Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

 

Το Rouan Thai βρίσκεται στην οδό Νοταρά στον Πειραιά, στην καρδιά της ξακουστής Τρούμπας, μια περιοχή που πήρε το όνομά της από την μεγάλη τρόμπα που βρισκόταν από το 1860 σε μια στέρνα στη διασταύρωση της λεωφόρου 2ας Μεραρχίας, από όπου αντλούσαν νερό τα τότε ατμόπλοια του λιμανιού. Η Τρούμπα υπήρξε μία από τις πιο κακόφημες περιοχές της Αθήνας από το 1944 μέχρι το 1967. Οίκοι ανοχής, μπαρ, καμπαρέ, τρία θρυλικά τσοντοσινεμά – το Ολύμπικ λειτουργεί μέχρι σήμερα- εξυπηρετούσαν καθημερινά τους ναύτες που έφταναν στο λιμάνι του Πειραιά. Τα μαχαιρώματα και οι συμπλοκές ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο. Η περιοχή άλλαξε εντελώς χαρακτήρα όταν όλα τα παραπάνω σταμάτησαν να λειτουργούν το 1967 με εντολή της Χούντας, επειδή προσέβαλαν τα «ελληνοχριστιανικά ιδεώδη». Σήμερα η περιοχή δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, κατά μήκος της οδού Νοταρά λειτουργούν μαγαζιά, ναυτιλιακές εταιρείες, πρακτορεία, ξενοδοχεία, έθνικ εστιατόρια και λίγα μπαράκια. Μερικά παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια αποπνέουν τον αέρα μιας άλλης εποχής, πιο σκοτεινής, που θυμίζουν Λόλα και Κόκκινα Φανάρια. Εκεί, στον αριθμό 131 μπορείς να βρεις το πιο αυθεντικό ταϊλανδέζικο φαγητό της πόλης, και με διαφορά το καλύτερο.  

 

Το Rouan Thai -ή αλλιώς Μαρίνα, που αργότερα μάθαμε ότι είναι το όνομα της ιδιοκτήτριας- είναι ένα μικρό εστιατόριο στολισμένο εξωτερικά με σημαιάκια διαφόρων χωρών, διακοσμητικά από την Ταΐλάνδη και μερικά τραπέζια για τους καπνίζοντες. Μέσα είναι πολύ απλό, μόνο με τα απαραίτητα, καρέκλες, τραπέζια, ένας πάγκος για το ταμείο και από πίσω η κουζίνα. Μερικές φωτογραφίες στον τοίχο με τον βασιλιά και την βασίλισσα της Ταϊλάνδης και κάποια παραδοσιακά ξυλόγλυπτα κάνουν την ατμόσφαιρα εξωτική και σε «μεταφέρουν» σε εστιατόριο της Μπανγκόκ, αν έχεις πάει θα το νιώσεις. Με το που καθίσαμε, οι μυρωδιές από νουντλς, τηγανητό ρύζι και μυρωδικά άρχισαν να μας σπάνε την μύτη.

 

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

 

Ο κύριος Παύλος μαζί με την Ταϊλανδή σύζυγό του Μαρίνα άνοιξαν το μαγαζί πριν από δέκα χρόνια και από την αρχή στόχος τους ήταν να φτιάξουν ένα παραδοσιακό ταϊλανδέζικο εστιατόριο με αυθεντικές συνταγές. Όλες οι πρώτες ύλες και υλικά είναι από την Ταΐλάνδη και καμιά φορά, όταν τα έχουν άμεση ανάγκη, τούς τα φέρνει κούριερ. «Είμαστε η πρώτη επιλογή των υπαλλήλων της Πρεσβείας στην Ταΐλάνδη», μάς λέει ο κύριος Παύλος όταν ξεκινάμε την κουβέντα. «Είμαστε το πιο αυθεντικό ταϊλανδέζικο στην Αθήνα και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ποιότητα του φαγητού. Για αυτό βλέπεις το μαγαζί τόσο απλό». Το μαγείρεμα έχει αναλάβει η κυρία Μαρίνα και μαζί με την κόρη της γνωρίζουν όλα τα μυστικά της ταϊλανδέζικης κουζίνας. Και όλο το προσωπικό είναι από τη Ταΐλάνδη.

