Όταν πέθανε η Santina, το σκυλί του Mark Barone, έψαχνε να υιοθετήσει ένα άλλο και βρέθηκε μπροστά σε μια πολύ άσχημη αλήθεια.  Πέντε εκατομμύρια σκυλιά [ο αριθμός των γατιών είναι διπλάσιος] θανατώνονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή είναι αδέσποτα. Έτσι, μαζί με την σύντροφο του Marina Dervan αποφάσισαν να ιδρύσουν μια φιλανθρωπική οργάνωση που στόχο της έχει να ενημερώσει για την άδικη μεταχείριση των αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων ζώων που θανατώνονται καθημερινά στην Αμερική. O Mark που είναι ζωγράφος αποφάσισε να φτιάξει τα πορτρέτα 5.500 υπαρκτών σκυλιών που τους έχει γίνει ευθανασία και να τα εκθέσει σε ένα μουσείο. Τα έσοδα του μουσείου που θα έχει φτιαχτεί ειδικά για αυτό το σκοπό, θα πηγαίνουν προς την καλυτέρευση των συνθηκών κρατήσης των αδέσποτων ζώων και σε ανθρώπους που πραγματικά τα φροντίζουν. Αυτή τη στιγμή γυρίζεται ένα ντοκιμαντέρ για την δράση του Mark και της Marina. Μας μίλησαν με πολύ ενθουσιασμό για τα σχέδια τους και μας έλυσαν όλες τις απορίες. Και συγκεκριμένα γιατί διάλεξαν να ζωγραφίσουν σκυλιά και όχι γάτες!   

 

 

 

 

Τι είναι το Act of Dog;

 

Είμαστε μια φιλανθρωπική οργάνωση που χτίζει ένα μουσείο με 5500 πορτρέτα σκυλιών [ο αριθμός αντιπροσωπεύει τα σκυλιά που θανατώνονται σε καταφύγια κάθε μέρα στις ΗΠΑ]. Χρησιμοποιούμε την τέχνη για να ενημερώσουμε την Αμερική έτσι ώστε να σταματήσει να σκοτώνει όλα τα ζώα που βρίσκονται σε καταφύγια [σκυλιά και γατιά]

 

Πώς σκεφτήκατε να κάνετε κάτι τέτοιο;

 

Ψάχναμε να υιοθετήσουμε ένα σκύλο αλλά αντί γι’ αυτό, ανακαλύψαμε την αποτρόπαια πραγματικότητα πίσω από το διαλυμένο σύστημα για τα καταφύγια προστασίας ζώων και μάθαμε ότι σκοτώνονται 5 εκατομμύρια σκυλιά κάθε χρόνο. Εξοργιστήκαμε και αποφασίσαμε ότι έπρεπε να ασχοληθούμε και να γίνουμε μέρος της λύσης. Δεν θα γυρίζαμε απλά το κεφάλι χωρίς να κάνουμε τίποτα. Ο Mark είχε το όραμα «ενός ανθρώπου να ζωγραφίζει 5.500 σκυλιά από άσυλα», χρησιμοποιώντας την τέχνη για κοινωνική αλλαγή. Σαν καλλιτέχνης, γνωρίζει ότι μια δυνατή οπτική εμπειρία είναι απαραίτητη για να δείξει στον κόσμο το πρόβλημα και έχει μέχρι και την δύναμη να τον κινητοποιήσει.   

 

Πόσοι πίνακες έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα;

 

Έχω ζωγραφίσει περίπου 4000 μέχρι τώρα.

 

Πόση ώρα χρειάζεται κάθε πίνακας για να ολοκληρωθεί;

 

Ζωγραφίζω περίπου 10 με 20 πίνακες μικρού μεγέθους κάθε μέρα. Για τους μεγάλους μου παίρνει συνήθως αρκετές εβδομάδες.

 

 

 

 

 

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το πρότζεκτ;

 

Να ενημερώσουμε και να ρίξουμε φως στην συνείδηση του κόσμου για την πρόνοια στα ζώα. Θα δημιουργήσουμε μια σταθερή χορηγία που θα υπάρχει για πάντα και θα είναι η μόνη χορηγία στην Αμερική που θα είναι 100% για τα ζώα και για την μεταρρύθμιση των καταφυγίων και ομάδων προστασίας που θα είναι αφοσιωμένες στην σωτηρία τους.

