Moνόλογος μιας γυναίκας που πάσχει από κρίσεις πανικού

Moνόλογος μιας γυναίκας που πάσχει από κρίσεις πανικού Facebook Twitter
95

Από την Αριάν Λαζαρίδη

 

Moνόλογος μιας γυναίκας που πάσχει από κρίσεις πανικού Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO

Ιόλη με λένε. Όποτε θυμάμαι πως με λένε δηλαδή, γιατί συνήθως το κεφάλι μου είναι σαλάτα. Να, σου μιλάω και η καρδιά μου πάει να σπάσει, οι ρυθμοί της εμποδίζουν το μυαλό να σκεφτεί. Έτσι ζω χρόνια τώρα.

Ξεκίνησε ύπουλα με μια ταχυκαρδία που δεν έδωσα σημασία κι έχει γίνει βόας γύρω από τον λαιμό μου. Φοβάμαι τα πάντα, οτιδήποτε μπορεί να μου προκαλέσει πανικό. Απ’ τον πολύ στον λίγο κόσμο. Απ το ασανσέρ και το αεροπλάνο, ως τις μεγάλες πλατείες. Κυκλοφορώ με χάπι στην τσέπη, αν και θέλει αρκετή ώρα να πιάσει, αφού έχω γίνει ρεζίλι να κάθομαι κάτω και να παίρνω αναπνοές. Παντού πήγα, σ’ όλους τους γιατρούς, τίποτα. Εάν δεν ηρεμήσουν τα νεύρα μου, οι κρίσεις πανικού δεν θα περάσουν. Πώς να ηρεμήσουν, άμα είμαι συνέχεια με ταχυπαλμίες και τρόμο, κανείς δεν μου είπε, πουθενά, απλώς γιατί δεν ξέρουν.

Δικό μου θέμα είναι που έκανα τα νεύρα μου κουρέλια, δικό μου και να λυτρωθώ. Να πάω, λένε, να κάνω ψυχοθεραπεία, να βρω τη ρίζα του κακού, σε τι κλοτσάει το σύστημα. Δεν μπορώ, δεν θα καταλάβει ο άντρας μου, δεν θέλει ν ακούει γι’ αυτά, ούτε οι γονείς μου, είναι επαρχιώτες και δεν καταλαβαίνουν απ’ αυτά, θα νομίζουν ότι τρελάθηκα. Να έχω άντρα και παιδί σε αυτούς αρκεί. Τα ψυχολογικά μου είναι δική μου υπόθεση. Ευτυχώς, έχω ένα μισό νοίκι. Ίσα-ίσα μου φτάνουν να πληρώνω για συνταγές με κόκκινη γραμμή στον φαρμακοποιό για τα ηρεμιστικά μου.

Είμαι μόνη μου σ’ αυτό. Κουράζω τους γύρω μου με τις φοβίες μου, μην πάμε εδώ, μην πάμε εκεί, γίνομαι βάρος κι αυτό με κάνει ακόμα χειρότερα. Οι φίλοι σιγά-σιγά με κάνουν πέρα, δεν με υπολογίζουν στις εξόδους, μια και παίζει να το ακυρώσω. Βλέπω τους ανθρώπους στον δρόμο και τους ζηλεύω. Όμορφους, άσχημους, όσοι αναπνέουν καθαρά κι όχι με πιεσμένο στήθος μού προκαλούν θαυμασμό. Αυτούς με το γερό νευρικό σύστημα ή τους αταλαιπώρητους από τη ζωή, τους τυχεράκηδες, πόσο τους ζηλεύω αυτούς. Θέλω να ζήσω και δεν μπορώ. Εμποδίζω εγώ η ίδια εμένα να ζήσω. Να τρελαίνεσαι. Να τρέχεις στο νοσοκομείο βράδυ σίγουρη ότι θα πεθάνεις και να σου λένε ότι είσαι μια χαρά και να μην αγχώνεσαι. Και μην ανησυχείτε, έρχεται πάρα πολύς κόσμος τελευταία με τα ίδια συμπτώματα, είναι από την πίεση της ζωής, την καθημερινότητα, μη δίνετε σημασία και θα περάσει κι έξω απ την πόρτα.

