Ποια είναι η ιδανική ώρα για να πιεις καφέ;

Ποια είναι η ιδανική ώρα για να πιεις καφέ; Facebook Twitter
13
Ποια είναι η ιδανική ώρα για να πιεις καφέ; Facebook Twitter

Η χρονοφαρμακολογία λέει πως σε γενικές γραμμές, ο πιο αποτελεσματικός καφές της ημέρας είναι αυτός που καταναλώνεται μετά τις 9:30 και έως τις 11:30 το πρωί.

Ως χρονοφαρμακολογία ή χρονοθεραπευτική μπορεί να οριστεί η μελέτη της αλληλεπίδρασης των βιολογικών ρυθμών και της δράσης ενός φαρμάκου.

Ο σημαντικότερος παράγοντας που καθορίζει αυτή τη διαδικασία, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φως και η επίδρασή του στον 24ωρο κύκλο των σωματικών λειτουργιών.

Η μελέτη λοιπόν των ημερήσιων μεταβολών στο καρδιαγγειακό σύστημα και η παρακολούθηση όλων των λειτουργιών του εγκεφάλου που συνδέονται νευρολογικά, αλληλεπιδρούν και δημιουργούν τον ανθρώπινο χάρτη που καθορίζει όλη τη μέρα μας.


Κάπου εδώ, αρχίζει να εμπλέκεται η καφεΐνη και η αποτελεσματικότητά της.


Ο νευρολόγος Steven Miller, έχει αναπτύξει μια ενδιαφέρουσα επιστημονική θεωρία για το ποια είναι η ιδανική ώρα που πρέπει να καταναλώνουμε τον αγαπημένο μας καφέ.


Με δεδομένο το ότι ο καφές έχει ομοιότητες με πολλά φάρμακα ως προς την επίδρασή του, ο Miller εξηγεί πως ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.


Όλο αυτό το αναλύει πολύ επιστημονικά αλλά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι η πρόταση του για το ποια είναι η ιδανική ώρα για καφέ.

Η χρονοφαρμακολογία λοιπόν, λέει πως σε γενικές γραμμές, ο πιο αποτελεσματικός καφές της ημέρας είναι αυτός που καταναλώνεται μετά τις 9:30 και έως τις 11:30 το πρωί.


Το δίωρο αυτό είναι που τα επίπεδα κορτιζόλης (γνωστή και ως ορμόνη του στρες) στον ανθρώπινο οργανισμό είναι χαμηλά και η καφεΐνη θα αποδώσει το μέγιστο της ισχύς της.


Νωρίτερα από τις 9, τα επίπεδα είναι υψηλά και ουσιαστικά ο καφές είναι ένα placebo που περισσότερο ψυχολογικά επιδράει.

Συνεπώς, το να καταναλώνεται άσκοπα και άκαιρα, προκαλεί αυτό που όλοι έχουμε ακούσει αλλά τώρα έρχεται και δια στόματος επιστήμης.

Ότι ακριβώς συμβαίνει όταν για παράδειγμα γίνεται κατάχρηση ισχυρών παυσίπονων για έναν απλό πονοκέφαλο, συμβαίνει και με τον καφέ...

Παθαίνουμε ανοσία και ο καφές δεν μας "πιάνει"!

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT

σχόλια

8 σχόλια
Βασίκα, τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι αρκετά υψηλά μόλις ξυπνήσουμε και πέφτουν στο ελάχιστο κατα τις 23.00-24.00 η ώρα, δηλ. περίπου πριν τον ύπνο. Οπότε,λογικά, και νώρις το βράδυ η καφεϊνη θα έχει αρκετά μεγάλη επίδραση στον οργανισμό. Η κορτιζόλη ονομάζεται και "ορμόνη του στρες" δίοτι αρχικά αυτό ενεργοποιεί την απελευθέρωση της και έπειτα τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης είναι εκείνα που πυροδοτούν διάφορες αντιδράσεις (π.χ. αύξηση της γλυκόζης του αίματος) η οποίες μας προσαρμόζουν στο στρες και το ανακουφίζουν :)
Κάποιες φορές μου τη δίνει αυτή η ψύχωση που παθαίνουν κάποιοι με τον καφέ π.χ.:"μη μου μιλάς αν δεν πιω καφέ πρώτα". Όχι γιατί δεν πιστεύω ότι η καφεϊνη όντως έχει επίδραση στον οργανισμό (ή ότι πολλοί άνθρωποι το πρωί δεν λειτουργούν), αλλά γιατί τους βλέπω να πίνουν καφέ όλη μέρα, μέχρι αργά το βράδυ πριν κοιμηθούν, χωρίς αυτό να έχει καμιά συνέπεια στον ύπνο τους. Που σημαίνει (κάτι που παραδέχονται και οι ίδιοι πολλές φορές) ότι η επίδραση είναι κυρίως ψυχολογική.
ίσως αυτό που λες να ισχύει εάν τον έχει συνηθίσει ο οργανισμός σου. Προσωπικά πίνω μόνο όταν νυστάζω πάρα πολύ και δεν έχω ενέργεια και λειτουργεί.