 

Τι ανταπόκριση είχε μέχρι στιγμής;

 

Μας γράφουν καθημερινά παθιασμένοι υποστηρικτές από όλο τον κόσμο και μας λένε πόσο τους έχει εμπνεύσει το πρότζεκτ. Ο κόσμος έχει συγκινηθεί πάρα πολύ από τις εικόνες αυτών των ζωγραφισμένων ψυχών και είναι ευγνώμων που τις έχουμε απαθανατίσει σαν ένα τρόπο που δείχνει που βρισκόμαστε, που πρέπει να είμαστε και τι πρέπει να κάνουμε για να έρθει η αλλαγή για πάντα. Και εμείς έχουμε συγκινηθεί από την αγάπη και την υποστήριξη και αφοσίωση που δείχνει ο κόσμος με το να μοιράζεται το πρότζεκτ, βοηθώντας στην αφύπνιση.

 

 

Ποια είναι αυτά τα σκυλιά και τι ιστορίες κρύβουν από πίσω;

 

Τα 5500 σκυλιά λένε όλα μια μόνο ιστορία, ότι είναι θύματα εγκατάλειψης και ότι τα διαλυμένα καταφύγια ζώων είναι οι χειρότεροι υπαίτιοι από όλους. Το σύστημα μας είναι φτιαγμένο για να τα αμελεί και να τα ξεφορτώνεται όταν η υπάρχει η επιλογή να υιοθετούνται αντί να  θανατώνονται και να τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε μια όμορφη ζωή. [Όπως κάνουμε με τα παιδιά και τις ανάδοχες οικογένειες]. Έχουμε επίσης φτιάξει ένα μεγάλο τοίχο με 10 πίνακες από συγκεκριμένες ιστορίες 9 σκυλιών και μίας γάτας, που απεικονίζει τις τωρινές δικαιολογίες που χρησιμοποιούν τα καταφύγια για να συνεχίζουν τις ευθανασίες. Ένας από τους πιο μεγάλους πίνακες είναι του σκύλου μου για 21 χρόνια, της Santina. Θα είναι η προστάτιδα του μουσείου.

 

 

 

 

 

Τι νομοθεσία υπάρχει για τα αδέσποτα σκυλιά στην Αμερική αυτή τη στιγμή; Είναι τόσο αυστηρή όσο ακούγεται;

 

Τα περισσότερα καταφύγια για ζώα σύμφωνα με το νόμο μπορούν να κρατήσουν ένα αδέσποτο για μια περίοδο 3 έως 7 ημερών. Κάθε πολιτεία έχει διαφορετικό χρονικό πλαίσιο. Μερικές τα κρατάνε για 3 ημέρες, άλλες για 5 και άλλες μέχρι και 7 όχι παραπάνω. Άμα περάσει αυτό το διάστημα μπορεί να τα σκοτώσουν ή να συνεχίσουν να τα βοηθούν να αποκτήσουν νέα σπίτια. Η επιλογή της ευθανασίας εφαρμόζεται πιο συχνά. Ακόμη λειτουργούν κάτω από ένα παλιομοδιτικό σύστημα με φτωχή ηγεσία και χωρίς καμία συμπόνοια ή πρωτοτυπία. Πρέπει να υιοθετηθεί το σύστημα των 11 βημάτων για την μη-ευθανασία για να αντικαταστήσει το ήδη υπάρχων σύστημα  και πρέπει να βρεθούν πονόψυχοι άνθρωποι για να διευθύνουν τα καταφύγια.  

 

 

Πιστεύετε ότι το πρότζεκτ σας θα μπορέσει να την αλλάξει;

 

Φανταζόμαστε ότι θα αγγίξει πολύ κόσμο και θα ξεσηκωθεί στο τέλος. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο κόσμος θα γίνει η φωνή αυτών που δεν μπορούν να μιλήσουν, αναγνωρίζοντας ότι η σιωπή και η απραξία είναι το ίδιο με την ένεση. Οι συμπονετικοί άνθρωποι της Αμερικής θα είναι η δύναμη που τελικά θα αλλάξει την νομοθεσία και το μουσείο μας θα είναι  καταλύτης γι’ αυτήν την απαραίτητη αλλαγή.

