Σεισμός

Η επιστήμη προτείνει: βρείτε τον σύντροφό σας τώρα, και μην περιμένετε

Η επιστήμη προτείνει: βρείτε τον σύντροφό σας τώρα, και μην περιμένετε Facebook Twitter
Oι επιστήμονες βρήκαν ότι είναι στη φύση μας – όπως παρατηρείται στη συμπεριφορά των πρώτων ανθρώπων – να διαλέγουμε την ασφαλή επιλογή όταν το διακύβευμα είναι υψηλό, όπως το αν θα ζευγαρώσουμε ή όχι...
3

 

Ερευνητές ειδικευμένοι στην εξελικτική θεωρία φαίνεται να παίρνουν το μέρος της θείας σας που με την πρώτη ευκαιρία θέλει να σας γνωρίσει κάποιο «καλό παιδί».

Ενώ η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει γοργά, όποιος είναι σε αναζήτηση σχέσης ή ακόμη και αν βρίσκεται μπροστά σε σοβαρή δέσμευση σκέφτεται το ίδιο πράγμα: να συμβιβαστώ με τον άνθρωπο που είμαι ή να περιμένω αυτόν που μου ταιριάζει πραγματικά; Άνθρωποι που είναι σε σχέση συχνά αναρωτιούνται αν είναι καλύτερο να περιμένουν λίγο ακόμα, μήπως τελικά γνωρίσουν το τέλειο ταίρι.

Επιστήμονες με ειδίκευση στην εξελικτική θεωρία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποστηρίζουν ότι αυτή η στρατηγική είναι λάθος. Μελετώντας την εξέλιξη της αποστροφής προς τον κίνδυνο, οι επιστήμονες βρήκαν ότι είναι στη φύση μας – όπως παρατηρείται στη συμπεριφορά των πρώτων ανθρώπων – να διαλέγουμε την ασφαλή επιλογή όταν το διακύβευμα είναι υψηλό, όπως το αν θα ζευγαρώσουμε ή όχι.

«Το άτομο που περιμένει να βρει το σωστό ταίρι μπορεί να μείνει μόνο του και να μην αφήσει απογόνους. Αν παρθεί η νωρίς η απόφαση έχει κανείς ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, ειδικά αν ζει σε μικρή ομάδα.»

Ο Chris Adami, καθηγητής μικροβιολογίας και μοριακής γενετικής, και ο Arend Hintze, ερευνητικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο MSU, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τελικά, είναι κανείς σε καλύτερη θέση όταν κατασταλάζει νωρίς, παρά παίζοντας το παιχνίδι της αναμονής.

«Οι πρωτόγονες φυλές πιθανότατα αναγκαζόταν να αποφασίσουν αν θα έβρισκαν καλύτερο σύντροφο ή όχι. Είχαν την επιλογή να διαλέξουν να ζευγαρώσουν με τον πρώτο, δυνητικά κατώτερο σύντροφο, και να ρισκάρουν να δημιουργήσουν έναν κατώτερο απόγονο, ή μπορούσαν να περιμένουν να βρουν τον τέλειο. Αν επέλεγαν να περιμένουν, υπήρχε η περίπτωση να μην ζευγαρώσουν ποτέ.»

Για να αποδείξουν την υπόθεση ότι είναι καλύτερο να κατασταλάξει κανείς τώρα, παρά να περιμένει, ο Adami και ο Hintze χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για τον εντοπισμό επικίνδυνων συμπεριφορών μέσα από χιλιάδες γενιές εξέλιξης ψηφιακών οργανισμών. Αυτοί οι οργανισμοί ήταν προγραμματισμένοι να παίζουν στοιχήματα σε παιχνίδια υψηλής απόδοσης, κάτι που αντανακλά τις αποφάσεις ζωής που πρέπει να παίρνουν οι φυσικοί οργανισμοί.

Οι δύο ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι μπορεί μακροπρόθεσμα να είναι σωστό να περιμένει κανείς για το σωστό ταίρι, από την άποψη της εξέλιξης είναι πιο λογικό να παίρνει απόφαση κανείς νωρίς, από το να ρισκάρει περιμένοντας.

«Το άτομο που περιμένει να βρει το σωστό ταίρι μπορεί να μείνει μόνο του και να μην αφήσει απογόνους. Αν παρθεί η νωρίς η απόφαση έχει κανείς ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, ειδικά αν ζει σε μικρή ομάδα.»

Η έρευνα έδειξε ότι σε μια ομάδα με λιγότερο από 150 άτομα τα μέλη της κοινότητας αποφεύγουν πιο πολύ το ρίσκο. Με άλλα λόγια, αν ζείτε σε μια μικρή κοινότητα, η συμβουλή είναι να βρείτε ένα ταίρι νωρίς και να παραμείνετε με αυτό.

3

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
το προσεγγίζει καθαρά εξελικτικά χωρις να περιλαμβανει τις συναισθηματικές αλλα και αλλες διαστάσεις μιας σχεσης.θα ήταν λαθος καποιοι να επηρεαστουν απο αυτο το αρθρο στη γενικη αποτιμηση για την διατηρηση μιας σχεσης
προυποθετοντας -οχι αστοχα,καθως ετσι ειναι στο ζωικο βασιλειο-οτι ψαχνουμε σεξουαλικο συντροφο με σκοπο την αναπαραγωγη και τη δημιουργια οικογενειας.κι οχι καποιον που θα μας καλυπτει συναισθηματικα και σεξουαλικα εκεινη την περιοδο,η και αργοτερα,χωρις το αγχος της δημιουργιας απογονων