Πού πηγαίνει η συνείδησή μας όταν πεθαίνουμε

 Πού πηγαίνει η συνείδησή μας όταν πεθαίνουμε Facebook Twitter
Η έλλειψη πλήρους θεωρίας από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη νευρολογία και την λειτουργία του εγκεφάλου για το πώς η δραστηριότητα των νευρώνων μεταφράζεται σε συνειδητές εμπειρίες (όπως το κόκκινο χρώμα) σημαίνει ότι η προσέγγιση μέσω της φυσιολογίας δεν είναι αρκετή ή είναι λανθασμένη.
22

Πού είναι η εμπειρία του χρώματος «κόκκινο» στον εγκέφαλό μας; Αυτή την ερώτηση έθεσε ο Ντίπακ Τσόπρα στον Michael Shermer του Scientific American στα πλαίσια του Sages and Scientists Symposium στην Καλιφόρνια. Κάποιοι από τους παρουσιαστές ισχυρίστηκαν ότι η έλλειψη πλήρους θεωρίας από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τη νευρολογία και την λειτουργία του εγκεφάλου για το πώς η δραστηριότητα των νευρώνων μεταφράζεται σε συνειδητές εμπειρίες (όπως το κόκκινο χρώμα) σημαίνει ότι η προσέγγιση μέσω της φυσιολογίας δεν είναι αρκετή ή είναι λανθασμένη. Η ιδέα ότι η υποκειμενική εμπειρία είναι αποτέλεσμα ηλεκτροχημικής δραστηριότητας είναι μια υπόθεση, έγραψε ο Τσόπρα σε ένα μέιλ.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την εγκεφαλική λειτουργία μπορούν να προβλέψουν τις επιλογές του ανθρώπου μέσω από τις εγκεφαλικές δραστηριότητες που φαίνονται σε εγκεφαλογραφήματα, πριν το αντικείμενο έχει συνειδητοποιήσει τι απόφαση πρόκειται να πάρει.

Πού είναι το μυαλό της θείας Μίλλι όταν πεθαίνει από Αλτσχάιμερ; Απάντησε ο Michael Shermer. Η θεία ήταν ένα εφήμερος σχηματισμός συμπεριφοράς στο σύμπαν και επέστρεψε στο δυναμικό από το οποίο προήλθε. Στη φιλοσοφική θεώρηση των ανατολικών παραδόσεων η υπόσταση του «εγώ» είναι μια ψευδαίσθηση και ο στόχος της φώτισης είναι η μετάβαση σε μια πιο παγκόσμια, μη χωρική, άυλη ύπαρξη.

Όμως, όπως γράφει ο Shermer στο Scientific American, η υπόθεση ότι ο εγκέφαλος είναι αυτός που δημιουργεί τη συνείδηση, έχει πολλαπλές σχετικές ενδείξεις, ασύγκριτα περισσότερες με την υπόθεση ότι η συνείδηση είναι αυτή που δημιουργεί τον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την εγκεφαλική λειτουργία μπορούν να προβλέψουν τις επιλογές του ανθρώπου μέσω από τις εγκεφαλικές δραστηριότητες που φαίνονται σε εγκεφαλογραφήματα, πριν το αντικείμενο έχει συνειδητοποιήσει τι απόφαση πρόκειται να πάρει. Το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει απόλυτα για το ποια θεωρία εξηγεί καλύτερα τον εγκέφαλο δε σημαίνει ότι είναι εξίσου πιθανό να είναι η ύλη δημιουργία της συνείδησης.- Λ.Φ.

