Δείτε από πιο κοντά τoν οργανισμό σας με ένα σύνολο από καταπληκτικές λήψεις του ανθρωπίνου σώματος. Η λήψη σχεδόν όλων των φωτογραφιών που θα δείτε, έγινε χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM), ένα είδος ηλεκτρονικού μικροσκοπίου που χρησιμοποιεί μια δέσμη ηλεκτρονίων υψηλής ενέργειας, για να σαρώσει τις επιφάνειες των εικόνων.

 

Η δέσμη ηλεκτρονίων του SEM αλληλεπιδρά με άτομα κοντά ή στην επιφάνεια του δείγματος που πρόκειται να παρατηρηθεί, με αποτέλεσμα μία πολύ υψηλής ανάλυσης εικόνα. Τα επίπεδα μεγέθυνσης κυμαίνονται από μεγέθη της τάξης x25 (περίπου το ίδιο με ένα μεγεθυντικό φακό χειρός) έως περίπου x250.000! Απίστευτες λεπτομέρειες μεγέθους από 1 έως 5 νανοχιλιοστά (nm), μπορούν να ανιχνευθούν. Για να αντιληφθείτε τις ακριβείς διαστάσεις για τις οποίες γίνεται λόγος, φανταστείτε ότι τα 2,5 nm είναι ένα εκατομμύριο φορές μικρότερα σε μέγεθος από έναν ψύλλο, με μέσο μέγεθος 2,5 χιλιοστά!


Ο Max Knoll ήταν ο πρώτος που δημιούργησε μια εικόνα από ένα SEM, το 1935. Για τα επόμενα 30 χρόνια, μια σειρά από επιστήμονες εργάστηκαν για να αναπτύξουν περαιτέρω το όργανο, και το 1965 το πρώτο SEM παραδόθηκε στην DuPont από την Cambridge Instrument Company, με το όνομα «Stereoscan».

 

Στην ανάρτηση αυτή θα γνωρίσετε τη δύναμη ενός SEM σε ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης, που ξεκινάει από το κεφάλι σας, ταξιδεύει μέσω του στήθους και φτάνει στα σπλάχνα της κοιλιάς. Στη διαδρομή αυτή θα δείτε τι είναι φυσιολογικό, τι συμβαίνει όταν τα κύτταρα έχουν προσβληθεί από καρκίνο και τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένα ωάριο συναντά το σπέρμα για πρώτη φορά! Ποτέ δεν θα δείτε τον εαυτό σας με τον ίδιο τρόπο και πάλι.

 

1.  

 

 

Μοιάζουν με καραμέλες κανέλας, αλλά είναι πραγματικά ο πιο κοινός τύπος κυττάρων του αίματος στο ανθρώπινο σώμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθροκύτταρα). Αυτά τα αμφίκοιλα διαμορφωμένα κύτταρα, έχουν τον πολύ σημαντικό ρόλο να μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα μας. Στις γυναίκες υπάρχουν περίπου 4 έως 5 εκατομμύρια ερυθροκύτταρα ανά μικρολίτρο (κυβικό χιλιοστόμετρο) αίματος και περίπου 5 έως 6 εκατομμύρια στους άνδρες. Οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα έχουν ακόμα περισσότερα, λόγω των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο περιβάλλον τους.

 

2.

 

 

Τακτικό κόψιμο στην τρίχα και μία καλή μαλακτική κρέμα για τα μαλλιά, θα βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της άσχημης εικόνας της ψαλίδας, στην άκρη μιας ανθρώπινης τρίχας.

 

3.

 

 

Από τους 100 δισεκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλό σας, οι νευρώνες Purkinje είναι από τους μεγαλύτερους. Μεταξύ άλλων, τα κύτταρα αυτά είναι οι κύριοι υπεύθυνοι του συντονισμού των κινήσεων στον φλοιό της παρεγκεφαλίδας. Η έκθεση σε τοξικές ουσίες όπως το αλκοόλ και το λίθιο, οι αυτοάνοσες ασθένειες, οι γενετικές μεταλλάξεις συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα ανθρώπινα κύτταρα Purkinje.

 

4.

 

 

Εδώ, βλέπετε ένα κοντινό πλάνο των ανθρώπινων τριχωτών κυττάρων στο εσωτερικό του αυτιού. Αυτά, ανιχνεύουν τις μηχανικές κινήσεις ως απόκριση στις ηχητικές δονήσεις.

 

5.

