Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter
0

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter

 

Ας αρχίσουμε με κάποιους αριθμούς για να πάρουμε μιά ιδέα της Αστικής καλλιέργειας στη χαοτική Νέα Υόρκη με τους ψηλότερους ουρανοξύστες. Πότε ξεκινήσατε την εταιρία σας Brooklyn Grange και πόσους λαχανόκηπους έχετε καλλιεργήσει μέχρι στιγμής ... εκεί ψηλά τον ουρανό;

Τα τελευταία χρόνια , αν και μηχανικός, είχα αρχίσει να ασχολούμαι με πάθος με τη γεωργία και τη λαχανοκομία και το 2009 αποφάσισα να αφοσιωθώ αποκλειστικά στο να φυτεύω λαχανόκηπους στις ταράτσες του Μπρούκλιν. Την επόμενηκιόλας χρονιά μάλιστα ίδρυσα την εταιρία μου Brooklyn Grange. Όταν ανέβηκα στη πρώτη μου ταράτσα για να φυτέψω τον πρώτο μου λαχανόκηπο κοίταξα γύρω μου και αντιλήφθηκα τις τεράστιες καλλιεργητικές δυνατοτητες που έδινε αυτό το τοπίο για όποιους, όπως και εγώ, αγαπούν τη γεωργία αλλά κι τη ζωή στη πόλη!

Προσωπικά πιστεύω οτι η αστική καλλιέργεια μπορεί να γίνει μοχλός κοινωνικής αλλαγής, να βοηθήσει στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και να τονώσει τον κοινωνικό ιστό, τη συνεργασία και την ομόνοια ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης.

Δεν καλλιεργείτε όμως μόνο λαχανικά στις ταράτσες της Νέας Υόρκης αλλά λουλούδια και μέλισσες...

Λιγότερα λουλούδια, περισσότερα λαχανικά. Έχουμε όμως ξεκινήσει μία έρευνα για να δούμε τί αποδίδει καλύτερα, το λουλούδι ή το λαχανικό στις ταράτσες. Έχουμε σαράντα κυψέλες στη Νέα Υόρκη σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές ενώ μέχρι τώρα, με τη μέθοδο leasing, έχουμε υπενοικιάσει δύο τεράστιες ταράτσες έκτασης 11.000 τετραγωνικών μέτρων (11 στρεμμάτων) και έχουμε σχεδιάσει δεκάδες ταρατσόκηπους με λαχανικά διαφόρων μεγεθών για τους πελάτες μας. Κανείς από αυτούς δεν έχει παρατήσει το λαχανόκηπό του-κάτι που μας δίνει μεγάλη χαρά.

Πόσο κοστίζει να δημιουργήσεις ένα μικρό ταρατσόκηπο, ας πούμε 100 τετραγωνικών;

Ολα εξαρτώνται από την ήδη υπάρχουσα κατασκευή, αν είναι καλά μονωμένη, τα έξοδα της δημοτικής άδειας, η πληρωμή του αρχιτέκτονα που θα τον σχεδιάσει... Μιά ενδεικτική τιμή θα μπορούσαμε να πούμε οτι είναι γύρω στα 150 δολλάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Αν υπάρχουν όμως κατασκευαστικές ατέλειες τότε σαφώς το κόστος ανεβαίνει και τα έξοδα της αρχικής εγκατάστασης (υλικά, γερανοί, αμοιβές, άδειες) είναι περισσότερα.

Πόσοι περίπου άνθρωποι ασχολούνται με κάποιου είδους καλλιεργεια στη πόλη της Νέας Υόρκης; Θα το αποκαλούσατε μόδα; Θεραπεία; Φθηνότερα λαχανικά για την οικιακή κατανάλωση; Η μήπως είναι ένας συνδυασμός όλων αυτών;

Η αλήθεια είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με την αστική καλλιέργεια στη μητροπολιτική Νέα Υόρκη και πραγματικά τους αρέσει πολύ να καλλιεργούν έστω και ένα μέρος της τροφής τους μόνοι τους συνδέοντας ξανά το φαγητό με τη φύση. Προσωπικά πιστεύω οτι η αστική καλλιέργεια μπορεί να γίνει μοχλός κοινωνικής αλλαγής, να βοηθήσει στην εκπαίδευση για το περιβάλλον και να τονώσει τον κοινωνικό ιστό, τη συνεργασία και την ομόνοια ανάμεσα στους κατοίκους της πόλης. Το σύστημα της παραγωγής της τροφής μας έχει βιομηχανοποιηθεί και τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίσουν τί σημαίνει παραδοσιακή καλλιέργεια και πώς αυτό επηρεάζει την ίδια τους την υγεία.

