Τα υπόγεια Νο1: Toy Story

Τα υπόγεια Νο1: Toy Story Facebook Twitter
5

Νικώντας το ψευδοδίλλημα «να μοιραστώ ή όχι τον καλτ θησαυρό που έχω ανακαλύψει», αποφάσισα να ξεθάψω ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Θεσσαλονίκης. Την αποθήκη παιχνιδιών «Ο Φειδίας».

Στο κέντρο της πόλης, και πιο συγκεκριμένα στον αριθμό 61 της Ίωνος Δραγούμη, βρίσκεται ένας υπόγειος παράδεισος  1200τ.μ  ασφυκτικά γεμάτος με χιλιάδες παιχνίδια και βιβλία, ατάκτως ερριμμένα! Από την είσοδο ακόμα του μυστηριώδους υπογείου καταλαβαίνεις πως δεν ήρθες σε ένα συμβατικό κατάστημα, ή έστω σε ένα ακόμη παλαιοπωλείο. Το μαγαζί του κύριου Φειδία (aka Δημήτρη Κωνσταντινίδη) αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία από μόνο του.

Σαν άλλη, λοιπόν, Αλίκη στην χώρα τον Θαυμάτων τρύπωσα για λίγο στον αχανή του κόσμο. Να τι έμαθα:

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

φειδίας

Ο κύριος Κωνσταντινίδης, έμπορος από το 1969, χρησιμοποιούσε αρχικά αυτόν τον χώρο για καθαρά αποθηκευτικούς λόγους : Όταν συνάδελφοι του είχαν απογοητευτεί από το εμπόρευμα τους, ή όταν κάποια επιχείρηση έκλεινε, αυτός αγόραζε stock ότι περίσσευε. Και μάζευε... Για δεκαετίες μάζευε ασταμάτητα. Όταν ήρθε η στιγμή να κλείσει κι αυτός τα καταστήματα παιχνιδιών που διατηρούσε στο κέντρο, ό όγκος του εμπορεύματος είχε πια πάρει διαστάσεις επικές.

«Η δική μου η τρέλα, το χόμπι μου, είναι να μαζεύω. Δεν πετάω τίποτα. Άγχος για όλο αυτό το εμπόρευμα που έχει συγκεντρωθεί στο μαγαζί δεν έχω. Γιατί να έχω;» ρωτάει με ειλικρινή απορία. «Άσε τους άλλους να αγχώνονται για την ταξινόμηση. Εγώ είμαι διαφορετική περίπτωση.»

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς τι μπορούμε να πρωτοβρούμε στον «Φειδία».  Μεξικάνικες πινιάτες, χιλιάδες μεταχειρισμένα βιβλία, παιχνίδια ολοκαίνουρια, αλλά και παιχνίδια του προηγούμενου ακόμα αιώνα(!), σπάνιες γερμανικές σειρές kinder έκπληξη , μικροσκοπικά skateboards, ζόμπι χταπόδια, το αμαξάκι του δράκουλα, παλιές βιντεοκασέτες, μούμιες που μιλάνε,  playmobil, συλλεκτικούς σιδηρόδρομους. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος. Γράψε καλύτερα τι δεν έχω, μου λέει. « Μονάχα χαρτικά, απορρυπαντικά, και τρόφιμα δεν πουλάμε εδώ μέσα. Οτιδήποτε άλλο  θα το βρεις.»

Τα πιο σπάνια αντικείμενα είναι σύμφωνα με τον κύριο Κωνσταντινίδη τα παιχνίδια της ελληνικής εταιρείας-κολοσσό el greco (Φωτεινούλης, Μπιμπι-μπο, Μικρό μου Πόνι, Γλυκοπατάτες). Η θρυλική el Greco αφού μεσουράνησε την δεκαετία του 1980, εξαγοράστηκε τελικά από την πολυεθνική Hasbro, κι έπειτα έκλεισε. Σήμερα τα παιχνίδια της δεν υπάρχουν πουθενά και είναι περιζήτητα σους συλλέκτες όλου του κόσμου.