Α, ναι, Και μην μπείτε στη διαδικασία των ηρεμιστικών απλώς θα εξαρτηθείτε δεν θα λύσετε το πρόβλημα. Κι εμένα τα νεύρα μου κρόσσια. Και να νιώθω όλο και πιο μόνη μέσα σ’ αυτό, κανείς να μην μπορεί να με βοηθήσει. Πείτε μου τι να κάνω. Το ότι παίρνω ηρεμιστικά ισοδυναμεί με κοινωνική αυτοκτονία. Και να ’μαι εδώ να κρύβω τον φόβο, τη μόνιμη απειλή που νιώθω ότι κάτι κακό θα γίνει ή ότι πεθαίνω. Ο άντρας μου λέει και το άλλο απίθανο, ότι το κάνω επίτηδες για να τραβήξω την προσοχή πάνω μου, ότι τον κούρασα και να συνέλθω.

 

Με αντιμετωπίζουν όλοι σαν μια υστερική, μια κακομαθημένη, μία από τις γυναίκες που μισώ. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι ο χρόνος περνά και η ζωή κυλά εν αγνοία μου, κλεισμένη μέσα στο τετράγωνο χωρίς να μπορώ να κουνήσω. Κι έχω γίνει ό,τι σιχαινόμουνα. Άνθρωπος που φοβάται να ζήσει. Και με πιάνει τρέλα και θέλω να ουρλιάξω «δεν είμαι εγώ αυτή, δεν φταίω. Δεν ξέρω γιατί αυτοτιμωρούμαι, λυπηθείτε με. Δεν είμαι ούτε κακομαθημένη, ούτε υστερική».

 

Πώς γίνεται να ’σαι έξυπνος, αλλά τόσο εγκλωβισμένος, δεν το καταλαβαίνω, δεν το χωρά το μυαλό μου. Και ο φόβος μ’ έχει κάνει να μοιάζω σ’ αυτό που μισώ, μια ανήμπορη άνευ λόγου γυναίκα.. Δεν τα βγάζω πέρα. Δεν ξέρω ούτε γιατί ούτε πώς. Ξέρω ότι δεν τα βγάζω. Σας παρακαλώ, μη με κρίνετε, αν χρειάζεται να κάνετε κάτι, απλώς δώστε μου λίγο χρόνο. Αλλά, σας παρακαλώ, μη με λυπάστε, εντάξει;