 

Το Rouan Thai σημαίνει το σπίτι της Ταϊλάνδης και εμείς νιώθουμε από την αρχή σαν το σπίτι μας. Ο κύριος Παύλος αναλαμβάνει να επιλέξει τα πιάτα για μας και μετά από λίγη ώρα μάς τα φέρνει μία ευγενική κυρία. Τα φαγητά σερβίρονται σε γνήσια ταϊλανδέζικα σερβίτσια και η κυρία που μας τα φέρνει μας εξηγεί τι θα φάμε σε σπαστά ελληνικά. «Είναι μέρος της κουλτούρας της Ταϊλάνδης», μας ενημερώνει ο κύριος Παύλος. Μαθαίνουμε τα ονόματα των πιάτων, τα υλικά τους, πώς μαγειρεύονται και ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί μυρωδικών και μπαχαρικών. Το παραδοσιακό Pad Thai, νουντλς ρυζιού, με φύτρες φασολιών και αυγό, συνοδεύεται από ξεχωριστά μπολάκια που το καθένα έχει τριμμένο φιστίκι (βάζεις όσο θέλεις), μπούκοβο (για να το κάνεις όσο καυτερό θέλεις, ζάχαρη (βάζεις λίγο, αντί για αλάτι), τουρσί από καυτερό τσίλι και λάιμ και μπορείς να βάλεις ή το ένα ή το άλλο. Όχι μόνο οι γεύσεις αλλά και όλη η εμπειρία του Pad Thai σου μένουν αξέχαστες. Στο μενού μπορείς να βρεις πολλά πιάτα που είναι όλα πολύ ξεχωριστά και πεντανόστιμα, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τις σούπες τους, ακόμα κι αν δεν είσαι φαν. Σερβιρισμένες σε παραδοσιακό μπολάκι με το αντίστοιχο πορσελάνινο κουτάλι, θα θυμάσαι τις γεύσεις τους για καιρό. Δοκιμάσαμε την σούπα με γάλα καρύδας, κοτόπουλο, διάφορα λαχανικά και αρωματικά, λευκή, καυτερή όσο έπρεπε και εξαιρετικά ελαφριά. Η κόκκινη με τις γαρίδες ήταν εξίσου απολαυστική και ο συνδυασμός και των δύο σίγουρα θα σε κάνει να ξαναπάς στο μαγαζί. Το τηγανητό ρύζι με κρεμμύδι, ντομάτα, σόγια σος, κόλιανδρο και διάφορα αρωματικά και η σαλάτα με το κοτόπουλο συμπλήρωσαν ιδανικά το γεύμα μας και χωρίς τίποτα από όλα να μας βαρύνει. Για ένα τέτοιο πλήρες γεύμα πρέπει να υπολογίζεις περίπου15-20 ευρώ το άτομο. Δεν χρειάζεται κράτηση, αλλά καλύτερα να πάρεις ένα τηλέφωνο -ειδικά το μεσημέρι- γιατί καμιά φορά τους τελειώνει το φαγητό.

 

Η ποικιλία των πιάτων είναι πλούσια, αλλά ζήτα να σου προτείνουν σούπα και κυρίως πιάτο και την ταϊλανδέζικη μπίρα για να τα συνοδεύσεις. Τρως πραγματικά ένα από τα καλύτερα φαγητά της πόλης.

 

Rouan Thai, Νοταρά 131, Πειραιάς, 210-4294494

 

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO

Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO
Φωτογραφία: Elizabeth Rovit / LIFO