ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Σουριάλιτι

Facebook Twitter
0

Στο μετρό, νωρίς το απόγευμα. Μπροστά μου μπαίνουν δύο κυρίες κάπως μεγάλης, κάπως απροσδιόριστης ηλικίας. Ταλαιπωρημένες φυσιογνωμίες, από αυτές που ασυναίσθητα συνδέεις με το μεροκάματο, τη σκληρή δουλειά, τη δύσκολη ζωή. Τις ακούω να συζητούν για τα βάσανά τους, τις οικονομικές δυσκολίες, την αγωνία τους για τα βασικά. Λένε πόσο δύσκολα τα βγάζουν πια πέρα, πώς τα έξοδα τρέχουν, πόσο φοβούνται το τι θα γίνει μετά. Η συζήτηση, χαμηλόφωνη, παραπονεμένη, τραβάει και μου παίρνει μερικά δευτερόλεπτα να καταλάβω τη συνέχεια. Γιατί η μία μόλις έχει αρχίσει να παραπονιέται για το κόστος της νομιμοποίησης του ημιυπαίθριού της, που «είναι μόνο 1,40, ούτε καν ενάμισι μέτρο» και η άλλη της έχει απαντήσει σε αντίστοιχο τόνο, αναφέροντας το δράμα που ζει, καθώς πρέπει να πληρώσει για το αυθαίρετο εξοχικό της.

Βρισκόμαστε σ’ αυτό που ονομάζεται μετα-βιομηχανική εποχή. Μεταμοντέρνα εποχή. Στον 21ο αιώνα. Στην εποχή της μεγάλης κρίσης του νέο-καπιταλισμού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην εποχή της τεχνολογίας. Της αφθονίας και των ανισοτήτων. Στην Ελλάδα, που ακριβώς βρισκόμαστε; Η μόνη απάντηση που βρίσκω είναι ‘στην εποχή του σουρεαλισμού’.

Το 2011 λοιπόν τελειώνει και δε μπορούμε καν να πούμε «επιτέλους», καθώς τίποτε δεν τελειώνει εδώ. Στο κέντρο περπατάς προσπαθώντας να μην πατήσεις τους άστεγους. Στα προάστια βλέπεις μαμάδες που πηγαίνουν με το PT Cruiser να παραλάβουν το παιδί τους από το δημοτικό παιδικό σταθμό (για τον οποίο υπάρχει περιορισμός εισοδήματος για να σε δεχτούν). Στο ενδιάμεσο παλινδρομούμε ανάμεσα στη γκρίνια για τις τιμές της μαναβικής και στην αγορά ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου διακοσίων ευρώ. «Να σου πω κάτι, Σίσσυ; Είναι πολύς ο κόσμος που δεν έχει πρόβλημα. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες είναι συνέχεια γεμάτες κόσμο» ακούω τη μια μέρα. «Θέλω να σου πω ότι έχω να πληρωθώ από το Σεπτέμβριο» ακούω την άλλη.

Υπάρχουν μέρες που κι εγώ βαριέμαι να τα σκέφτομαι, κουράζομαι να προβληματίζομαι, μπουχτίζω να γκρινιάζω και να μεμψιμοιρώ. Υπάρχουν και άλλες μέρες, που νευριάζω, που αγανακτώ και μερικές ακόμη που τα παίρνω, όχι μόνο με όσα συμβαίνουν, αλλά και με όσους ενοχλούνται γιατί, θυμίζοντάς τα, τους ενοχλώ. Ακούγοντας όμως να πρωταγωνιστούν στις ειδήσεις τα «σενάρια διαδοχής» ή τα «σενάρια εκλογών» δε μπορώ να κάνω πως δεν καταλαβαίνω, γίνομαι έξαλλη. Αυτό είναι το θέμα που μας καίει, αυτά είναι τα προβλήματα τα οποία καλείται η βουλή να επιλύσει, γι’ αυτές τις ειδήσεις πρέπει να ενημερωθεί το κοινό;

Το 2011 λοιπόν τελειώνει και πολύ φοβάμαι ότι όπου να’ ναι θα αρχίσουν οι ευχές για το νέο έτος, οι δηλώσεις, ο σουρεαλισμός. Δεν ξέρω σε ποια γωνιά να καθίσω, γιατί όταν δε μιλάω με λένε ‘ελαφριά’ (και είμαι) και όταν μιλήσω μου λένε ότι όλο γκρινιάζω και χαλάω το πνεύμα των ημερών. Νομίζω ότι αυτό που φέτος με εκφράζει καλύτερα, είναι αυτό που διάβασα προχθές σε φωτεινή επιγραφή έξω από εταιρία ανακύκλωσης στο Μαρούσι: Δευτέρα, 19/12, 15°C, Καλό Πάσχα. Επιτέλους λίγος ψυχαγωγικός σουρεαλισμός.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