Μεγάλη εξάπλωση των δερματικών κονδυλωμάτων παρατηρείται τελευταία, κυρίως στο νέο, σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό. Πρόκειται για το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα της εποχής μας, το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσβάλει ένα στα δύο άτομα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι δεν πρόκειται να νοσήσουν όλοι όσοι θα προσβληθούν από τον ιό, καθώς ενδέχεται να υπερτερήσει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.

 

 

 

Όπως μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς (www.tzermias.gr), τα περιστατικά ασθενών με δερματικά κονδυλώματα που επισκέπτονται τα δερματολογικά ιατρεία, αυξάνονται καθημερινά και στην Ελλάδα, κυρίως λόγω της άγνοιας των ασθενών, ότι το προφυλακτικό δεν αρκεί για την πλήρη προστασία από τα κονδυλώματα. 

 

 

 

Το προφυλακτικό καλύπτει μεν τη γεννητική περιοχή, ωστόσο τα κονδυλώματα έχουν την ικανότητα να μεταδίδονται στις ακάλυπτες περιοχές, όπως στη βάση του πέους και γύρω από το αιδοίο. Γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο η πρόληψη όσο και η προστασία. Πρέπει να μπορούμε να εντοπίσουμε τα κονδυλώματα με γυμνό μάτι ή μέσω της ψηλάφησης του ερωτικού μας συντρόφου.  Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντοτε εύκολο, καθώς τα κονδυλώματα «καμουφλάρονται» είτε κάτω από το τριχωτό της περιοχής, είτε παίρνοντας την μορφή σπίλων (ελιών).

 

 

 

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα δερματικά (ή αλλιώς οξυτενή) κονδυλώματα HPV αφορούν όλους. Παρά την κοινή αντίληψη ότι η νόσος είναι γένους θηλυκού, η έξαρση αφορά στον ίδιο βαθμό και τους άντρες είτε είναι ετερόφυλοι είτε ομοφυλόφιλοι.

 

 

 

Δείτε ολόκληρο το infographic εδώ και επισκεφθείτε το stopkondylomata.com για να μάθετε το πώς μπορείτε να τα εντοπίζετε με γυμνό μάτι, και τι θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που προσβληθείτε.