95

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

20 σχόλια
Γεια σου Ιόλη, αρχικά εύχομαι να διαβάζεις τις απαντησεις. Πολλοί λένε ότι δεν είσαι μόνη σου σε αυτό, τόσος κόσμος το περνάει η το έχει περάσει και ναι όλα αυτά είναι γεγονός όμως η αλήθεια είναι ότι ναι ο καθένας είναι μόνος του σε αυτό. Πολύ πολύ μόνος του και αυτό είναι ενα μεγάλο μέρος του φόβου απέναντι σε αυτό που σου συμβαίνει. Για διάφορους λόγους ξεκίνησα να έχω διάφορα συμπτώματα από την εφηβεία. Δεν ήξερα τι συνέβαινε, ένιωθα τελείως εγκλωβισμένη και έβλεπα τη ζωή να περνάει γύρω μου αλλά για μένα όλο αυτό ήταν ένας εφιάλτης που δεν ξυπνούσα ποτέ. Ξεκίνησα να παίρνω στα κρυφά λεφτά από τους γονείς μου (δε θα καταλάβαιναν ΠΟΤΕ) και να πηγαίνω μόνη μου σε ψυχολόγο. Άλλαξα δύο, δεν κατάφερε κάνεις τίποτα. Τα χρόνια περασαν, άρχισα να μαθαίνω να ζω με αυτό αλλά φυσικά τίποτα δεν ήταν "φυσιολογικό" στον τρόπο που ζούσα. Έφτασα 29 και επειδή ήμουν σε μια κατάσταση που είχα πιάσει πραγματικό πάτο ξανά αποφάσισα να δοκιμάσω πάλι θεραπεία. Θεραπεία με ψυχολόγο με παράλληλη φαρμακευτική αγωγή. Παίρνει καιρο, έχουν περάσει 2 χρόνια αλλά βλέπω την πρόοδο και την διαφορά. Μην το αφήνεις ούτε λεπτό ακόμα, μπορείς να βρεις κάποιον γιατρό που θα σου ταιριάξει και να μην είναι αβάσταχτο το οικονομικό ζήτημα. Κάτι ακόμα, μπορεί να μην το βλέπεις τώρα αλλά κορίτσι μου ειλικρινά, στη ζωή σου το μόνο που δεν χρειάζεσαι είναι ανθρώπους χωρίς κατανόηση. Όσα χρόνια και να τους ξέρεις, ότι ρόλο και να έχουν στη ζωή σου. Το να νιώθεις περισσότερο μόνη σου σε αυτή την κατάσταση δεν θα σε βοηθήσει. Μη σε κρατάει πίσω η άποψη κάποιου για τη ΔΙΚΗ σου πραγματικότητα. Εσύ μόνο ξέρεις.Σου εύχομαι κουράγιο και να γίνει γρήγορα το πρώτο βήμα σου για να νιώσεις καλύτερα.
Χ σε όσους χρειάζεται να παρακαλεσεις για λίγη υποστήριξη! Κόψε τα φάρμακα. Δεν είσαι τρελή, είσαι πιεσμενη! Πάρε το παιδί σου και φύγε. Όχι στους γονείς, σε άλλη άγνωστη πόλη!
Έιχα κρίσεις πανικού σε καθημερινή βάση πριν 5 χρόνια,ο μόνος τρόπος για να νικήσεις τις κρίσεις πανικού είναι να κάνεις αυτό που φοβάσαι,να απομυθοποιήσεις τον φόβο,στην αρχή θα είναι πολύ δύσκολο αλλά στη συνέχεια ο φόβος θα συρρικνωθεί και τελικά θα νικηθεί.εμένα μου πήρε 3 μήνες να το ξεπεράσω χωρίς φάρμακα,απλά αλλάζοντας σταδιακά τον τρόπο σκέψης μου και ακούγοντας προσεκτικά τις ενδότερες,δεύτερες σκέψεις μου και ότι με τρόμαζε το απομυθοποιούσα,έκτοτε ευτυχώς δεν έχω ξαναπάθει κρίση πανικού.ξέρω πόσο τρομακτικό και βασανιστικό είναι,σε όσους το βιώνουν εύχομαι να το ξεπεράσουν γρήγορα.
