Αυξάνονται και πληθύνονται οι NonAge

Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

 

Το 2050 ο πληθυσμός των Non Age  θα είναι πάνω από 2.500.000, στις ΗΠΑ τουλάχιστον, που έχουν υπολογιστεί δημογραφικά. Η Αμερικανική κοινωνία προετοιμάζεται σε μέριμνα και υποδομές για τους υπερενεργούς υπερήλικες, που μπορεί να πάσχουν από ανεπάρκειες και κινητικά προβλήματα, αλλά δε το βάζουν κάτω.                                                                               

Στη πλειοψηφία τους, λένε τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, οι 90+ είναι χήρες και χήροι. Ένα μεγάλο ποσοστό ζει σε συνθήκες φτώχειας. Σε γενικό προφίλ οι περισσότεροι άνω των 90 Αμερικανοί σήμερα έχουν τουλάχιστον μια πάθηση, ανεπάρκεια ή ειδική ανάγκη, ζουν μόνοι σε κάποιο γηροκομείο και είναι τελειόφοιτοι λυκείου.

Οι γυναίκες που βαίνουν «Αβάδιστα» προς την αιωνιότητα είναι τριπλάσιες από τους άντρες εντός Αμερικής.

Tο 88.1% των Nonαgenarians είναι λευκοί, το 7.6% νέγροι , το 4% ισπανικής καταγωγής και το 2.2% ασιατικής.

 

Κάθε δεκαετία+ που ο άνθρωπος κερδίζει σε επιβίωση συνοδεύεται και από ένα 10% + πιθανοτήτων να καταλήξει στο γηροκομείο. Οι Αμερικανοί δημογράφοι παρατηρούν  ότι στην δεκαετία των 60 ετών στο γηροκομείο ζει το 1%, των 70 το 3%, των 80 το 20%, των 90 το 30% και στα 100+ το 40%.

Στην Ελλάδα οι αιωνόβιοι και οι λίγο μικρότεροί τους έχουν κυρίως εντοπιστεί από σχετικές έρευνες στην μεγαλύτερη πλειοψηφία σε απομακρυσμένα χωριά. Μπορεί να έχουν μείνει μόνοι, αλλά μοναχικού τύπου ήταν και η δύναμη που επέδειξαν σε όλη τους τη ζωή καταγράφουν οι ελληνικές μελέτες. Το πιο χαρακτηριστικό από την κοινωνία των Ελλήνων 90+ είναι ότι ποτέ στην ζωή τους δεν δούλεψαν με αφεντικό.

     

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
το νεγρος σημαινει μαυρος και δεν ενεχει τιποτα το ρατσιστικο.... ρατσιστικη μπορει να ηταν η χρηση τοτε αλλα δε σημαινει οτι εχει καποια αρνητικη σημασια η λεξη....
Η λέξη είναι ρατσιστική γιατί ως τέτοια (αποφεύγεται να) χρησιμοποιείται. The word Negro was adopted from Spanish and Portuguese and first recorded from the mid 16th century. It remained the standard term throughout the 17th-19th centuries and was used by prominent black American campaigners such as W. E. B. DuBois and Booker T. Washington in the early 20th century. Since the Black Power movement of the 1960s, however, when the term black was favoured as the term to express racial pride, Negro (together with related words such as Negress) has dropped out of favour and now seems out of date or even offensive in both British and US English.Oxford dictionaries.