Φωτεινές σκέψεις

Facebook Twitter
0

Τετάρτη μεσημέρι. Παίρνω τον Β. από το σχολείο, εκνευρισμένο. «Έχεις κάτι;», τον ρωτάω. «Έκανα τον Άγιο Βασίλη κίτρινο και μπλε και πράσινο και κόκκινο και η Εύα μου είπε ότι είναι μόνο κόκκινος», μου απαντάει και αρχίζει να κλαίει. «Εγώ όμως έτσι ήθελα να τον κάνω». Τον παρηγορώ, αλλά, κυρίως, είμαι ενθουσιασμένη με τον πολύχρωμο Άγιο Βασίλη του και του το λέω. Σταματάει να ασχολείται με το θέμα, το ξεχνάει φαντάζομαι. Εγώ όμως όχι.

Αυτές τις μέρες έχω τα νεύρα μου. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν κι αυτό είναι πάντα μια καλή αφορμή για έναν κουβά υπαρξιακά και άλλα ‘ελαφρά’ ζητήματα, που έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Μ’ αρέσουν οι γιορτές, δε μ’ αρέσουν οι γιορτές. Ακολουθώ το πρωτόκολλο ή το γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια. Πρέπει να στολίσουμε δέντρο ‘γιατί χαίρονται τα παιδιά’, δεν πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να συνδέσουν τα Χριστούγεννα με την κατανάλωση. Πρέπει να το δούμε σαν αφορμή για χαρούμενες συγκεντρώσεις, δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτούς που περνούν δύσκολα. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Τα Χριστούγεννα, όσο κι αν προσπαθώ να το αποφύγω, μου ζαλίζουν το κεφάλι με τους συνειρμούς τους. Στην πραγματικότητα, αν θέλω να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, τα βλέπω απλώς σαν ευκαιρία να ξεκουραστώ λίγο, να δω τα παιδιά, να καθίσω σπίτι. Αλλά γιατί αυτό να μην είναι μια προσδοκία ‘στο πνεύμα των ημερών’; Άλλωστε για μένα αυτό είναι πάνω κάτω το νόημα των Χριστουγέννων. Η θρησκεία, για όσους πιστεύουν, τείνει να αποδεσμευτεί από το μαζικό τζέρτζελο των ημερών, οι παραδόσεις έχουν γίνει πολυτέλεια χρόνου (και χρήματος που δεν έχουμε), τα ταξίδια μοιάζουν φέτος ανέκδοτο. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις παραμένουν ‘σταθερή’, αναρωτιέμαι όμως πραγματικά πόσες από αυτές συνεχίζονται αυτόβουλα ή μήπως κακόβουλα, ενώ αρκετοί θα προτιμούσαν να τις αποφύγουν.

Ζωγραφίζοντας τον Άγιο Βασίλη πολύχρωμο, το παιδί μου έκανε αυτό ακριβώς που θα ήθελα να πρεσβεύω: το δικαίωμα του καθενός να δίνει στις γιορτές το χρώμα που επιλέγει. Αν εκείνος προτιμάει να βλέπει τον Άγιο Βασίλη του εμπριμέ, γιατί πρέπει εγώ, το σχολείο ή η Εύα να του τον διορθώσουμε σύμφωνα μ’ αυτά που έχουμε μάθει ή εκείνα που νομίζουμε ότι πρέπει να πιστεύουμε; Στον κόσμο σήμερα τίποτε δεν είναι σταθερό και αν θέλουμε να είμαστε προσαρμοστικοί θα πρέπει να αναζητήσουμε προσωπικές αλήθειες και να είμαστε ξεκάθαροι και σαφείς. Ίσως και πολύ πιο ευέλικτοι από το σχολείο.

Τα Χριστούγεννα λοιπόν πλησιάζουν. Με ενοχλεί το άγχος που μου δημιουργούν, με ενοχλούν τα φώτα στα μπαλκόνια, τα βραδινά-μπουζουκερί στις βιτρίνες, η σύμβαση της χαράς και ο φόβος της λύπης. Έχω κι εγώ τα κολλήματά μου. Υπάρχουν όμως και για μένα μερικά πράγματα που είναι γλυκά και ιδιαίτερα. Η γέμιση της γαλοπούλας της μαμάς μου, η Κοζάνη με χιόνια, το πρωί της πρωτοχρονιάς στο σπίτι μου, μπισκότα με τα παιδιά μου. Και ειδικά φέτος, αυτά μοιάζουν σημαντικότερα. Δεν θέλω να είμαι 'φιλάνθρωπη' μόνο τα Χριστούγεννα, δεν θέλω ρεβεγιόν, δεν θέλω προσδοκίες. Θέλω να βάλω κόκκινη κορδέλα σε ό,τι είναι για μένα σημαντικό και να το βαφτίσω χριστουγεννιάτικο, έτσι, για να το ξεχωρίσω. Το βρίσκω πολύ γιορτινό, που βλέπω κι άλλους να κάνουν το ίδιο. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