Μολυσμένο κουνούπι : Λαχνός ο κίνδυνος

Μολυσμένο κουνούπι : Λαχνός ο κίνδυνος Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Ένα και μόνο τσίμπημα από κουνούπι στην πόλη ή την εξοχή είναι αρκετό για να σας μεταδώσει την μόλυνση με τον ιό του Δυτικού Νείλου με απρόβλεπτη, ραγδαία, ή και μοιραία εξέλιξη.

 

Τα εγχώρια κουνούπια φέρουν τον ιό σε αστικά κέντρα, και στην περιφέρεια, από το καλοκαίρι του 2010 που η μόλυνση του Δυτικού Νείλου χτύπησε την Βόρεια Ελλάδα και κόστισε μέχρι τώρα 350 ζωές και πολλές εκατοντάδες μολύνσεις, με θύματα επίσης και στο Λεκανοπέδιο, την Εύβοια, αλλά και την ευρύτερη επικράτεια.

 

Πολλοί από εμάς ίσως να έχουμε ήδη μολυνθεί. Αν και αυτό δημιουργεί ανοσία για επόμενα τσιμπήματα, ακόμη και οι υγιείς οργανισμοί μπορεί να υποστούν συμπτώματα πυρετού και σωματικών πόνων για μήνες μετά από ένα τσίμπημα που μπορεί και να πέρασε εντελώς απαρατήρητο.

 

ΜΗΝ ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΕΤΕ. Πάρτε όλα τα απαραίτητα μέτρα, και μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι, να ξυπνάτε σώοι και να τριγυρνάτε ασφαλείς.

 

 

1. Απωθείτε τα κουνούπια ΠΑΝΤΟΥ

 

 

Μολυσμένο κουνούπι : Λαχνός ο κίνδυνος Facebook Twitter

 

Ο στόχος είναι να μην σας πλησιάζουν τα κουνούπια καν. Η αποτελεσματική προφύλαξη από το κάθε μολυσμένο κουνούπι από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι να μην σας τσιμπήσουν κουνούπια καθόλου και ΠΟΤΕ.

 

Εκατομμύρια πολίτες διεθνώς επιβιώνουν και ταξιδεύουν με ασφάλεια εδώ και μια δεκαετία, από το 2001 που ο ιός έκανε την εμφάνισή του στις ΗΠΑ. Το πακέτο των οδηγιών της προσωπικής εντομοαπωθητικής προστασίας, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη προστασία των χώρων και της κοινότητας, είναι ΙΚΑΝΑ να εξασφαλίσουν αμόλυντη θερινή διαβίωση για τους ανθρώπους, αλλά και απολύτως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, αφού δεν υπάρχει για τον ιό εμβόλιο, ούτε και θεραπεία.

 

Τα μέτρα προστασίας που ακολουθούν, όπως εκδίδονται από τις επίσημες Διεθνείς Αρχές Δημόσιας Υγείας, είναι απλά και αποτελεσματικά για την ασφάλειά σας και της οικογένειάς σας. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΣΑΣ ΜΟΝΟ, ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ!

 

2. Καλυφθεί τε! Όπου υπάρχει ΓΥΜΝΟ

 

 

Μολυσμένο κουνούπι : Λαχνός ο κίνδυνος Facebook Twitter

 

Τα κουνούπια αδημονούν να σας ρουφήξουν το αίμα και ο κίνδυνος γίνεται απειλητικότερος τις ώρες που χαράζει και δύει ο ήλιος, οπότε και τα θηλυκά κουνούπια αναζητούν νερό για να γεννήσουν τα αυγά τους, και να βουτήξουν στο δικό σας αίμα αμέσως μετά.

 

Καλυφθεί τε. Με ρούχα, σκέπαστρα, βέλο, κουνουπιέρα, αλλά και πάντα με εντομοαπωθητικό προϊόν ή σπρέυ στο γυμνό δέρμα που μένει ακάλυπτο από ρούχα.

 

Έτσι συστήνει επίσημα το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ, που θα προτιμούσε το μοντέλο της φωτογραφίας να' χει καλύψει πιο προσεκτικά χέρια και μηρούς, κατά τις συστάσεις, με σιτρονέλλα, ευκάλυπτο ή άλλο συνιστώμενο προϊόν, σε σπρέυ, έλαιο ή roll on.

 

3. Οι ΩΡΕΣ που τσιμπάνε....

 

 

Μολυσμένο κουνούπι : Λαχνός ο κίνδυνος Facebook Twitter

 

Από το σούρουπο μέχρι να ανέβει ο ήλιος το πρωί είναι η επικίνδυνη για τσίμπημα χρονική ζώνη, για την οποία ουσιαστικά συστήνονται τα μέτρα προστασίας ενάντια στον ιό του Δυτικού Νείλου.

 

Τα αρσενικά κουνούπια δεν τσιμπάνε ανθρώπους, τρέφονται μόνον από το νέκταρ των φυτών, κι έτσι ο κίνδυνος για το βασίλειο των ανθρώπων προέρχεται μόνον από τα θηλυκά κουνούπια που

χρειάζονται το αίμα για αναπαραγωγή.