Αγαπημένο αντικείμενο ο κύριος Δημήτρης δεν έχει. «Εμένα δεν με παίρνει να δένομαι συναισθηματικά με πράγματα εδώ μέσα. Θα ήταν πρόβλημα. Είμαι έμπορος, όχι συλλέκτης. Εκτός από αυτό, να θυμάσαι πως όλα έχουν την τιμή τους...»

Η ΠΕΛΑΤΕΙΑ

«Ευτυχώς έρχονται οι νέοι! Την πρώτη φορά που έρχονται στο μαγαζί παθαίνουν σοκ. Υπάρχουν βέβαια και οι... σνομπ, αυτοί που παριστάνουν ότι δεν ξέρουν τι είναι αυτό που αγοράζουν φοβούμενοι μάλλον ότι χρεώνω ακριβά.»  Καλλιτέχνες, άνθρωποι του θεάτρου που ψάχνουν σκηνικά ή ακόμα και παλιά σενάρια , φοιτητές και καθηγητές που χάνονται στο τμήμα των βιβλίων, λάτρεις σπάνιων αστυνομικών μυθιστορημάτων, και φυσικά οι συλλέκτες, συνθέτουν την πελατεία του Φειδία.

«Συλλέγουν ότι δεν μπορείς να φανταστείς! Από σπιρτόκουτα και είδη μοντελισμού, μέχρι σαπούνια! Έχουμε δει τόσες τρελές περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια, που τίποτα πια δεν μου φαίνεται περίεργο.»

Ο κύριος Δημήτρης όμως δεν πουλάει σε τιμές συλλεκτικές : «Έρχονται αυτοί που γνωρίζουν, τα παίρνουν από εμένα φθηνά, και τα μεταπωλούν. Μία μεταλλική μινιατούρα Pontiac την έδωσα 15 ευρώ και πουλήθηκε στο ίντερνετ για 300!»

Η ΚΡΙΣΗ

«Τώρα με την κρίση ο πελάτης δεν έφυγε μόνο από το μικρό μαγαζί, αλλά και από το μεγάλο. Έφυγε από το παιχνίδι γενικώς», μου εξηγεί.  «Με τα μεταχειρισμένα βιβλία κάτι γίνεται, αλλά και πάλι οι απογοητεύσεις είναι πολλές.»

«Μη ξεχνάς όμως ότι κι εγώ εξυπηρετώ το χόμπι μου εδώ μέσα. Μέχρι να πεθάνω ή να μου το πάρει η τράπεζα δεν έχω να πάω πουθενά. Πρώτα θα κλείσουν όλοι οι άλλοι, και μετά εγώ», λέει ατάραχος.

Μαζί του!

Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό Pepper Magazine. Φωτογραφία Κωστής Αμοιρίδης

Αρχείο
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Μα πόσο γκαντέμης είμαι! Όταν πριν από πολλά χρόνια έπεσα πάνω μαγαζί τυχαία και είδα τον χαμό, ήμουν σίγουρος ότι θα είχε το "Κάστρα και Πολιορκητές", παλιό και αγαπημένο παιχνίδι. Δυστυχώς όμως, αν και μου είπε ότι το είχε υπόψιν του, δεν είχε κανένα κομμάτι.Νταξ, τώρα πια, με ένα απλό γκουγκλάρισμα βρήκα να πωλούνται κάποια στο διαδίκτυο (κάπως τσιμπημένα, πράγματι).Να μία διαφήμιση που βρήκα, για τους νοσταλγικούς:http://www.youtube.com/watch?v=8_mDGRRM8ZI
Θυμάμαι όταν το ανακάλυψα και εγώ. Τίποτα δεν σε προϊδεάζει για το τί θα αντικρύσεις στο υπόγειο, ούτε οι προειδοποιητικές πινακίδες "Έλα κάτω και θα πάθεις σοκ" ούτε το καμπανάκι της πόρτας που παίζει κάλαντα. Να είναι πάντα καλά ο άνθρωπος, να συνεχίζει να μετατρέπει ανυποψίαστους περαστικούς σε τυχοδιώκτες κυνηγούς θησαυρού, έστω και για λίγο.