Υπέφερα από κρίσεις πανικού από τα 16 μου μέχρι τα 22 μου...Αρχικά όταν άρχισα να παθαίνω δεν έδινα σημασία....Μέχρι που στα 20 μου ήμουν με μια παρέα, έγιναν κάποια δυσάρεστα και έντονα σκηνικά...βρέθηκα να κάνω τον ισορροπιστή και μόλις ηρέμησαν τα πράγματα...ΜΠΑΜ....έπαθα σκοτοδίνη....δε μπορούσα να αναπνεύσω και δε με κρατούσαν τα πόδια μου....Κρίση υστερίας (σύμπτωμα παρόμοιο με την κρίση πανικου)και κρίση πανικού σε ένα! ΑΥτό που τόσα χρόνια απεύφεγα να αντιμετωπίσω και να αναλογιστώ τί μπορεί να είναι και τί μου συμβαίνει, με ανάγκασε να το δω...Στην τελική ένιωθα πως είδα το Χάρο με τα μάτια μου κι αν δεν πήγαινα σε ψυχολόγο να το αντιμετωπίσω ίσως όντως πέθαινα από κάποια αρρώστια! Μέσα από την ψυχοθεραπεία το έλυσα...ξεκάθαρα...Ήμουν πολύ αποφασισμένη....και το πέτυχα....Κοίταξα όλα μου τα προβλήματα κατάματα και ύστερα αυτός ο εφιάλτης πέρασε....Πλέον, μπαίνω στΑ 25 κι αυτό το πράγμα δεν υπάρχει ούτε στο ελάχιστο...Κι ακόμα κι αν πανικοβληθώ ξέρω τί φταίει και γιατί μου συμβαίνει, οπότε δεν φτάνω στην κρίση....Δεν υπάρχει άλλη λύση....Κάντο έστω και κρυφά...Ξέρω αρκετά άτομα που το κάνουν κρυφά! Πες ότι ξεκίνησες μια χ ενασχόληση και πήγαινε στον ψυχολόγο....Τα χάπια χωρίς ψυχοθεραπεία δε βοηθάνε...ίσα ίσα μπορεί να κάνουν το θέμα χειρότερο γιατί έχεις πειράξει και τη χημεία του εγκεφάλου....Και φαντάσου, εγώ ήμουν τόσο τρομαγμένη που ούτε χάπια μπορούσα να πάρω γιατί φοβόμουν ότι μπορεί να με σκότωναν ακαριαία (χωρίς λόγο, δεν ήμουν αλλεργική ή κάτι τέτοιο) Οπότε, άκου όλους εμάς που σου λέμε αυτό...Πραγματικά...για τη ζωή σου μιλάμε...και έχεις λόγους που σου συμβαίνει αυτό...Άσε την αυτολύπηση στην άκρη...και πάρε το πράγμα στα χέρια σου....
Καλησπέρα Ιόλη, δεν είμαι παθούσα. Δεν έχω προσωπική εμπειρία. Εγω είμαι απο την άλλη οπτική. Την οπτική του ανθρώπου που στηρίζει τον άνθρωπό του που περνάει χρόνια αυτή τη φάση. Μου πήρε πολύ καιρό να καταλάβω (και ακόμα το παλεύω να σου πω) τι περνάει και ποσο δύσκολο του είναι. Αλλά προσπαθώ γιατί θέλω να είμαι μαζί του. Και ξέρω οτι θέλει δεν θέλει θα το ξεπεράσει.Γιατί δεν είναι μόνος του. Και αν δεν το ξεπεράσει πάλι μαζί του θα είμαι. Ολα αυτά σου τα λεώ γιατι το κείμενο σου είναι λες και τον ακούω, όπως όταν μου τα έλεγε και δάκρυζε, και ξεσπούσε. Μόνο που στο δικό σου κείμενο υπάρχει μια παραφωνία. Το κομμάτι του άντρα σου..Είναι η ζωή σου, είσαι σίγουρη οτι θέλεις οι δικοί σου άνθρωποι , οποίοι και αν είναι αυτοί, να θεωρούν οτι τους κουράζεις ? Δεν θα σου πω μεγάλα λόγια, και εγώ είπα πράγματα που τώρα μετανιώνω πικρά. Μόνο, όταν σηκωθείς, γιατί θα σηκωθείς, βάλε τις δικές σου κόκκινες γραμμες, επαναπροσδιόρισε τους ανθρώπους σου. Και αν τελικά δεν σου κάνουν βάλε εκεί τις κόκκινες γραμμές. Έχεις πάρει τόσες, ίσως αυτές να σου δώσουν πραγματική δύναμη. Αν χρειαστεί μείνε μόνη. Τουλάχιστον θα τα έχεις όλα αληθινά. Και είμαι σίγουρη πως θα δεις μια δύναμη που ούτε φανταζόσουν οτι έχεις :) Να είσαι καλά! Πραγματικά καλά! Η ζωή είναι μόνο δική σου!@ Μην την σπαταλήσεις και μην κάνεις εκπτώσεις π ο τ έ! Πάρε ανάσα και βγες δυνατή ;)