 

ΠΟΤΕ μην μένετε εκτεθειμένοι σε εξωτερικούς ή και εσωτερικούς χώρους χωρίς εντομοαπωθητική κάλυψη αυτές τις ώρες στο γυμνό δέρμα.

 

Μην μένετε βρεγμένοι μετά το ντους το απόγευμα, ενεργοποιείτε απαραιτήτως τα αντικουνουπικά χώρου και προτιμάτε αντί για κολόνια, άρωμα ή body lotion τα αρωματικά έλαια και ειδικά με

Στον ύπνο συστήνονται για σπίτια και εξοχές ξανά οι κουνουπιέρες, και οι σίτες στα παράθυρα έχουν γίνει επιβεβλημένη σύσταση, και για τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν σε περιοχές με μολυσμένα κουνούπια, ως απαραίτητες στα δωμάτια των ξενοδοχείων που πρόκειται να διαμείνουν.

 

 

 4. Πώς σας ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ

 

 

Μολυσμένο κουνούπι : Λαχνός ο κίνδυνος Facebook Twitter

 

Σας μυρίζουν από απόσταση 5Ο μέτρων,και παρακολουθούν με "αισθητήρες" την κίνησή σας, ειδικά αν φοράτε μαύρο, μπλε, κόκκινο και φλοράλ. Σας εντοπίζουν από μακριά, και είναι ικανά να διακρίνουν ότι πρόκειται για άνθρωπο, με φρέσκο, θρεπτικό γι αυτά αίμα.

 

Συγκεντρώνονται στο φως, αλλά αυτό που τα ελκύει είναι η θερμότητα του φωτός (άρα ,αρκεί για να πλησιάσουν και η φλόγα του κεριού αν δεν είναι αντικουνουπικό ), καθώς και η υψηλή θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, που τα κάνει να διαλέγουν ποιον θα αφαιμάσσουν πρώτο!

Λουλουδάτα και γλυκά αρώματα και λουλουδάτα ρούχα τα προσελκύουν επίσης γιατί τους θυμίζουν το νέκταρ των λουλουδιών από το οποίο τρέφονται φυσιολογικά.

 

5. Τι τα ΕΛΚΥΕΙ

 

 

Μολυσμένο κουνούπι : Λαχνός ο κίνδυνος Facebook Twitter

 

Μυρίζουν πάνω σας τον ιδρώτα, και λατρεύουν τα πόδια που βρωμάνε!

Ειδικά, κουνούπια μολυσμένα με τον ιό της ελονοσίας (που επίσης έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ελλάδα), σύμφωνα με τελευταία μελέτη, παγιδεύονται στην κυριολεξία από την μυρωδιά των βρόμικων ποδιών σε βαθμό τετραπλάσιο από οτιδήποτε άλλο.

 

Η προτίμηση των κουνουπιών προς ορισμένα άτομα στα οποία επιτίθενται σε σχέση τους άλλους έχει συχνότητα 1/10. Από τα δέκα άτομα μιας παρέας, ένας θα είναι ο "γλυκοαίματος”, παραδέχονται οι επιστήμονες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν κινδυνεύουν. Έχει βρεθεί ότι άτομα με μεγαλύτερη συγκέντρωση χοληστερόλης, όπως και στεροειδών στο δέρμα τους προσελκύουν τα κουνούπια περισσότερο.

 

Στα κουνούπια αρέσει η θερμότητα, το ενυδατωμένο δέρμα, που το βρίσκουν πολύ πιο ελκυστικό απο το στεγνό και ηλιοκαμένο, καθώς και η ανθρώπινη εκπνοή με το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνει και αποτελεί για τα σμήνη των θηλυκών το απόλυτο διεγερτικό.

 

 

6. Τι τα ΑΠΩΘΕΙ

 

 

Μολυσμένο κουνούπι : Λαχνός ο κίνδυνος Facebook Twitter

 

Γενικώς τα λάδια, μαζί μ αυτά, και της παραλίας, που μας προστατεύουν από τα κουνούπια κατά την ηλιοθεραπεία. Κορυφαίο αντικουνουπικό περίβλημα για το σώμα αναδεικνύεται ανάμεσα στα έλαια της λεβάντας, μια και το ντελικάτο άρωμά της είναι από τα λίγα φυσικά αρώματα που διώχνουν τα κουνούπια μακριά.

Άλλα φυτά, που και στην βεράντα ή τον κήπο λειτουργούν ως εντομοαπωθητική ασπίδα, είναι το λεμονόχορτο, ο ευκάλυπτος και ο βασιλικός. Για δύσκολες, μοναχικές ώρες, που τα κουνούπια αιμοδιψούν, τολμήστε το σκόρδο. Η μυρωδιά του τα εξοντώνει ακαριαία,ακριβώς όπως και τα βαμπίρ!....

