Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

Σύμβολο υπεροχής, διάκρισης και φήμης, η σαμπάνια πρωταγωνιστούσε ιστορικά σε ελιτίστικες τελετές και εκδηλώσεις. Στις μέρες μας ταυτίζεται με ονοματοδοσίες πλοίων και αεροπλάνων, νίκες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, μέχρι και με την έκφραση καψούρας και νταλκά στις πίστες, ευτελίζοντας αυτό το περιζήτητο προϊόν. Ανθρώπινη ματαιοδοξία; Ο χρόνος θα δείξει. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τι ακριβώς είναι η σαμπάνια και ας της φερθούμε ανάλογα.

 

Περισσότερο από κάθε άλλο κρασί, καταλυτικό ρόλο για την ποιότητά της παίζει το περιβάλλον συντήρησής της. Για τον λόγο αυτό σαμπάνια δεν αγοράζουμε απ' οπουδήποτε και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε δελεαστικές προσφορές

 

Η σαμπάνια («champagne» στα γαλλικά) προέρχεται από την Καμπανία, περιοχή της βορειοανατολικής Γαλλίας, γνωστή επίσης για τις σκληρές μάχες κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον προσδιορισμό «σαμπάνια» μπορούν να φέρουν μόνο λευκά ή ροζέ αφρώδη κρασιά που παράγονται εντός καθορισμένης ζώνης, αποκλειστικά από τις ποικιλίες Pinot Noir, Pinot Meunier και Chardonnay, με συγκεκριμένο τρόπο ζύμωσης και σαφή προσδιορισμό κατηγορίας, ανάλογα με τα υπόλοιπα σακχάρων. Η πλειονότητα των ετικετών που θα συναντήσουμε δεν αναφέρει χρονιά, αποτελείται δηλαδή από ανάμειξη διαφορετικών εσοδειών. Εάν αναφέρεται η χρονιά, έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικό και ξεχωριστό προϊόν, το οποίο τιμολογείται αντίστοιχα. Περισσότερο από κάθε άλλο κρασί, καταλυτικό ρόλο για την ποιότητά της παίζει το περιβάλλον συντήρησής της. Για τον λόγο αυτό σαμπάνια δεν αγοράζουμε απ’ οπουδήποτε και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε δελεαστικές προσφορές.

 

Πολλές ιστορίες και αποφθέγματα έχουν γραφτεί για τη σαμπάνια. Η πιο εύστοχη ρήση ανήκει στη Madame de Pompadour: «Le champagne est le seul vin a laisser une femme belle après boire». Άλλωστε, ο αστικός μύθος λέει ότι το παλαιού τύπου ανοιχτό ποτήρι της σαμπάνιας πήρε το σχήμα και το μέγεθος του στήθους της. Τέλος, να θυμάστε πάντα ότι κούνημα, αφρός και θόρυβος κατά το άνοιγμα είναι δείγμα κακογουστιάς. Ένας «αναστεναγμός» αρκεί!

 

Προτείνουμε, την έκφραση χαράς τις γιορτινές μέρες, να τη συνοδεύσετε με ένα ποτήρι σαμπάνιας ως απεριτίφ ή με συνοδεία φαγητού. Ανάλογα με την κατηγορία της, μπορεί να ταιριάξει ιδανικά με όστρακα και θαλασσινά, ριζότο, εδέσματα της ασιατικής κουζίνας, μέχρι φρουτοσαλάτες και γλυκά, λεπτές πάντα γεύσεις, εναρμονισμένες με τη σπιρτάδα της. Αναζητήστε μία από τις παρακάτω ετικέτες, οι οποίες έχουν άριστη σχέση ποιότητας/τιμής.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

DEUTZ BRUT CLASSIC

Chardonnay/Pinot Noir/Pinot Meunier 

Ένας οίκος που προτρέπει διαρκώς σε γιορτή! Χρώμα έντονα χρυσαφί. Αρώματα από άνθη, πράσινο μήλο και αχλάδι. Η φρεσκάδα του Chardonnay, η δύναμη του Pinot Noir και ο πλούτος του Pinot Meunier δημιουργούν μια σαμπάνια γεμάτη και ταυτόχρονα κομψή, φινετσάτη, με μεταξένια υφή. 

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

PIERRE GIMONNET BRUT PREMIER CRU

Chardonnay (Blanc de Blancs)

Αποκλειστικά από Chardonnay, έντονα λαμπερή, με αρώματα κίτρου, μήλου, ροδάκινου και νύξεις μπισκότου. Δροσιστική οξύτητα και μεταλλικότητα στο στόμα.

 

Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LifO

 

PALMER & CO BRUT RESERVE

Pinot Noir/Pinot Meunier/Chardonnay

Χρυσοκίτρινο χρώμα. Δελεαστικά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, κίτρου και μπριός. Λεπτές φυσαλίδες και επίγευση με ανθικές νύξεις.