Όσο και αν νιώθεις μόνη σου ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ!!! Το έχω περάσει και ξέρω!!! Απλά έμαθα να το ελέγχω, κάθε φορά που πάει να με πιάσει η κρίση το καταλαβαίνω και αρχίζω να σκέφτομαι λογικά!!! Να θυμάσαι πως για όλα υπάρχουν λύσεις, όσο δύσκολα και αν φαίνονται!!! Όσο για τους γύρω σου μάλλον μόνο όσοι το έχουν περάσει μπορούν να σε καταλάβουν... Θετικές και λογικές σκέψεις ειναι το κλειδί! Είσαι δυνατή, πίστεψέ το και θα όλα θα φτιάξουν!!!
Στην ερώτησή σου "Πώς γίνεται να ’σαι έξυπνος, αλλά τόσο εγκλωβισμένος;": κατά την ταπεινή μου γνώμη επειδή είσαι έξυπνη έχεις αναγνωρίσει και καταλάβει το πρόβλημα, αυτό είναι μεγάλο για πρώτο βήμα. Απο την άλλη το οτι είσαι εγκλωβισμένη ίσως προέρχεται απο το γεγονός της έλλειψης πληροφόρισης για το θέμα και σίγουρα της έλλειψης συμπαράστασης και κατανόησης απο κοντινούς σου. Να φανείς δυνατή και να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό που θα σε καθοδηγήσει.
Παιδια και γω μετά το θάνατο της γιαγιάς μου δεν ειμαι καλά, ειδικα τα βραδια. Χτυπάει γρηγορα η καρδια μου, ακουω πολύ δυνατα τους χτυπους της, λες και θα βγει απο το σωμα μου. Φοβαμαι οτι θα πεθανω εγω ή οι δικοι μου και ότι θα καταληξω , χρονια ανεργη ουσα, στο δρομο μονη μου. Φοβαμαι οτι θα παθω εγκεφαλικο, ανακοπή και δεν θα προλάβω να ζησω τη ζωη μου όπως τη θέλω. Βράζω βαλεριάνα, λουιζα και μελισσόχορτο και πίνω πριν κοιμηθώ. Κάνω ασκησεις αναπνοής, αλλα μαλλον πρέπει να πάω σε ψυχολογο πριν πάθω τιποτα σοβαρο.
Το έχω επαναλάβει παρα πολλές φορες σε διαφορα άρθρα σχετικά με την διαταραχή πανικού.Ακούω ανθρώπους να λένε πως είχαν διαταραχή πανικού και πως την ξεπέρασαν,ποσο όλα είναι στο μυαλό μας,ποσο περιττά είναι τα φάρμακα,οι γιατροί...και πραγματικά νευριάζω γιατί αγαπητοί μου ΔΕΝ είχατε ποτέ διαταραχή πανικού!!! Μην μπερδεύεται μια περίοδο άγχους η κάποιες κρίσεις πανικού με την διαταραχή πανικού.Κρίση πανικού έπαθαν ή θα πάθουν όλοι οι άνθρωποι σε αυτήν την γη.Είτε μεγάλη είτε τόσο μικρή που δεν θα το πάρουν χαμπάρι.Ωστόσο...Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάτι παραπάνω από αυτά...Και αν δεν πάνε σε γιατρό(ψυχίατρο) και δεν πάρουν για κάποιο διάστημα φάρμακα,πραγματικά θα σοβαρέψει η κατάσταση τους.Και δεν βοηθάει ούτε η καλή ψυχολογία,ούτε η συζήτηση,ούτε ο ψυχολόγος,ούτε οι super δυνάμεις,ούτε τα μαγικά.Είναι σαν κάποιος άνθρωπος να έχει έλκος και εμείς να του λέμε «έλα μωρέ και εγώ είχα ξινίλες πέρσι και μετά από λίγο πέρασε μονο του» και ο άνθρωπος να ταλαιπωρείται τρώγοντας ότι να ναι,χωρίς αγωγή και απλά να νομίζει οτι με τον χρόνο θα γίνει καλά.Το αποτέλεσμα θα είναι να καταστρέψει την γενική υγεία του.Τα καλύτερο είναι να επισκεφτεί έναν ΓΙΑΤΡΌ,να αξιολογήσει την κατάσταση και να του προτείνει λύση.Μακάρι να είναι απλά γυμναστική,ψυχολόγος η βόλτες με τον σκύλο...Όμως τις περισσότερες φορες και όταν κάποιος είναι απελπισμένος τόσο ωστε να ζητήσει βοήθεια στο interner...θέλει κάτι παραπάνω από αυτά.