 

 

Τι θα αλλάζατε αν είχατε την δύναμη;

 

Θα καταργούσαμε την ευθανασία [με ένα νόμο που θα την κάνει παράνομη] εκτός και αν πρόκειται για πολύ άρρωστα ζώα που υποφέρουν και δεν μπορούν να γίνουν καλύτερα. Θα μας έκανε πιο επινοητικούς και δημιουργικούς και περήφανους για την σπλαχνική μας σχέση με τους καλύτερους μας φίλους. Μια πιο ρεαλιστική αλλαγή που εφαρμόζεται σε ορισμένες Πολιτείες είναι να περάσουν τον νόμο CAPA [Companion Animal Protection Act]. Αυτό θα: απαγόρευε τους θαλάμους αερίων, θα έκανε παράνομο για τα καταφύγια να σκοτώνουν ζώα αν κάποια φιλοζωική εταιρεία προθυμοποιούνταν να τα σώσει, θα έληγε την «βολική ευθανασία» [το να τα θανατώνεις ενώ υπάρχουν ελεύθερα κλουβιά] και θα απαιτούσε από τα καταφύγια να είναι ειλικρινείς με το πόσα ζώα θανατώνουν.  

 

 

 

 

 
 

 

Ποια είναι η πιο συγκινητική ιστορία που έχετε ακούσει μέχρι στιγμής;

 

Υπάρχουν τόσες ιστορίες για ζώα που είναι ταυτόχρονα συγκινητικές και πολύ πονεμένες. Θα έλεγα ότι οι καλύτερες αφορούν τα συνεργεία διάσωσης, τους ανθρώπους που τα υιοθετούν και τους εθελοντές που δουλεύουν ακούραστα κάθε λεπτό της μέρας για να σώσουν αυτά τα σκυλιά και τις γάτες από τον θάνατο. Ξοδεύουν όλη τον χρόνο και την ενέργεια τους και δημιουργούν ακόμη και ταμεία για να μαζέψουν αρκετά χρήματα για να τα βγάλουν έξω. Ποστάρουν ακόμη φωτογραφίες των ζώων στα social media όπως το facebook και ζητούν από όλους να τις μοιραστούν και να βοηθήσουν να σωθεί μια ζωή. Διαβάζουμε στα σχόλια τον πόνο και το πάθος αυτών των ανθρώπων που είναι αληθινοί ήρωες για τα ζώα. Είναι στην πρώτη γραμμή καθημερινά. Είναι η γραμμή σωτηρίας τους. Δυστυχώς τους αγνοούν και δεν τους επιχορηγούν αλλά το "An Act of Dog" ελπίζουμε ότι θα το αλλάξει αυτό.

 

Γιατί δεν διαλέξατε να ζωγραφίσετε γάτες;

 

Θέλαμε να δείξουμε κάτι άμεσα, μια ημέρα θανάτων σε ένα λογικό και πρακτικό χρονικό πλαίσιο. Ξέραμε ότι αν ο Mark ζωγράφιζε σκυλιά θα του έπαιρνε τουλάχιστον 3 χρόνια αλλά επειδή ο αριθμός των γατιών που θανατώνονται καθημερινά είναι διπλάσιος, θα έπαιρνε τουλάχιστον 6 χρόνια να ζωγραφίσει μια ημέρα. Έχουμε ένα ειδικό σημείο που θα βρίσκονται οι πίνακες με γάτες με τις απαραίτητες πληροφορίες να τις συνοδεύουν. Έχουμε επίσης έναν τεράστιο πίνακα αφιερωμένο σε μια γάτα [Porkchop] που θανατώθηκε σε 60 δευτερόλεπτα με το που έφτασε στο καταφύγιο.  Αγαπάμε πολύ τις γάτες και έχουμε δύο. Το μουσείο μας θα ενημερώνει τον κόσμο γύρω από όλα τα θέματα που αφορούν σκύλους, γάτες, την σκληρότητα προς τα ζώα και το πιο σημαντικό θα αναζητά μια λύση που θα επικεντρώνεται σε ένα έθνος που δεν θα τα σκοτώνει.   

 

http://anactofdog.org/