Ποιο το μέλλον της Apple;

Facebook Twitter
0

Εκ πρώτης όψεως τα πράγματα μοιάζουν θετικά για την Apple. Ο Jobs είχε ήδη εκπαιδεύσει τον τωρινό πρόεδρο της εταιρίας  Tim Cook και ο Cook είχε αναλάβει πρόεδρος της εταιρίας από τον Αύγουστο. Πολύ θετικό ήταν και το γεγονός ότι  αμέσως μετά το θάνατο του Jobs η αγορά έδειξε να έχει πίστη στην Apple: η μετοχή της εταιρίας έπεσε μόνο κατά 88 σεντς κλείνοντας στα 377.37 δολάρια.

Παρ’ όλα αυτά το κενό του Jobs στην εταιρία θα γίνει αισθητό. Ο πρώτος λόγος είναι πρακτικός: Μέχρι τώρα τα ταλέντα της Apple ήταν ταγμένα στο όραμα του Jobs. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της  Huffington Post μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι στην Apple έφευγαν πολύ δύσκολα από την εταιρία γιατί ήταν ιδιαίτερα πιστοί στoν χαρισματικό εργοδότη τους. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα ταλέντα της Apple ήταν πάντα ιδιαίτερα περιζήτητα στην αγορά εργασίας, ήταν σχεδόν αδύνατον να πείσεις κάποιον εργαζόμενο να φύγει από την εταιρία. Αυτό μετά το θάνατο του Jobs ίσως και να πάψει να ισχύει.

Ο δεύτερος και μεγαλύτερος φόβος είναι ότι η Apple  χωρίς τον Jobs θα χάσει το δρόμο της – όπως και έγινε την περίοδο που είχε εγκαταλείψει την εταιρία (1985-1997) . Η Αpple ήταν συνυφασμένη με τον Jobs και ο ίδιος κρατούσε πολύ γερά τα ηνία της εταιρίας του, έχοντας πλήρη έλεγχο όλων των αποφάσεων. Όχι μόνο αυτό αλλά επειδή όλοι είχαν ταυτίσει την Apple με τον χαρισματικό της ηγέτη η εταιρία καλείται να βρει μια καινούργια ταυτότητα.

Πάντως αυτό το πρόβλημα  το κενό δηλαδή ενός χαρισματικού ηγέτη σε μια εταιρία δεν είναι καινούργιο.  Σε Αμερικάνικες επιχειρήσεις τουλάχιστον κάτι τέτοιο συνέβη και με τον θάνατο του Ray Croc του διάσημου ιδρυτή της Mc Donalds το 1984, αλλά και με το θάνατο του ιδρυτή της Wal- Mart Sam Walton to 1992. Και οι δυο εταιρίες κατάφεραν παρ’ όλα αυτά να συνεχίσουν να είναι κερδοφόρες. Όχι πως δεν υπάρχουν και οι αντίθετες περιπτώσεις. Ένα παράδειγμα ήταν η (πολύ αγαπημένη στην Ελλάδα) αλυσίδα φαστ- φουντ Wendy’s. Όταν το 2002 πέθανε ο ιδρυτής της Dave Thomas η Wendy’s δεν κατάφερε ποτέ να ορθοποδήσει.

Παρόλα αυτά ο καθηγητής Μanagement του πανεπιστημίου του Harvard Ρόμπερτ Κάπλαν δήλωσε στην αμερικάνικη εφημερίδα Boston Globe ότι  είναι αισιόδοξος για την Apple.O Cοok, ισχυρίστηκε ο Kάπλαν, είναι ήδη 13 χρόνια στην εταιρία και καλά εκπαιδευμένος από τον ίδιο τον Jobs. Τα ταλέντα στην Apple είναι πολλά και έχουν εκπαιδευτεί καλά  ενώ η εταιρία έχει φροντίσει να βοηθήσει τα ταλέντα της, υποστηρίζει ο Κάπλαν.

Ας ελπίσουμε ότι έχει δίκιο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