Δεν έχω ξαναγράψει ποτέ κάπου αλλά το συγκεκριμένο θέμα με αγγίζει ιδιαίτερα και θεωρώ οτι θα μπορούσα να βοηθήσω κάποιον..Πάθαινα κρίσεις πανικού για πολύ πολύ καιρό, οι κρίσεις ήταν καθημερινής βάσης και έφτασα στο σημείο να πώ οτι δεν γίνεται άλλο να ζώ έτσι.Αποφάσισα λοιπόν να επισκευτώ τον ομοιοπαθητικό μου.¨Εκανα θεραπεία για περίπου 2 μήνες και από τότε δεν έχω ξανά πάθει ποτέ, ούτε μια φορά!Πραγματικά η ομοιοπαθητική κάνει θαύματα.Δεν πήρα ούτε ψυχοφάρμακα ούτε χημείες έβαλα στον οργανισμό μου.Έχω ένα χρόνο να πάθω κρίση πανικού, μπορεί καποιες φορές να κάνω περίεργες σκέψεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν καταλήγουν σε πανικό.
Ιόλη μου, το άρθρο σου μου θύμησε τα τελευταία 3 χρόνια της ζωής μου. Η πρώτη μου μεγάλη κρίση πανικού ήρθε μια μέρα πρίν από ενα μέγαλο ταξίδι που δεν έκανα τελικά ποτέ...Θυμάμαι το κλάμα μου και τον πόνο του ''γιατί σ'έμενα?''. Μετά από ένα ραντεβού με την ψυχολόγο μου κατάλαβα οτι δεν είμαι τρελή και πως είναι απλά ο βαθήτερος μου εαυτός που μου λέει να προσέξω κάτι. Μετά από αυτό μπήκα σε ομάδα ψυχοθεραπείας έκανα και κάποια ατομικά και 3 χρόνια μετά, σήμερα, είμαι πάρα πολύ καλύτερα εχώ μαθεί τον εαυτό μου έχω βρεί τι μου πρόκαλεί πανικούς και μάλιστα ετοιμάζομαι για εκείνο το ταξίδι που έχασα πρίν 3 χρόνια. Οτι και να λένε άσε τους και κοίτα να δυναμώσεις η ίδια. Πήγαινε σε έναν καλό ψυχολόγο που είναι ειδηκός στισ κρίσεις και μετά απο κάποιο καιρό θα αρχίσεις να είσαι καλύτερα και θα ανακουφιστείς!! και κάτι τελευταίο...Μην φοβάσε τον φόβο σου...είναι κομμάτι του εαυτού σου αγγάλιασε το αγάπησε το...:)Όλα θα πάνε καλά!!!
Αν και μόλις 19 χρονών εδώ και 1 χρόνω έχω κρίσεις πανικού...Όλα άρχισαν όταν αποφάσισα να μείνω μόνη μου λόγο σπουδών...αφού έφυγα και περάσανε τα 3 πρώτα βράδια άρχισα να νιώθω ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω και είχα ταχυπαλμίες...δεν μπορούσα να κοιμηθώ...γύρισα σπίτι μου μετά από 1 μήνα δεν ήξερα καν ότι αυτό που μου συνέβαινε ήταν κρίσεις πανικού έτυχε να το μάθω όταν πήγα στο νοσοκομείο για να μου κάνουν ηρεμιστική... αισθανόμουν ότι θα πεθάνω δεν μπορούσα ούτε να κουνηθώ...μετά από 6 μήνες πήγα στην ψυχίατρο μου έδωσε αγχολιτικά και από το φόβο μου δεν μπορούσα να κοιμηθώ...μετά μου έδωσε αντικαταθλιπτικά με αποτέλεσμα μετά από 5 μήνες να είμαι πολύ καλύτερα και να έχω αρχίσει να το ξεπερνάω και τώρα σκέφτομαι ότι τελικά όλα μέσα στο μυαλό είναι....
