπηρέτηση στο ταμείο σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί, πάντως από όσο γνωρίζω οι ταμίες είναι όλοι υπάλληλοι και όχι μέλη της οικογενείας η οποία για να μετράει 4 γενιές ήδη στην επιχείρηση, μάλλον θα το έχει μεράκι...
Υπερβολικά υπεριτιμημένο!Όσες φορές έχω πάρει κάτι το έχω πετάξει...Κατάγομαι από πόλη παραδοσιακών ζαχαροπλαστείων με θαύματα στα γλυκά, οπότε περίμενα κάτι καλύτερο για τόση φήμη...
Κοίτα, ζω στην Κηφισιά 45 χρόνια. Εδώ μεγάλωσα, και φυσικά ο Βάρσος ήταν- και σε μεγάλο βαθμό παραμένει- το κέντρο της μικρής μας πόλης. Υπερτιμημένο (κατά την ταπεινή μου γνώμη μιας κι όλα είναι θέμα γούστου) είναι το τσουρέκι του που για μένα είναι πολύ βαρύ και ΤΙΓΚΑ στο βούτυρο. Ομως, το μαγαζί έχει μακρά ιστορία στα γαλακτομικά αφού μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80 είχε τα δικά του βουστάσια κι αυτό σήμαινε ότι παρηγαγε το δικό του γάλα το οποίο και μοίραζε door to door κάθε πρωί στα σπίτια της περιοχής. Ολα τα γαλακτοκομικά του λοιπόν έχουν εξαιρετική γεύση και σε πάνε πολύ πολύ πίσω στο χρόνο, τότε που το γάλα είχε γεύση και το γιαούρτι πέτσα. Η κρέμα γάλακτος που πωλείται χύμα και η σαντιγύ του ειναι απλά ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ υπάρχει στην πρωτεύουσα. Ομως, το πιό όμορφο κομμάτι του Βάρσου, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί, οι περισσότεροι εκ των οποίων πάνω από 2 δεκαετίες. Τους βλέπεις και αναγνωρίζεις στο πρόσωπό τους ιστορίες δικές τους (θυμάσαι φερ'ειπείν την τάδε πωλήτρια έγκυο, και συνειδητοποιείς ότι ήσουν 10 χρονών τότε) και ταυτόχρονα σου έρχονται στο νου στιγμές από την δική σου διαδρομή. Βλέπεις το τάδε γκαρσόνι που τώρα ετοιμάζεται για σύνταξη και τον θυμάσαι κοτσονάτο στα νιάτα του να σου δίνει την γνωστή του διάλεξη περί τσιγάρου στις περίφημες κοπάνες. 'Η βλέπεις τους ίδιους τους ιδιοκτήτες από πάππου μέχρι τον εγγονό και την γυναίκα τώρα, να κάθονται στο ταμείο τους, αγέλαστοι και κατσουφιασμένοι σαν τον Σκρουτζ και αναρωτιέσαι, μα γαμώτο τόσα χρόνια στραβά ξυπνάνε κάθε πρωί? ΕΝΑ χαμόγελο, ποτέ δεν θα το σκάσουν? Ε, από ότι φαίνεται, σχεδόν ποτέ. Είναι μάλλον γονιδιακό. Ασχετο, αλλά δεν θα ξεχάσω την απογοήτευσή μας όταν στιςαρχές του 80 ο Βάρσος έκανε μια καινοτομία και πρόσθεσε στο ΤΕΛΕΙΟ εκλερ του σαντιγύ. Και το κατέστρεψε....Πάντως οι τρούφες του (ένα πλήρες γευμα σημειωτέον) είναι ακόμα ότι καλύτερο στην κατηγορία τους.Κι επειδή όλα εκεί μέσα είναι σα να σταμάτησε ο χρόνος κάπου στα 45 χρόνια πριν, το μόνο σίγουρο είναι ότι, σ'αρέσουν δεν σου (μου κλπ) αρέσουν τα προϊόντα του, την ποιότητα του δεν την άγγιξε η δηθενιά. Οπως και τον χώρο. Είναι ταξίδι στο χρόνο.
Δεν έχω δοκιμάσει το τσουρέκι, αλλά για να λες εσυ που εισαι και φαν ότι δεν σου αρέσει τότε δεν θα το κάνω. Άσε που δοκιμάζω τσουρέκι από μικρό παιδί οπότε φοβάμαι πάλι την απογοήτευση.Έχω δοκιμάσει κρέμα, υπερβολικά γλυκιά. Πήρα προφιτερόλ, σορρυ αλλα αυτο δεν ηταν προφιτερολ ήταν μια πολύ μέτρια μους σοκολάτα καμιά σχέση με το τι εστί προφιτερολ, ούτε καν δίπλα. Παλιότερα είχα δοκιμάσει και σιροπιαστά αλλά και πάλι αν έχεις καταγωγή από ανατολή...μην πω τα ίδια.Και επίσης οι άνθρωποι, σε μένα που πάω σαν τουρίστας σπάνια, μου κάνουν πολλή άσχημη εντύπωση. Καμιά ζεστασία. Κατανοώ όμως την σύνδεση με την ιστορία της Κηφισιάς και το αποδέχομαι και μπράβο του που κρατάει τόσα χρόνια.