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter

Μπορώ έυκολα να αντιληφθώ την εκπαιδευτική αξία των ταρατσόκηπων και πρέπει όντως να είναι μιά πολύ ευχάριστη απασχόληση για όσους μπορούν οικονομικά να τη δημιουργήσουν αλλά εσείς μιλάτε για κατανάλωση της παραγωγής των λαχανικών αυτών. Αλλά (και είμαι σίγουρη οτι έχετε βαρεθεί να σας ρωτάνε αυτή την ερώτηση) δεν είναι τα λαχανικά που μεγαλώνουν σε μιά μητρόπολη μολυσμένα και ακατάλληλα για κατανάλωση; Γιατί , ας πούμε, να μην διαλέξουμε λαχανικά από τη περιοχή γύρω από τη Νέα Υόρκη που είναι λιγότερο μολυσμένη;

Τα φυτά απορροφούν πολύ λίγο από τα σωματίδια της μόλυνσης , το σώμα μας αντίθετα τα απορροφά πιό εύκολα μέσω των πνευμόνων μας. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε (με αναλύσεις και ειδικές μετρήσεις) είναι η παρουσία βαρέων μετάλλων και τοξινών στον αέρα. Συνεργαζόμαστε με ένα πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για αυτά τα θέματα και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες ανησυχητικές ενδείξεις.

Τί ουσιαστικό προσφέρουν οι ταρατσόκηποι στη Νέα Υόρκη και τους κατοίκους της;

Η δημιουργία των λαχανόκηπων σε ταράτσες αλλά και σε πάρκα και άλλους ελευθερους αστικούς χώρους συμβάλλουν όπως και άλλες παρόμοιες ενέργειες στο να γίνουν τα αστικά κέντρα βιώσιμα και ευχάριστα για να ζούν οι άνθρωποι που καθημερινά τα κατακλύζουν. Επίσης βοηθούν στη συγκέντρωση και σωστή αξιοποίηση του βρόχινου νερού που αλλιώς (όταν γίνονται τρομερές νεροποντές στη Νέα Υόρκη) αναμιγνύεται με εκείνο των βόθρων που υπερχειλίζουν λόγω κακής δημοτικής συντήρησης μολύνοντας ανεπανόρθωτα τον υδάτινο ορίζοντά μας. Τέλος, να αναφέρω οτι σε μεγάλη κλίμακα οι ταρατσόκηποι συμβάλλουν τόσο στη μείωση της ζέστης μέσα στο κτίριο όσο στη μείωση της θερμοκρασίας στις πόλεις μειώνοντας έτσι τις νησίδες θερμότητας και τα ποσοστά διοξειδίου του άνθρακα.

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter

Πώς αξιοποιείτε το νερο της βροχής; Οι νεροποντές της Νέας Υόρκης είναι φημισμένες...

Η αρχική εγκατάσταση περιλαμβάνει ένα αρδευτικό σύστημα που μέχρι ένός σημείου αποθηκεύει στη ταράτσα το νερό για πότισμα τους καλοκαιρινούς μήνες . Το περίσσευμα της βροχής και το χιόνι όταν λιώνει κατευθύνονται προς έναν άλλο αγωγό.

Έχετε εκπαιδευτικά προγράμματα για όποιον θέλει να ξεκινησει ένα λαχανόκηπο στη ταράτσα του;

Ναί φυσικά, εκπαιδεύουμε δεκάδες νεαρούς αγρότες κάθε χρόνο στις ταράτσες μας , εμείς ή οι ειδικοί και οι επιστήμονες που προσκαλούμε. Παραδίδουμε σεμινάρια για τη καλλιέργεια, την επιλογή σωστών φυτών για κάθε κτίριο ανάλογα με τις προτιμήσεις του πελάτη, την ύδρευση, τη κομποστοποίηση, την ανάλυση εδάφους και του αέρα αλλά και οικονομοτεχνικά μαθήματα για το κόστος της καλλιέργειάς τους και την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου τους και της σοδειάς τους. Είμαστε περήφανοι όχι μόνο για τις γνώσεις που μοιραζόμαστε αλλά γιατί έχουμε γίνει πιά μιά ζωντανή κοινότητα ανταλλαγής γνώσεων ανοικτή στο κοινό και όποιον ενδιαφέρεται να έρθει για να μάθει κάτι για τους εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας ή να ξεκινήσει το δικό του λαχανόκηπο στη ταράτσα του.

 

Ο άνθρωπος που έχει φυτέψει τις ταράτσες των ψηλότερων κτιρίων της Νέας Υόρκης μας δίνει συμβουλές Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