Πριγκίπισσα Σίσι
Πριγκίπισσα Σίσι

 

Αντισυμβατική, επαναστάτρια, ερωτευμένη για πολλά χρόνια με τον σύζυγό της, αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ, η πρισκίπισσα Σίσι δολοφονήθηκε σε ηλικία 61 έτους από τον αναρχικό Ιταλό Λουίτζι Λουκένι, που, ψάχνοντας να σκοτώσει κάποιον αριστοκράτη, την μαχαίρωσε με ένα λεπτό αιχμηρό αντικείμενο σε περίπατό της, έξω από το ξενοδοχείο Beau Rivage στη Γενεύη, στις 10 Σεπτεμβρίου του 1898.

 

 

Στον κινηματογράφο το ρόλο της Σίσι κέρδισε (επάξια) η Romy Schneider.
Στον κινηματογράφο το ρόλο της Σίσι κέρδισε (επάξια) η Romy Schneider.

 

Η Σίσι γεννήθηκε το 1837 στο Μόναχο της Βαυαρίας και ήταν η μικρότερη από τις δύο κόρες του Μαξιμιλιανού Ιωσήφ και της Λουδοβίκα, Δούκα και Πριγκίπισσας της Βαυαρίας αντίστοιχα. Έζησε ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια  στο κάστρο Possenhofen της οικογένειας, πολύ κοντά στο Μόναχο. Με την αδερφή της Ελένη (Νένε) η Σίσι είχε μόλις τρία χρόνια διαφορά, αλλα εκ διαμέτρου αντίθετο χαρακτήρα. Εξωστρεφής, πειραχτήρι, με αγάπη για τη φύση, η Σίσι δεν είχε κανένα κοινό στοιχείο με τη Νένε που ήταν ένα ήσυχο κορίτσι έτοιμο για γάμο.

 

Με την αδερφή της Νένε
Με την αδερφή της Νένε

 

Όταν έγινε 15 ετών, η οικογένεια της επισκέφθηκε το θέρετρο του Bad Ischl, στην Άνω Αυστρία, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες γνωριμίας και γάμου της Νένε με τον 23χρονο Αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκίσκο Ιωσήφ. Ένας γάμος που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ όμως, καθώς ο νεαρός Φραγκίσκος ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την Σίσι μόλις την αντίκρισε. Παρά τις ενστάσεις τόσο της Αυστριακής αυτοκρατορίας, όσο και της οικογένειας της Σίσι, ο γάμος πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου του 1854.

 

Ο έρωτας της Σίσι για τον σύζυγό της ήταν ο μοναδικός λόγος που η νεαρή αυτοκράτειρα δεχόταν το καταπιεστικό πρωτόκολλο της αυλής των Αψβούργων. Η ανατροφή της στη φύση, τα ανέμελα παιδικά της χρόνια και ο αυθόρμητος χαρακτήρας της δεν είχαν προετοιμάσει την Αυτοκράτειρα για την αυστηρότητα και την πειθαρχία της Βιέννης. Αν και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή στον κόσμο λόγω της απλότητας της, η ίδια εμφανιζόταν ελάχιστα αφού αποστρέφονταν τις μεγάλες γιορτές και τις πομπώδεις εκδηλώσεις.

 

Σίσι και Φραγκίσκος
Σίσι και Φραγκίσκος

 

Με τον Φραγκίσκο Ιωσήφ έκαναν τέσσερα παιδιά. Τις πριγκίπισσες Σοφία και Γκιζέλα και τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ροδόλφο. Δέκα χρόνια αργότερα, θα γεννηθεί και η πριγκίπισσα Μαρία Βαλέρια.

 

Ο Ροδόλφος και η Γκιζέλα
Ο Ροδόλφος και η Γκιζέλα

 

Η πριγκίπισσα Σοφία έχασε τη ζωή της σε πολύ μικρή ηλικία, όταν σε ένα ταξίδι με τη μητέρα της Σίσι, είχε ένα τραγικό δυστύχημα. Αυτός ήταν και ο λόγος που η πεθερά της Σίσι πήρε υπο την προστασία της τα δύο μικρότερα παιδιά. Οι σχέσεις των δύο γυναικών ήταν πλέον εχθρικές και για να αποφεύγει τη Σοφία, η Σίσι ταξίδευε συνέχεια στο εξωτερικό επικαλούμενη την κακή της υγεία.

 

Η χαριστική βολή για τη Σίσι ήρθε με τον θάνατο του 30χρονου Ροδόλφου, ο οποίος βρέθηκε νεκρός με την αγαπημένη του Μαρία Βρετσέρα κάτω από άγνωστες συνθήκες.

 

Η Σίσι, με κλονισμένη την ψυχική της υγεία θα ταξιδέψει στην Κέρκυρα όπου και θα φτιάξει μια έπαυλη. Το Αχίλλειο, όπως ονόμασε το κτίσμα λόγω της αγάπης της για την αρχαιότητα, κοσμούν αγάλματα με πιο περίφημο, αυτό του Αχιλλέα με το βέλος στην φτέρνα του.

 

Η έπαυλη στην Κέρκυρα
Η έπαυλη στην Κέρκυρα

 

Αργότερα θα βρεθεί στην Ελβετία όπου θα χάσει τη ζωή της σε ηλικία 61 χρόνων.

 

Το τελευταίο αντίο στην Σίσι
Το τελευταίο αντίο στην Σίσι