22

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

12 σχόλια
ο Hawking δεν ειναι αγνωστικιστης. Ειναι πιο αθεος κι απο τον Dawkins. Και τα λεξικα τερτιπια δεν μπορουν να αγνοησουν την πραγματικοτητα της μη αναγκης για υπαρξη φανταστικων φιλων. Θες να πιστευεις στην Τινκερμπελ ? Με γεια σου και χαρα σου. Οχι ομως να επιστρατευσεις σοφικιστικες τρικλοποδιες για να παραμορφωσεις την πραγματικοτητα.
Ακόμα καλύτερα λοιπόν, ο άθεος Hawking έγραψε το παραπάνω. Ο ίδιος το έγραψε, όχι εγώ. Δεν έχω ανάγκη να παραμορφώσω την πραγματικότητά σου, το αν δέχεσαι εσύ ότι όλο το σύμπαν δημιουργήθηκε από το τίποτα, με γεια σου και χαρά σου. Αλλά το να παρομοιάζεις τον "παρατηρητή" ή κάποιο πιθανό δημιουργό σαν φανταστικό φίλο και να μη δέχεσαι ότι μπορεί να υπάρχει κάτι παραπέρα από όσα γνωρίζουμε, ε ρε φίλε, είναι σκοταδισμός! Ας σταματήσουμε, λοιπόν, να αναρωτιόμαστε τι είναι η συνείδηση και τι σχέση έχει με την σύγχρονη φυσική και κοσμολογία, είναι βολικά εδώ στην υλιστική κοινωνία μας, στην οποία ο μόνος θεός είναι το χρήμα... δεν έχουμε ανάγκη για "φανταστικούς φίλους".
Ας μας εξηγήσει κάποιος λοιπόν ποια ηλεκτροχημική δραστηριότητα του εγκεφάλου παίζει το ρόλο του "παρατηρητή" στη σύγχρονή κβαντομηχανική, ο οποίος προκαλεί την κατάρρευση μιας κυματοσυνάρτησης... Ας μη γελιόμαστε, όλα είναι υποθέσεις, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να έχουμε αποδείξεις για οτιδήποτε. Ακόμα και ο υλιστής-αγνωστικιστής Stephen Hawking έχει επισημάνει: «Η Κβαντομηχανική μας ανάγκασε να λάβουμε σοβαρά υπ όψιν ότι ο παρατηρητής είναι αναγκαίος για την δημιουργία του Σύμπαντος όπως και το Σύμπαν είναι αναγκαίο για την δημιουργία του παρατηρητή». Είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι η ηλεκτροχημικές αντιδράσεις του εγκεφάλου δημιουργούν και επηρεάζουν τη συνείδηση.. ή μήπως η συνείδηση επηρεάζει τον εγκέφαλο;
Εξαιρετική επισήμανση. Σίγουρα υπάρχει μία αμφίδρομη σχέση της συνείδησης και του εγκεφάλου. Και σίγουρα μέρος της συνείδησής μας είναι αποτέλεσμα του εγκεφάλου (η μνήμη, η σκέψη, η εμπειρία και η δράση μέσα από αυτά). Όμως το ερώτημα είναι τι ώθησε την δημιουργία του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος δημιουργεί μία κάποια συνείδηση από το τίποτα ή τροποποιεί μία προϋπάρχουσα συνείδηση - μία δημιουργό ενέργεια - που ώθησε την γέννηση του εγκεφάλου; Εδώ προκύπτει η μεγάλη δυσκολία διότι ο παρατηρητής σχετίζεται άμεσα με το παρατηρούμενο (δεν είναι ποτέ ελεύθερος από το αντικείμενο που παρατηρεί, ούτε το αντικείμενο της παρατήρησης συμπεριφέρεται ανεξάρτητα από τον παρατηρητή) κι έτσι δεν υπάρχει καθαρή και ολοκληρωμένη "οπτική". Ο παρατηρητής ΕΙΝΑΙ το παρατηρούμενο και ως εκ τούτου χρειάζεται κάτι άλλο, κάτι πέρα από αυτά για να "δει" την όλη εικόνα - αν υπάρχει κάτι τέτοιο βέβαια.
Για το μόνο που είμαστε σίγουροι, είναι οτι θα πεθάνουμε. Οι φτωχοί τουλάχιστον, αρκετοί πλούσιοι δεν είναι σίγουροι, σιγουρεύονται όμως όταν πεθαίνουν.
Ακόμα και αν ξέρουμε τη θέση και την ταχύτητα όλων των σωματιδίων σε μια μάζα, δεν έχουμε κανένα τρόπο να αποδείξουμε ότι αυτή η μάζα έχει συνείδηση ή όχι.
Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα μάθουμε πως η κότα έφτιαξε το αβγό και το αβγό την κότα γιατί οι πολλαπλές ενδείξεις είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από το αντίθετο.
Ο Ντιπακ Τσοπρα σε σοβαρη συζητηση γυρω απο την βιοχημεια ? Στην επομενη πιστα θα ακουμε τον Αμβροσιο να εκθετει τις αποψεις του για τον Χιγκινς ? Ωχ, ναι αυτο εχει γινει ηδη.......
Θα σας πω εγώ μάγκες...Ο εγκέφαλος του ανθρώπου από τη στιγμή που θα γεννηθεί δέχεται ερεθίσματα που αποθηκεύονται στη μνήμη και τα οποία σαν σύνολο συγκροτούν την "προσωπικότητα" του καθενός.Η διαδικασία όμως σχηματισμού της σκέψης νευροφυσιολογικά είναι ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ σε όλους τους ανθρώπους. Επομένως, ναι μεν ο καθένας αισθάνεται σαν ένα εντελώς ξεχωριστό άτομο επειδή δέχεται διαφορετικά ερεθίσματα, στην πραγματικότητα όμως το αίσθημα οτι "είσαι ζωντανός" είναι ακριβώς ίδιο σε όλους. Ναι, βρίσκεσαι παντού, στον εγκέφαλο όλων των ανθρώπων και ζώων. Ζεις τις ζωές όλων, όσο τρομακτικό ή ενδιαφέρον και αν σου φαίνεται αυτό...
Ωπ! Ωραιότατη ερώτηση. Όσο και να ανάγουμε τέτοια ερωτήματα στη σφαίρα του μεταφυσικού και όσο ευαίσθητο θέμα είναι ο θάνατος δεν παύουμε να είμαστε ένα πολύ εύθραστο και συνάμα πολύπλοκο βιοχημικό σύστημα. Έρευνες δείχνουν ότι για κάθε μία νέα προσθήκη στον εγκέφαλο (εμπειρία, μνήμη, νέα λειτουργία κλπ) δημιουργείται ένα νέο δίκτυο νευρώνων. Οπότε το σύνολο και η δομή των νευρωνικών συνάψεωνσ τον εγκέφαλο είναι μοναδικό για τον καθένα και ορίζει αυτό που λέμε ψυχή/πνεύμα/συνείδηση και όπως αλλιώς αποκαλείται. Μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση για να διαπιστωθεί αυτό, θα ήταν η διατήρηση του εγκεφάλου αμέσως μετά το θάνατο και η "μεταμόσχευσή" του κατά κάποιο τρόπο σε ένα άλλο σώμα (δεν μιλάμε για ανθρώπους, ηθικά είναι απαράδεκτο) ώστε να διαπιστωθεί αν διασώζεται η προσωπικότητα και κατά πόσο εξαρτάται καθαρά από τον εγκέφαλο. Θα φτάσουμε σύντομα εκεί.