Αφιέρωμα στο ζωγράφο Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, τον "Μιχαήλ 'Αγγελο" του Καπιτωλίου.

Facebook Twitter
1

Κωνσταντίνος Μπρουμίδης (Constantino Brumidi). Φωτογραφία του 1860 από τον Mathew Brady. Βλ. New York Times.

 

Apotheosis of George Washington (1865). Capitol Rotunda, Washington, D.C. Φωτ. Nick Hall. Βλ. LEARN NC ( program of the University of North Carolina). Για τον διάκοσμο του Καπιτωλίου που διατηρείται μέχρι σήμερα στη μορφή που το είχε δημιουργήσει ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, χρειάστηκαν 25 χρόνια.

 

Αριστ., ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης το 1861. Από το βιβλίο "Benjamin Brown French in the Lincoln Period". Βλ. E-Bay. Δεξ. βλ. U.S. Senate.

 

Το φωτογραφικό άλμπουμ της Lola Germon, δεύτερης συζύγου του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη. Βλ. U.S. Senate: Art & History Home.

 

Το σπίτι του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη. Βλ. dbking.

 

Η είσοδος του γαλλικού στρατού στη Ρώμη το 1798, έργο του γάλλου ζωγράφου Hippolyte Lecomte. Γεννημένος στη Ρώμη και οπαδός του Risorgimento (κίνημα για την ενοποίηση της Ιταλίας), ο Κωνστατίνος Μπρουμίδης αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Αμερική μετά την αποτυχημένη εκστρατεία των Giuseppe Mazzini και Giuseppe Garibaldi το 1849 για την ανακατάληψη της Ρώμης και την ίδρυση της ιταλικής Δημοκρατίας.

 

Ο Giuseppe Garibaldi, φωτογραφία από την έκθεση "Collezioni d'arte e fotografia artistica nell'Italia del Risorgimento" (Ρώμη, 2010). Βλ. Musei Online.

Κατά τη θητεία του Πάπα Gregorio XVI, ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης εργάστηκε τρία χρόνια στο Βατικανό. Βλ. papalartifacts.

 

Ο καθεδρικός ναός της πόλης του Μεξικού, όπου ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης ζωγράφισε το 1854 μία αλληγορία της Αγίας Τριάδας. Καρτ ποστάλ Delcampe.

 

Στον καθεδρικό ναό της αμερικανικής πόλης Philadelphia (Pennsylvania), υπάρχει μία εικόνα των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου φιλοτεχνημένη από τον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη. Βλ. Saint John Nepomucene.

 

Ο Quartermaster General Montgomery C. Meigs. Εντυπωσιασμένος από τις δυνατότητες που προσέφεραν στην εποχή του οι κενές επιφάνειες του Καπιτωλίου για μία μεγάλης κλίμακας διακόσμηση, ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης προσέφερε τις υπηρεσίες του στο στρατηγό C. Meigs, ο οποίος και τις αποδέχτηκε. Βλ. theoldphotoalbum. Δεξ., ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης στο οικογενειακό άλμπουμ του στρατηγού (κάτω). Βλ. arlingtoncemetery.net

 

Η Ροτόντα του Καπιτώλιου. Office of the Architect of the U.S. Capitol. Βλ. National Endowment for the Humanities.

 

Apotheosis of George Washington. Φωτ. M. P. Rice. Robert N. Dennis collection of stereoscopic views, United States. Βλ. Wikimedia Commons.

 

Study for the Apotheosis of Washington in the Rotunda of the United States Capitol Building. Βλ. Art for the Blog of It.

 

Λεπτομέρεια του έργου. Βλ. National Endowment for the Humanities.

 

Παρουσίαση των σχεδίων του Κ. Μπρουμίδη για την Αποθέωση από τον αρχιτέκτονα του Καπιτώλιου George Stewart, την ανiψιά της γυναίκας του Κ. Μπρουμίδη Mildred Thompson, τον πρώην επρόσωπο της Αριζόνας John R. Murdock και τη γυναίκα του Myrtle Cheney Murdock. Τα σχέδια αγοράστηκαν το 2012 από το Ινστιτούτο Smithsonian. Βλ. Washington Post.

 

Η Myrtle Cheney Murdock, επίσημη ξεναγός του Καπιτώλιου, το 1955. Σε αυτήν οφείλεται η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, που είχε για χρόνια ξεχαστεί. Ακόμη και ο τάφος του έμεινε για 72 χρόνια ανεύρετος, μέχρι που ανακαλύφθηκε το 1952. Βλ. Washington Post.

 

Λεπτομέρεια από την Αποθέωση. Βλ. common place.

 

Η θεά Αθηνά στην Αποθέωση. Βλ. picstopin.

 

Apotheosis of Washington. Βλ. common place.

Apotheosis of Washington. Βλ. common place.

 

O Χριστόφορος Κολόμβος και η Ινδιάνα (1875). Καπιτώλιο. Βλ. U.S. Capitol.

 

Liberty and Union. The White House Historical Association. Βλ. Wikimedia Commons

 

President's Room στο Καπιτώλιο. Βλ. US Capitol.

 

Οι νύμφες της Πομπηίας, πηγή έμπνευσης για τη διακόσμηση του Καπιτωλίου. Βλ. nga.gov.

Βλ. US Senate.

 

Βλ. U.S. Capitol Historical Society.

 

Βλ. US Senate.

 

Βλ. US Senate.

 

Η οικία Saleaudo στην πόλη  Frederick (Maryland), στο εσωτερικό της οποίας βρίσκονται τοιχογραφίες του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη.

 

Brumidi Corridors, U.S. Capitol (U.S. Senate Commission on Art). Βλ. SmithsonianMag.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Κάποια στιγμή κάπου μας τον είχαν αναφέρει σε ένα από τα μαθήματα ιστορίας της τέχνης στη σχολή χωρίς να δώσουν ιδιαίτερη βάση. Ευχαριστούμε για το όμορφο άρθρο! :)