Αμάν ρε παιδιά όλοι το είχατε αυτο το πρόβλημα και το ξεπεράσατε (και καλά), η αλήθεια είναι πως δεν ξεπερνιέται ποτέ εντελώς, αν έχεις προδιάθεση, πάντα θα το έχεις άλλοτε σε έξαρση κ άλλοτε σε μικρότερο βαθμό. Η ψυχανάλυση [οπως κ τα φάρμακα βοηθάνε, αλλά το πρόβλημα μόνος-η θα το λύσεις. Εγώ αντιμετώπιζα κάτι παρόμοι κ δεν είχα πατήσει 2 χρόνια στη σχολή μου κ γενικά ήμουν αντικοινωνικός κ απόμακρος για μεγάλο χρονικό διάστημα, σιγά-σιγά κάπως το κοντρόλαρα, αλλά φυσικά ΠΟΤΕ δεν το έλυσα 100%. Η μόνη λύση είναι να τα βρεις με τον εαυτό σου και να φτάσεις στη ρίζα του προβλήματος
Το περασα πριν 2 χρονια στα 20 μου.Μου εμφανιστηκαν οι κρισεις μετα απο ενα σοκ απο θανατο παλιου φιλου μου.Μονο η μανα μου μπορουσε να καταλαβει κανεις αλλος!Δεν μπορουσα να βγω απτο σπιτι.Νομιζα θα το ξεπερασω μονη μου με τον καιρο αλλα δεν γινοταν.Η ξαδερφη μου που ειναι γιατρος μου ειπε για την ομοιοπαθητικη θεραπεια.Πηγαινε σε εναν ψυχοθεραπευτη και με την καταλληλη αγωγη θα γινεις οπως πριν χωρις φαρμακα.Εγω μεσα σε 2 μηνες ειχα γινει καλα.Χωρις τα συμπτωματα αλλα,ηθελε λιγη δουλεια ακομα με τον εαυτο σου.Σ ενα εξαμηνο,ενα χρονο το πολυ θα εισαι πολυ καλυτερα απο οτι ησουν πρινΠολυ πιο δυαντη και ωριμη.Καλη δυναμη
Ψυχοθεραπεία και όμοιοπαθητικη! Τηλεφώνησε στο κέντρο ομοιοπαθητικης στο Μαρούσι και ζητά τον κο Ραμμένο. Αν του εξηγήσεις την κατάσταση μπορει να δεχτεί να κανει τηλεφωνικό ραντεβού και δεν χρειάζεσαι συνταγή για να πάρεις τα ομοιοπαθητικα φάρμακα απο το φαρμακείο. Θα σωθείς και χωρίς τις παρενέργειες που έχουν τα ψυχοφαρμακα και τα ηρεμιστικά. Κουράγιο!
αποδοχη σημαινει το πρωτο βημα για να γνωρισουμε τον εσωτερικο μας κοσμο.Μολις τον γνωρισουμε τοτε αφηνουμε το παρελθον πισω και ζουμε με ολο μας το δυναμικο την καθε στιγμη.Σαν να ειναι η τελευταια.ολη η ομορφια ειναι μεσα μας.Δες την....
Εγώ παθαίνω κρίσεις πανικού πρώτη φορά το 2007 μετά απο έντονη ψυχολογική πίεση (είχα χάσει τη μητέρα μου) σε συνδιασμό με υπέρ κόπωση.Προσπάθησα να το καταπολεμήσω μόνη μου αλλα τελικά πήγα σε ψυχολόγο,χρειάστηκαν 10 συνεδρίες,δεν επανήλθα πλήρως ,μετά απο κάποια χρόνια επανήλθαν,μέχρι που βρήκα τη λύση,χωρίς φάρμακα, ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΝΩΣΗ,μόνο έτσι θα ξεμπερδέψεις,πρόσεχε όμως γιατι είναι ελάχιστοι οι ψυχολόγοι που είναι πιστοποιημένοι σε αυτό!Βρήκα την υγειά μου!Καμια φορα μπορει να με πιάσει αλλασπάνια ,δυστυχώς δεν ξεμπερδευεις ευκολα απο αυτό το τέρας! Υ.Γ Δε σου κανει καλο να το συζητάς ,νομίζει οτι σου κάνει,αλλα στο δια ταυτα σε κανει χειρότερα!Ψαξε επίσης να δεις αν εχεις θέμα με το ζάχαρο ή το θυροειδή σου,προκαλούν κρίσεις!
Νομίζω πλέον ότι δεν είναι ταμπού να πας σε ένα ψυχολόγο...εδώ πάνε για χαζομάρες, εσύ γιατι να μη πας τη στιγμή που το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις είναι σοβαρό και στου στερεί πράγματα ευχάριστα από την καθημερινότητα σου; Δεν είσαι η μόνη και σίγουρα το να θες να απαλλαγείς από κάτι τόσο κουραστικό και ψυχοφθόρο μόνο ντροπή δεν είναι..