Αν και φανατικός του Βάρσου θα παραδεχτώ ότι έχεις σε κάποια δίκιο. Η αλήθεια είναι ότι σε κάποια γλυκά του είναι πολύ παλαιομοδίτικος (όχι με την καλή έννοια) και επίσης σε άλλα δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Πχ δεν μου άρεσαν καθόλου τα Σου και τα Κωκ του, λόγω κρέμας - πολυ στεγνή.Επίσης όντως έχει μια τάση υπερβολής στο βούτυρο και στο αυγό, το οποίο είτε σε τρελαίνει είτε το απορρίπτεις εντελώς. Σε αυτά που παραθέτεις και σε κάποια ακόμα θα συμφωνήσω εκτός από την κρέμα. Εχουμε και λέμε όμως:Παγωτο (φουλ βουτυρο-αυγό), αν σ'αρεσει ειναι από τα τοπ3 της Αθήνας και μόλις 9,80 το κιλό. Ρυζόγαλο (με ελάχιστο ξύσμα λεμονακι) το καλύτεροΤσουρέκια - μπριος - κρουασάν (είπαμε βουτυρο)Κρέμα-γιαούρτι τα είπαμεΠαστα φλώραΓαλακτομπούρεκο (για μενα καλύτερο απ' όλους τους γνωστούς στην Αθήνα)Γαλακτομπούρεκο με κανταιφι (δάκρυ)Τυρόπιτα ταψιου και σφολιάτας (παρα πολυ καλές, λίγο ακριβές)Μερικές φορές καλό ελληνικό φυστίκι αιγίνης σε τρομερες τιμες. Αν κάτσεις, τα αυγά και οι ομελέτες του είναι καλέςΜΗΝ παρετε Φρεντο, φραπε ναι.Εκτός από την ποιοτητα των προιόντων του ο Βάρσος είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Κατ'αρχας όπως φαίνεται απαγορεύεται να δουλευεις εκεί αν είσαι κάτω των 50... Η πίσω αίθουσα έχει μείνει στη δεκαετία του 70. ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ είναι όλα τα λεφτά. Αν και τελευταία έχει γίνει λιγο χιπστεροτρεντυ, αν πας νωρίς είναι απόλαυση. Για τους εργαζόμενους ισχυει το εξής. Δεν σου κάνουν υπερβολικες γλύκες, μάλλον καθόλου, αλλά αν έχει πάει πολλές φορές σε γνωρίζουν και στο δείχνουν, ιδιαίτερα τα υπερήλικα γκαρσόνια, και μπορεί να σου κάνουν απίθανη πλάκα.Ισως να μην είμαι αντικειμενικός. Είναι το πιο αγαπημένο μου μέρος στην Αθήνα. Και το γνώρισα μεγάλος.
All time classic ο Βάρσος,απορώ πώς έχει διασωθεί.Μοναδικό τσουρέκι,κρουασάν,κουλούρια,σαντιγύ για τα γλυκά σας,γιαούρτια.Θυμάμαι στις γιορτές έφευγα με στοίβες τσουρέκια για δώρα.Κι ήταν ένα δώρο πού όλοι εκτιμούσαν.Επίσης οι τιμές του είναι πολύ λογικές για την ποιότητα που προσφέρει.
Συμφωνώ με το γράφοντα. Η γεύση και η μυρωδιά είναι τα κλειδιά της μνήμης. Ο Βάρσος στην Κηφισιά παραμένει σταθερή αξία κάτι που μας συνδέει με τα παλιά, κάτι που το θυμόμαστε από πάντα. Μακάρι να κρατήσει και για πάντα...
Σημείο κατατεθέν ο Βάρσος. Καταφύγιο στις κοπάνες από το σχολείο, ησυχαστήριο-αναγνωστήριο στα φοιτητικά και αγαπημένο στέκι και των δυο μας τώρα...Ζούμε εδώ κι ένα χρόνο στο εξωτερικό και στη λίστα για το τι θέλουμε να κάνουμε τα Χριστούγεννα που θα έρθουμε είναι ήδη και ο Βάρσος. Κρύο πρωινό, ιδανικά κοντά στο τζάκι, με κρέμα πιάτου, γιαούρτι, γεμιστό τσουρεκάκι και ζεστός καφές. Α και φεύγοντας οπωσδήποτε τσουρέκι για το σπίτι!