 

 

Σε αυτή την εικόνα, τα χρωματισμένα αμφιβληστροειδικά αιμοφόρα αγγεία φαίνονται να αναδύονται από τον χρωματισμένο μαύρο οπτικό δίσκο. Ο οπτικός δίσκος είναι ένα τυφλό σημείο, επειδή δεν υπάρχει κανένα κύτταρο δέκτης φωτός σε αυτή την περιοχή του αμφιβληστροειδούς, όπου το οπτικό νεύρο και τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς αφήνουν το πίσω μέρος του ματιού.

 

6.

 

 

Αυτή η βελτιωμένη με χρώμα εικόνα, απεικονίζει έναν γευστικό κάλυκα στη γλώσσα. Η ανθρώπινη γλώσσα έχει περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες, οι οποίοι ασχολούνται με την ανίχνευση της αλμυρής, της ξινής, της πικρής, της γλυκιάς και της ευχάριστης-νόστιμης γευστικής αντίληψης (η πέμπτη βασική γεύση).

 

7.

 

 

Να βουρτσίζετε τα δόντια σας συχνά, επειδή έτσι μοιάζει η επιφάνεια ενός δοντιού με την οδοντική πλάκα, όταν δεν το κάνετε!

 

8.

 

 

Θυμάστε την αρχική εικόνα των συμπαθητικών και ομοιόμορφων ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος? Στην εικόνα αυτή, απεικονίζεται αυτό που συμβαίνει όταν αυτά τα κύτταρα μπλέκουν στον κολλώδη ιστό ενός θρόμβου αίματος. Το κύτταρο που ξεχωρίζει στη μέση, είναι ένα λευκό αιμοσφαίριο.

 

9.

 

 

Άλλη μία βελτιωμένη με χρώμα εικόνα, της εσωτερικής επιφάνειας του πνεύμονά σας. Οι κοιλότητες είναι κυψελίδες, εκεί όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων (οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα) στο αίμα.\

 

10.

 

 

Αυτή η εικόνα των παραμορφωμένων καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, αποτελεί την πλήρη αντίθεση με τον υγιή πνεύμονα της προηγούμενης εικόνας.

 

11.

 

 

Λάχνες στο λεπτό έντερο αυξάνουν την επιφάνεια του εντέρου, βοηθώντας έτσι στην απορρόφηση της τροφής. Κοιτάξτε προσεκτικά και θα παρατηρήσετε κάποιες τροφές κολλημένες σε μια από τις ρωγμές!

 

12.

 

 

Αυτή είναι μία βελτιωμένη -με μωβ χρώμα- εικόνα, ενός ανθρώπινου ωαρίου. Το ωάριο είναι επικαλυμμένο με την μεμβράνη «zona pellicuda», μια γλυκοπρωτεΐνη που το προστατεύει, αλλά επίσης βοηθά να παγιδεύσει και να δεσμεύσει τα σπερματοζωάρια. Δύο στεφανιαία κύτταρα είναι συνδεδεμένα με τη διαφανή αυτή μεμβράνη.

 

13.

 

 

Εδώ βλέπετε κάτι πολύ απλό! Ένα κοντινό πλάνο ενός αριθμού σπερματοζωαρίων που προσπαθούν να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο.

 

14.

 

 

Μοιάζει με τον κόσμο μας σε πόλεμο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτό που συμβαίνει πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου, με κάποια εναπομείναντα σπερματοζωάρια εκεί γύρω!. Αυτή η φθορίζουσα εικόνα έχει ληφθεί χρησιμοποιώντας ένα από τα λεγόμενα συνεστιακά μικροσκόπια. Το έμβρυο και ο πυρήνας ενός κυττάρου σπέρματος είναι πορφυρά, ενώ οι ουρές των σπερμάτων είναι πράσινες. Οι μπλε περιοχές είναι συνδέσεις χάσματος, οι οποίες σχηματίζουν τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων.

 

15.

 

 

Ο κύκλος της ζωής αρχίζει και πάλι: αυτό που βλέπετε είναι ένα ανθρώπινο έμβρυο έξι ημερών, το οποίο αρχίζει να εμφυτεύεται στο ενδομήτριο, το τοίχωμα της μήτρας.

 

Αυτοί είμαστε, τουλάχιστον ένα μικρό μέρος από εμάς! Όσες φορές και αν έχω δει παρόμοιες εικόνες, πάντα τις παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον. Συναρπαστικές εικόνες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, από έναν καλά κρυμμένο κόσμο, τόσο...«οικείο» αλλά και τόσο άγνωστο ταυτόχρονα!