 

 

7. Πού συχνάζουν

 

 

Μολυσμένο κουνούπι : Λαχνός ο κίνδυνος Facebook Twitter

 

Οι μίνι πλαστικές πισίνες γεμάτες νερό, είναι η καλύτερη πρόσκληση για πάρτυ που μπορείτε να τους κάνετε εντός σπιτιού, ειδικά από το απογευματάκι και μετά. Αντίστοιχα και κάθε σημείο με βάλτοι, έλη, στάσιμο νερό, που ίσως βρεθείτε στις διακοπές, είναι βέβαιο ότι φιλοξενεί.. τις αιμοβόρες παρέες των θηλυκών που θα σας επιτεθούν ευχαρίστως μόλις σας εντοπίσουν.

 

Η "στασιμότητα " στα στοιχεία της φύσης είναι η ιδανική τους κατάσταση. Όπως η άπνοια, σε αντίθεση με τους αέρηδες που τα διώχνουν,όπως επίσης τα απομακρύνουν τα κλιματιστικά και οι ανεμιστήρες. Απεχθάνονται επίσης από το τρεχούμενο νερό, αλλά και το θαλασσινό.

 

ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΕ συστηματικά από το σπίτι , τον κήπο και κάθε σημείο που βρίσκεστε κάθε μικρή ή μεγάλη εστία με στάσιμο νερό, Μην αφήνετε ούτε κανάτα με νερό εκτεθειμένη στο τραπέζι, και μην ξεχνάτε αυτή την συμβουλή ΠΟΤΕ.

 

 

8. Συμπτώματα SOS

 

 

Μολυσμένο κουνούπι : Λαχνός ο κίνδυνος Facebook Twitter

 

Τα συμπτώματα για όσους τα εμφανίσουν εκδηλώνονται μετά από 3 έως 14 ημέρες μετά το τσίμπημα, γι αυτό χρειάζεται προσεκτική προσωπική παρατήρηση.

 

Η πιο ήπια εκδήλωση της νόσου εμφανίζει συμπτώματα που μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες έως μερικές εβδομάδες και είναι πυρετός, πονοκέφαλος, σωματικοί πόνοι, ναυτία , εμετοί, πρήξιμο στους αδένες, ή και δερματικό εξάνθημα στο στήθος, το στομάχι ή την πλάτη.  

 

Η βαριά μορφή εκδηλώνεται με σοβαρή εγκεφαλίτιδα και συμπτώματα υψηλού πυρετού, ακαμψίας στον αυχένα και εγκεφαλική σύγχυση, που είναι τα χαρακτηριστικά για να απευθυνθεί κανείς ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ σε νοσοκομείο. Συνοδά συμπτώματα της βαριάς μορφής είναι οι πονοκέφαλο, αδυναμία μυικού συστήματος, μυικοί σπασμοί, κώμα και παράλυση.

 

Κατά τα άλλα, ο πυρετός και οι σωματικοί πόνοι, συχνοί το καλοκαίρι ακόμη και λόγω ηλίασης, είναι πιθανά συμπτώματα μιας ήπιας μόλυνσης από τον ιό του Νείλου.

 

Παρατηρείτε προσεκτικά τις όποιες περίεργες αντιδράσεις σε σας και τα πρόσωπα της οικογενείας σας.

 

9. Κουνουπο – ΚΑΜΟΥΦΛΑΖ!

 

 

Μολυσμένο κουνούπι : Λαχνός ο κίνδυνος Facebook Twitter

 

Υφάσματα εμποτισμένα με εντομοαπωθητικό και ειδικές "αντικουνουπικές" κολεξιόν φιλοδοξούν να κερδίσουν την θέση τους στις πασαρέλες, μια και το διάστημα έκθεσης σε μολυσμένα κουνούπια ξεπερνά πια τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες σε δυτικές και ανατολικές κοινωνίες. Το δίχτυ, hi-tec βέλο για το πρόσωπο είναι το νέο αξεσουάρ που θυμίζει αποικιοκράτες διαστημικού τύπου, και έχει γίνει κιόλας hit. Κατά τα άλλα , χρώματα που συστήνονται για τον περίπατό σας σε μέρη που τα κουνούπια καραδοκούν, είναι τα ανοιχτά χρώματα, τα γήινα και το λαδί, γιατί ακριβώς σας βοηθούν να καμουφλάρεστε στο φυσικό τοπίο..., αφού οι αισθητήρες τους σας " μαρκάρουν" από πολλά μέτρα μακριά μόλις σας μυρίσουν στο 50 μ.

 

 10. Στη φύση πια με δίχτυ

 

 

 

Οι συνήθειες αλλάζουν. Το camping δεν θα ναι πια το ίδιο ποτέ. Στον Καναδά προστατευτικός εξοπλισμός με δίχτυ χρησιμοποιείται απαρέγκλιτα από τους φανατικούς του κάμπινγκ ακόμη και για τις ώρες που στήνεται η σκηνή. Ιδανικά για να απολαύσουμε πλέον ελεύθερα τον καθαρό αέρα της εξοχής, θα πρέπει να βρεθούμε σε ειδικά σχεδιασμένο "βιότοπο", με εντομοαπωθητικά φυτά, ευκάλυπτο, λεβάντες, rosemary, σε έναν φυσικό παράδεισο δηλαδή αρωμα-θεραπευτικής αντικουνουπικής προστασίας...

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT