Περάσατε τέλεια στις διακοπές; Δεν μας νοιάζει!

Περάσατε τέλεια στις διακοπές; Δεν μας νοιάζει! Facebook Twitter
7

Κατά πάσα πιθανότητα, οι φίλοι σας δεν ανυπομονούν να ακούσουν για τις πρόσφατές σας περιπέτειες.

Όταν ζείτε μια υπέροχη εμπειρία – ένα σπάνιο κρασί που στη Βουργουνδία, η βλέπετε την ανατολή του ήλιου στα Ιμαλάια – η ευχαρίστηση είναι όλη δική σας.

Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science και αναδημοσιεύτηκε στους New York Times δείχνει ότι μια σπάνια και εξαιρετική εμπειρία μπορεί να χαρίζει μεγάλες συγκινήσεις, αλλά αυτό συνοδεύεται και από κάποιο κόστος: την απομόνωση από φίλους που δεν έχουν όρεξη να ακούσουν λεπτομέρειες.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι όταν οι άνθρωποι συναντιούνται σε κοινωνικά πλαίσια, αυτοί που συμμετείχαν στην ίδια εμπειρία, ήθελαν να την συζητήσουν, όσο ασήμαντη κι αν ήταν. Οι ίδιοι άνθρωποι απομόνωναν όποιον ήθελε να μιλήσει για μια πολύ πιο σπάνια εμπειρία, όσο και αυτός αν ανυπομονούσε να τη μοιραστεί μαζί τους.

«Το ερώτημα είναι πολύ επίκαιρο, δεδομένου πόσο ο κόσμος πλέον δημοσιεύει και καυχιέται για ασυνήθιστες εμπειρίες μέσω των social media», είπε η Cassie Mogilner, αναπληρώτρια καθηγήτρια μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Αυτό υποδεικνύει ότι ο κόσμος όταν βλέπει όλα αυτά τα ποστ με τις καταπληκτικές διακοπές των άλλων, ίσως να αδιαφορεί και να βαριέται.»

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «ευχαρίστηση» προκύπτει, σε γενικές γραμμές, τόσο από μη-κοινωνικά πλαίσια, δηλαδή από μοναχικές δραστηριότητες, όσο και από εμπειρίες που μοιραζόμαστε με άλλους. Όμως η ευχαρίστηση μιας συναναστροφής με άλλους προκύπτει από την ταύτιση. Οι άνθρωποι προτιμούν να ανταλλάσσουν σχόλια για μια κοινή εμπειρία, παρά να ακούν μια πρωτότυπη ιστορία που δεν έχουν ζήσει.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Το να ζηλεύει ας πούμε κάποιος δεν σας πέρασε από το μυαλό; Οκευ καταλαβαίνω κάποιος να βαριέται την επανάληψη, αλλά όταν ο φίλος σου είχε μια πολύ έντονη εμπειρία, το φυσιολογικό είναι να θες να τον ακούσεις στην αρχή, να εντυπωσιαστείς με αυτά που θα πει (αν είναι εντυπωσιακά δηλαδή) και γενικά να δείξεις ενδιαφέρον, εφόσον αυτή η εμπειρία ήταν σημαντική γι αυτόν. αν δεν ενδιαφέρεσαι να κάνεις ούτε τα βασικά, δεν θέλω να στο χαλάσω, αλλά η ζήλια μπαίνει στη μέση, οπότε σ αυτή τη περίπτωση, άστο φίλο σου για κάποιον που του αξίζει.
Δεν συμφωνώ.Το καλοκαίρι ταξίδεψα απρόοπτα στο Περού.Όλοι μου οι φίλοι παρότι για τα ταξίδια μου στην Ευρώπη δεν δείχνουν ούτε το μισό ενδιαφέρον που δείχνω εγώ γύρω από οτιδήποτε ταξιδιωτικό, πέρασαν τουλάχιστον 2,5 ώρες ακούγοντας τις εντυπώσεις μου.Παραξενεύτηκα σε πολύ μεγάλο βαθμό.Κατέληξα στο ό,τι αφενός δεν έδειξα εξ αρχής καμιά διάθεση να διηγηθώ κάτι από αυτό το ταξίδι (για πολλούς λόγους παντελώς άσχετους με το ταξίδι) –στην ουσία με πίεσαν να τους τα διηγηθώ- κι αφετέρου επειδή ο προορισμός είναι τελείως εκτός καθιερωμένων.Και ναι, είμαι εξαιρετικός αφηγητής.
Πραγματικά, μπορώ να ακούσω για ελάχιστα λεπτά κάτι όπως οι ονειρεμένες διακοπές του φίλου αλλά οι πολλές λεπτομέρειες ΔΕΝ με ενδιαφέρουν. Αυτοί οι ατέλειωτοι μονόλογοι, (με) κουράζουν. Σε μία φιλική σχέση δεν υπάρχει το σχήμα του ομιλητή-κοινού για να έχουμε αγόρευση αλλά διάλογος. Και όταν ο άλλος δεν έχει να πεί τίποτε παρά μόνο να ακούει, δεν είναι και τόσο περίεργο να μην θέλει να ακούσει για παραπάνω απο κάποιο χρονικό όριο. Είναι ανθρώπινο.