Πώς να φτιάξεις το τέλειο τηγανητό κολοκυθάκι;

Πώς να φτιάξεις το τέλειο τηγανητό κολοκυθάκι; Facebook Twitter
0

Πώς να φτιάξεις το τέλειο τηγανητό κολοκυθάκι; Facebook Twitter


Πόσο μελάνι και πόσο περισσότερο λάδι έχει θυσιαστεί στις «καλύτερες» συνταγές για τηγανητό (κρατς!) κολοκυθάκι... Αν και το τηγανητό κολοκυθάκι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ορεκτικά, που για δεκαετίες κυριαρχεί τόσο στις ελληνικές ταβέρνες αλλά και σε φημισμένα ελληνικά εστιατόρια (το Milos στο Χίλτον και ο Κρητικός στη Κάντζα σερβίρουν, να φανταστείτε, μια πανομοιότυπη πιατέλα με τηγανητά κολοκύθια, μελιτζάνες και κεφαλογραβιέρα που, κατά γενική ομολογία, είναι εξαιρετικά), οι συνταγές όσο πάνε και δυσκολεύουν.

Προτείνουμε, λοιπόν, εδώ, για τους λάτρεις των τραγανών κολοκυθιών, που τώρα με την καλοκαιριά εμφανίζονται πανέμορφα στις λαϊκές και βιολογικές αγορές, μια απλή, σπιτική συνταγή, με βαθμό δυσκολίας μηδέν και τρία μόνο υλικά: αλεύρι, νερό και ελάχιστο baking powder. Και, φυσικά, μια-δυο μαστοριές.

Αρχικά, χρειάζεται, αφού κόψουμε τα κολοκυθάκια, που περιέχουν πολύ νερό, να τα αφήσουμε μισή ωρίτσα καλά αλατισμένα για να «ιδρώσουν» (να αποβάλουν δηλαδή τα πολλά υγρά τους), να αφυδατωθεί η σάρκα τους και να παραμείνει τραγανή περισσότερη ώρα μετά το τηγάνισμα. Μετά, πρέπει να τα στεγνώσουμε, πιέζοντάς τα ελαφρά με χαρτί κουζίνας ή μια καθαρή απορροφητική πετσέτα κουζίνας μέχρι να στεγνώσουν εντελώς (αν και λίγες στάλες ιδρώτα θα συνεχίζουν να εμφανίζονται μέχρι και το αλεύρωμα...).


Επίσης, μη φοβηθείτε τον χυλό που θα είναι πηχτός. Έτσι πρέπει να είναι για να κάνει καλή κρούστα και να κρατηθεί πάνω στο σώμα του κολοκυθιού.

Και, τέλος, φροντίστε να τηγανίσετε σε βαθύ τηγάνι με αρκετό λάδι, για να μπορούν τα κολοκυθάκια σας να κολυμπούν, απολαμβάνοντας ομοιόμορφο ροδοκοκκίνισμα απ' όλες τις πλευρές.

Πώς να φτιάξεις το τέλειο τηγανητό κολοκυθάκι; Facebook Twitter

Να, λοιπόν, εδώ μια συνταγή για τηγανητό κολοκυθάκι που δεν θα σας απογοητεύσει, ιδίως αν στεγνώσετε καλά τα λαχανικά σας, κάνετε τον χυλό πηχτό και βάλετε αρκετό λάδι στο τηγάνι, όπως δηλαδή τα είπαμε πιο πάνω.

Υλικά για το κουρκούτι:
1/2 κιλό κολοκυθάκια κομμένα σε μπαστουνάκια ή φετούλες (όχι διαφανείς)
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 του φλιτζανιού (με το οποίο μετρήσαμε και το αλεύρι) χλιαρό νερό
ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού baking powder
μια πρέζα αλάτι
καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε με σύρμα ή με δυο πιρούνια το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.
Ρίχνουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό μέχρι να γίνει το μείγμα ένας παχύρρευστος χυλός, χωρίς μπαλάκια αλευριού.
Αφήνουμε τον χυλό για μισή ώρα.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι (χωρίς όμως να καπνίσει) και αφού βουτήξουμε τα στεγνά κολοκυθάκια στον χυλό, τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν, γυρνώντας τα μία και δύο φορές απαλά με μια τρυπητή κουτάλα ή δυο πιρούνια.
Τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας να αφήσουν εκεί λίγο από το λάδι τους και τα σερβίρουμε αμέσως (αφαιρώντας, παρακαλώ πολύ, το χαρτί κουζίνας), ζεστά-ζεστά και τραγανά!


Καλή προσπάθεια και ακόμα καλύτερα... κρατς εύχομαι στις πρώτες σας δοκιμές!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